FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Business-ul Canah a ajuns la 4 milioane de euro si a trecut pe profit

Business-ul Canah a ajuns la 4 milioane de euro si a trecut pe profit

Canah International, singurul producator integrat de produse din semin?e de canepa din Europa, a raportat o crestere a cifrei de afaceri de 85% anul acesta, pana la 4 milioane de euro. Este pentru prima data in cei sase ani de existenta cand business-ul a trecut pe profit. 

Pilonul principal de crestere sunt exporturile care reprezinta peste 80% din cifra de afacere, in timp ce cea mai importanta piata de desfacere este Europa (Anglia, Finlanda, Suedia, Danemarca, Germania, Belgia, Olanda, Franta, Cehia, Slovenia, Italia). Produsele Canah au insa o amprenta globala mult mai mare, ajungand in piete precum Statele Unite ale Americii, Israel sau Australia. 

„In 2007, cand am inceput business-ul, am decis sa ne orientam catre pietele externe, deoarece acolo exista deja cerere. In Romania ne-am lovit in prima faza de reticen?a consumatorilor, cu timpul insa consumatorii romani au inceput sa cunoasca efectele benefice ale canepii. Acum volumul vanzarilor pe pia?a locala are o crestere lunara de peste 5%, ceea ce este semnificativ pentru o piata de nisa, motiv pentru care avem in plan sa investim intr-o campanie de promovare a produselor in Romania”, a explicat Dan Lazarescu, administrator si actionar majoritar Canah International. Omul de afaceri nu este la prima experienta antreprenoriala, anterior dezvoltand business-uri ca Medicover sau TotalSoft. 

Daca la export lucrurile merg de la sine, businss-ul functionand pe baza de precomenzi si se adreseaza in principal industriei ingredientelor, in Romania produsele se vand mai degraba direct catre consumatorul final, insa baza de cumparatori este in continuare foarte mica. Totusi, Dan Lazarescu este dispus sa investeasca intr-o campanie de educare si popularizare a produselor din canepa. Bugetul alocat pentru urmatoarele luni activitatilor de promovare se ridica la 100.000 euro. 

In prezent, produsele se regasesc pe magazinul online www.canah.com, in retelele Plafar si DM si in magazinele naturiste. Principalul distribuitor al produselor Canah pe piata locala este Radix. 

Intre limitari si oportunitati

In ceea ce priveste limitarile, in cea mai mare parte Canah International se loveste de imposibilitatea folosirii resurselor locale, in prezent fiind nevoiti sa importe materia prima in proportie de 99.5% din Franta si China, restul fiind luat din productia interna. Vorbim de circa 1,5 milioane de euro costuri cu materia prima care in loc sa ramana in tara merg in buzunarele altor economii. 

„Daca la inceputul anilor ’90, in Romania se cultivau peste 150.000 hectare de canepa, in prezent se mai cultiva doar cateva sute de hectare. Astazi, canepa a devenit o cultura de nisa si se intinde pe suprafete reduse de aproximativ 10.000 hectare la nivelul intregii Uniuni Europene. La nivel global circa 30 de tari din Europa, Asia, America de Nord si de Sud permit cultivarea canepei, cel mai mare furnizor fiind China. In 2006 cand am inceput business-ul in Salonta, ni s-au alaturat 21 de cultivatori romani, dintre care 3 bio-certificati, care in primul an au contractat pentru cultivare 260 de hectare. Apoi statul a retras subventia de cultivare a canepii pentru samanta, ceea ce a dus in 2007 la disparitia lor”, a adaugat Lazarescu. 

Un alt obstacol in cresterea business-ului pe care trebuie sa il depaseasca compania vine din capacitatea de procesare mica de care dispune fabrica. „Unitatea de procesare de la Salonta are o capacitate de 1000 de tone de saminte pe an, iar anul acesta am ajuns la 850 de tone. Am crescut mai repede decat preconizasem si in curand va trebui sa ne cautam surse de finantare. Bancile din Romania nu sunt o solutie pentru ca au pretentii prea mari pentru ceea ce ofera”, considera antreprenorul. Investitia initiala in proiect a fost facuta si cu ajutorul fondurilor SAPAER si s-a ridicat la circa 1,7 milioane de euro. Necesarul de bani pentru a trece la urmatoarea etapa de dezvoltare este estimat de Lazarescu la circa 1 milion de euro . 

Piata produselor certificate ecologic reprezinta o alta oportunitate locala, Canah International alegand varianta culturilor bio inca din 2007, pe de-o parte pentru ca modul de viata ecologic reprezinta filosofia companiei, iar pe de alta parte pentru ca in Europa si SUA, alimentatia ecologica cunoaste crestere continua. 

Pentru perioada urmatoare, actionarii Canah International au in vedere dezvoltarea unor noi produse, atat in ceea ce priveste gama batoanelor, cat si a noilor pudre proteice destinate sportivilor. In termeni valorici, Dan Lazarescu vorbeste de o dublare a cifrei de afaceri intr-un orizont de 2-3 ani. 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content