BAT testeaza tigarete „mai putin nocive”
British American Tobacco recruteaza 250 de voluntari, in Germania, pentru a experimenta tigarete ce ar putea produce un fum mai putin toxic decât cele conventionale, relateaza Financial Times in editia sa din 11 mai.
Reactiile biologice ale fumatorilor voluntari vor fi analizate printr-o serie de teste stiintifice, realizate in Hamburg. Acesta este primul studiu medical pe tutun tratat pentru a fi mai putin nociv. Planul pe termen lung al BAT este de a produce tigarete care pot fi promovate ca fiind „mai putin probabile” sa cauzeze boli, afirmatie care sa se bazeze pe evidente medicale solide.
Industria tutunului a fost extrem de prudenta in a face afirmatii referitoare la gradul de nocivitate al produselor din tutun, de la dezbaterea din anii 70-80 privind tigaretele cu continut redus de tar si cele light.
Acestea au fost promovate ca fiind „mai sigure”, pe baza testelor de laborator cu „masinile de fumat”, pentru a se dovedi a fi la fel de periculoase ca si produsele traditionale, pentru ca fumatorii inhalau mai puternic pentru a-si lua cantitatea de fum si nicotina.
BAT a creat trei prototipuri de produse pentru testele din Germania. Acestea contin tutun procesat in mai multe moduri pentru a genera mai putine toxine atunci când arde. Printre procedeele de procesare a tutunului se afla tratarea acestuia cu enzime similare celor folosite la fabricarea detergentilor de rufe biologici. Prototipurile au si noi filtre, cu charcoal si rasini care sa retina substantele toxice.
Testele, evaluate la 6 milioane de lire sterline, sunt efectuate de Momentum Pharma Services, o companie de cercetare care lucreaza de obicei pentru companiile farmaceutice. Rezultatele vor fi publicate anul viitor intr-o revista stiintifica.
Desi industria tutunului analizeaza siguranta tigaretelor de mai multe decenii, stiinta a ajuns de abia acum in etapa in care se poate descoperi cum se pot realiza tigarete cu adevarat mai sigure, a declarat David O’Reilly, Director de sanatate publica si afaceri stiintifice la BAT. „Exista peste 100 de de substante toxice in fumul de tigarete si peste 30 de afectiuni serioase asociate fumatului”, a adaugat acesta.
Studiile vor demonstra daca si in ce masura prototipurile de tigarete contribuie la reducerea expunerii fumatorilor la substante toxice, masurând nivelul biomarker-ilor din sânge, urina si saliva. Va fi insa nevoie de o munca de cercetare mult mai ampla si de mai multe teste clinice inainte ca BAT ori alt producator de tigarete sa aiba siguranta ca lanseaza o tigareta mai sigura.
http://www.ft.com/cms/s/0/d1bc9fa0-3bfc-11de-acbc-00144feabdc0.html?nclick_check=1
Adaugă comentariu nou