FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Auchan a primit unda verde in Polonia. Urmeaza Belarus?

Auchan a primit unda verde in Polonia. Urmeaza Belarus?

Autoritatea de concurenta poloneza si-a dat acordul in ceea ce priveste preluarea hypermarketurilor Real de catre francezii de la Auchan, in anumite conditii, raporeaza Planet Retail. Decizia multa asteptata este cu atat mai importanta cu cat mare parte din cele 91 de magazine achizitionate de la grupul Metro in decembrie 2012, contra sumei de 1,1 miliarde euro, erau localizate in aceasta tara. Organismul de control a identificat 11 zone unde tranzactia ar putea ridica probleme legate de concurenta si, prin urmare, cei de la Auchan se vad nevoiti sa renunte la 8 din cele 54 de magazine din Polonia. Totusi, aceasta decizie nu este finala si retailerul poate cere apel.

Acceptarea deciziei inseamna pentru Metro Group ca in sfarsit se vor putea focusa exclusiv pe diviza de cash&carry, dar si ca vor putea sa mai achite din datoriile care ingreuneaza activitatea companiei. Pe de alta parte, Auchan isi va tripla amprenta in aceasta piata ceea ce le va da posibilitatea sa adreseze dintr-o pozitie de forta problema preturilor de achizitie, un aspect crucial intr-o piata orietata spre pret precum Polonia. La fel cum s-a intamplat in Romania, primul target al companiei va fi probabil sa creasca vanzarile pe metru patrat in noile magazine astfel incat sa fie cel putin la nivelul celorlalte existe deja in retea.
 
Tot recent, presa belarusa raporta ca francezii au aratat un interes ridicat cu privire la deschiderea unui magazin in Minsk. Discutiile s-au purtat intre reprezentanti ai retailerului si Zomax Investment, dezvoltatorul unui important centru comercial din Capitala belarusa. Prima locatia ar urma sa fie un format compact de hypermarket cu o suprafata intre 5.000 – 7.000 mp. Inaugurarea centrului comercial Dana Mall este programata pentru semestrul al doilea din 2015.
 
Auchan nu cocheteaza pentru prima data cu ideea de a intra in aceasta piata, insa de fiecare data stilul de conducere autoritar si inflexibil practicat de Guvernul belarus a fost un factor descurajant. Aceasta mutare trebuie privita in contextul expansiunii puternice in regiune din ultimii ani. Grupul francez Auchan, controlat de familia Mulliez, este unul dintre retailerii importanti din Europa Centrala si de Est, operand circa 120 de magazine in Romania, Ungaria, Polonia, Ucraina si Rusia.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content