FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Berarii Romaniei prevad o crestere usoara a categoriei si pentru 2009

Berarii Romaniei prevad o crestere usoara a categoriei si pentru 2009

Membrii asociatiei „Berarii Romaniei”, producatorii Heineken Romania, InBev Romania, Romaqua Group, United Romanian Breweries Bereprod si Ursus Breweries, au anuntat o crestere a pietei de bere de 4,1% în 2008, vanzarile atingand volumul la 20,2 milioane de hl, cifra corespunzatoare unei valorii de circa 1,8 miliarde de euro.

„In 2008, piata berii a avut un trend ascendent, Romania intrand în top 10 al tarilor din Europa, cu o productie de peste 20 de milioane de hectolitri, aferenta unul consum în medie de 93 de litri pe cap de locuitor, cu 4 litri mai mult decat în 2007”, a declarat Shachar Shaine, Presedintele Asociatiei „Berarii Romaniei”.

Tot anul trecut, din punct de vedere al segmentarii dupa ambalaj, segmentul CAN (doza) a înregistrat cea mai mare crestere, de 25% fata de 2007. Chiar si asa, segmentul PET îsi mentine pozitia de lider în preferintele consumatorilor, cu o pondere de 46,5%, urmat de sticla, cu o pondere de 37,5%, în scadere cu trei puncte procentuale fata de 2007.

In plus, romanii au consumat cu preponderenta branduri din productia interna de bere (97,5), pondere importurilor la momentul 2008 fiind de sub 2,5% din totalul pietei. Chiar si asa, „vorbim despre una dintre cele mai competitive categorii din industria bunurilor de larg consum, în care niciun producator nu are un control foarte mare din punct de vedere al cotei de piata detinute, nicio marca din cele 30 de marci prezente nu are o cota de piata de peste 15-17%”, a mai precizat presedintele asociatiei.
Pentru anul 2009, Shachar Shaine vorbeste despre o crestere într-un ritm mult mai lent, spunand ca „ne bazam foarte mult pe sezonul de vara“. Alte doua argumente care sustin aceasta previzionare este specificul pietei de bere locale înclinate în proportie de 70% spre consumul casnic si, pe de alta parte, pretul scazut al berii, de 0,85-0,90 euro/litru, cel mai mic din Europa, cu exceptia Bulgariei.

Fondata în 2004, Asociatia „Berarii Romaniei” are în prezent cinci membrii si este cea mai mare organizatie de profit din Romania, acoperind peste 80% din industria berii. Membrii Asociatiei au contribuit anul trecut, prin intermediul celor 6700 de angajati directi, din cele 12 fabrici din toata tara, cu 272 de milioane de euro la bugetul de stat. Investitia totala de la intrarea pe piata berii din Romania a membrilor asociatiei depaseste 950 milioane de euro, circa un sfert realizate numai în 2008.

 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content