FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Codul de Bune Practici in Domeniul Scanarii 2009

Codul de Bune Practici in Domeniul Scanarii 2009

Asociatia profesionala Global Standard One Romania (GS1) a lansat “Codului De Bune Practici in Domeniul Scanarii Pentru Companiile De Vanzari En-Gros si En-Detail 2009”. La eveniment au participat si reprezentanti ai marilor retele de retail – Metro, Selgros, real,- Hypermarket, Billa si Mega Image, reprezentantul Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), dar si reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), in calitate de parteneri ai proiectului.

“Neindicarea pretului real, mentinearea la raft a unui pret neclar ca formula de prezentare, inducerea in eroare prin etichete promotionale care nu mai sunt valabile – toate aceste practici sunt inselatoare pentru consumator si ii influenteaza decizia de cumparare.

Aderarea voluntara la o conduita care impune reguli mai stricte decat legea si care ridica standardele in relatia comerciant – consumator reprezinta un mare pas catre ceea ce presupune un comert civilizat”, declara Bogdan Marcel Pandelica, Secretar de Stat si Presedinte al ANPC.

Noutatea acestui an fata de cel precedent este aceea de a introduce necesitatea unei certificari nu numai pe plan intern ci si de-a lungul intregului lant de aprovizionare.

Certificarea multi-nivel a furnizorilor se refera la:

  • relevanta si unicitatea codului utilizat pentru identificarea produselor introduse in magazine, evitand pe aceasta cale pirateria inconstienta si iresponsabila
  • calitatea simbolului cod de bare reprezentat pe ambalaje, care de multe ori nu este scanabil la casele de marcat, creand disconfort consumatorilor si pierderi din timpul de vanzare al magazinelor.

“Aceasta certificare realizata de GS1 Romania, fara costuri pentru membrii sai, va permite o corecta identificare in depozite, in magazine si la casele de marcat a produselor, protejand atat consumatorii cat si retailerii si chiar si producatorii si distribuitorii de produse”, declara Ciprian Iosep, Presedinte si Director Executiv al GS1 Romania.

Aparut initial in 2006 ca un raspuns la necesitatile retailerilor, Codul de Bune Practici GS1 Romania are menirea de a creste increderea consumatorilor in practicile de gestionare a identificarii automate prin codul de bare.

Aderarea la acest cod se face voluntar, fiind o masura suplimentara de protectie a clientilor, carora le este garantat ca “Pretul Afisat la raft este identic cu Pretul Platit” efectiv la punctul de vanzare, dupa scanarea codului de produs.

Conform reprezentantilor GS1, pana in acest moment exista patru companii de retail care activeaza in Romania, ce au aderat voluntar la program: Metro Cash & Carry, Praktiker,  Selgros Cash& Carry si Carrefour, prin reteaua lor de hypermarketuri, insa in plin proces de auditare interna se afla la acest moment si reteaua de magazine real,- Hypermarket.

Documentele ce sustin politica de administrare a acestui Program sunt publice si pot fi consultate la adresa http://www.gs1.ro/gs1-web/prg_sect_protectia_consumatorului.doc .

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content