Ce planuri ale Nestle pentru Joe, la 20 de ani de la crearea brandului
Joe, singurul brand romanesc din portofoliul Nestle si liderul categoriei de napolitane, genereaza in prezent circa 10% din vanzarile anuale ale companiei elvetiene la nivel local, reprezentand in jur de 16 mil. euro. Nestle a sarbatorit cei 20 de ani de existenta a brandului Joe printr-un eveniment la fabrica sa din Timisoara ce a reunit parteneri, jurnalisti si angajati.
In cadrul acestuia, producatorul a anuntat si cateva dintre planurile pentru Joe: cresterea cotei de piata, lansari noi pe ambele categorii in care activeaza – napolitane si inghetata – o campanie aniversara mare si continuarea investitiilor in cresterea consumului local de napolitane.
Compania elvetiana estimeaza piata napolitanelor in Romania la un volum anual de vanzari de 12.000 de tone (neincluzand vracurile) si o valoare de circa 55 milioane de euro. Anul trecut, Nestle a fabricat la Timisoara aproximativ 6000 de tone de napolitane, trei sferturi din productie mergand pe piata locala, restul la export.
Cea mai mare lansare in portofoliul Joe din ultimii ani este napolitana Joe Ispite, cu foaie neagra si crema alba, un proiect 100% local ce va fi exportat in curand si pe alte piete ale grupului Nestle. “ Suntem foarte multumiti de Joe Ispite si vom incepe si exportul pentru acest produs creat de la zero de catre echipa Nestle Romania. La sase luni de la lansare, acesta a ajuns deja pe locul al doilea in vanzarile noastre pe segmentul napolitanelor ambalate in portii individuale si pe locul al treilea in segmentul portiilor mari, de impartit cu familia sau cu prietenii. Suntem pe un trend ascendent al cotei de piata datorita acestei lansari, iar cresterea va fi sustinuta si de catre campania aniversara Joe 20 de ani care cuprinde inclusiv promotii in magazine”, a declarat Eduard Gongonie, Business Executive Manager pe divizia de dulciuri (Confectionary) a Nestle Romania.
In urma cu cativa ani, Joe a intrat si in categoria inghetatei. “Suntem multumiti de rezultatele inregistrate de brand in aceasta categorie si investim in fiecare an in extinderea portofoliului, atat pe segmentul portiilor individuale, cat si al portiilor mari”, a declarat Herve de Froment, Directorul General Nestle Romania. El a mai spus ca nu sunt planuri concrete de extindere a prezentei brandului pe categorii noi, pentru urmatoarea perioada.
In 2001, cand a fost preluat de la omul de afaceri timisorean Florentin Banu, brandul Joe a creat radacinile romanesti ale Nestle si in acelasi timp a dublat vanzarile companiei elvetiene pe piata locala. In prezent, Joe este al treilea mare contributor la cifra de afaceri a Nestle Romania – dupa Nescafe si Maggi - si singurul brand romanesc din portofoliul companiei.
Vanzari de peste 25 mil. euro pe piata dulciurilor
Per total, vanzarile de dulciuri din portofoliul Nestle Romania sunt estimate la 16% din cifra de afaceri a companiei, reprezentand peste 25 mil. euro anual, potrivit datelor furnizate de producator. Divizia acestuia de dulciuri mai cuprinde branduri precum Lion, Kit Kat, Nestle (tablete de ciocolata), Nesquik (napolitane).
“Pietele relevante pentru producatorii de dulciuri sunt estimate la peste 500 de milioane de euro. Joe fiind lider in categoria napolitanelor, ne uitam foarte atent la piata si credem ca este loc pentru cresterea frecventei de consum si a consumului per ansamblu”, a precizat Eduard Gongonie.
Nestle activeaza in Romania pe 8 categorii, cele mai mari procente in vanzarile companiei fiind generate de diviziile de cafea, produse culinare si inghetata – circa 15-17% pentru fiecare dintre acestea.
Elvetienii au investit peste 10 mil. euro in fabrica din Timisoara, de la preluare
Repezentantii producatorului estimeaza investitiile totale in fabrica din Timisoara la peste 10 milioane de euro, excluzand valoarea tranzactiei de preluare. Din 2011, elvetienii produc la Timisoara si cafea instant Nescafe, aceasta reprezentand acum aproximativ jumatate din business-ul fabricii.
Anul trecut, Nestle a produs circa 6000 de tone de napolitane in fabrica din Timisoara, trei sferturi din volume fiind comercializate in Romania. Fabrica aprovizioneaza si piata din Ungaria cu batoanele din napolitana Balaton. In total, unitatea de productie aprovizioneaza 12 piete de export, atat cu napolitane, cat si cu mix-uri de cafea Nescafe. Circa 40% din productia anuala merge pe pietele externe ale grupului.
“Vrem sa beneficiem mai mult de capacitatile actuale de productie pe care le detinem in Romania, la Timisoara.Va ramane o fabrica de napolitane si cafea instant pentru ca acestea sunt doua categorii in care credem ca putem construi mai mult in viitor”, a afirmat Herve de Froment.
Adaugă comentariu nou