FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Asteptarile romanilor privind starea economiei si veniturile raman negative

Asteptarile romanilor privind starea economiei si veniturile raman negative

Romanii privesc cu reticenta starea economiei si veniturile, desi asteptarile consumatorilor europeni au crescut in aproape toate tarile. Dorinta de cumparare inregistreaza si ea fluctuatii considerabile, Romania fiind in continuare una dintre cele mai sarace natiuni din Europa, cu toate ca nivelul incepe sa creasca treptat, arata cele mai recente date ale studiului GfK climatul de consum Europa, efectuat in 14 tari europene, pentru al patrulea trimestru al anului 2013.

 In Romania asteptarile privind starea economiei au inregistrat un usor regres fata de treimestrul al treilea din 2013, scazand de la -12, la -14.  De asemenea, nu putem vorbi despre o revenire a asteptarilor privind veniturile, romanii fiind mai degraba conservatori in ceea ce priveste acest indicator. Astfel, asteptarile au scazut de la -8, la -9.

Situatia este similara si in cazul dorintei de consum. In ciuda cresterii continue din ultimii ani, Romania ramane una dintre cele mai sarace natiuni din Europa, cu toate ca nivelul incepe sa creasca treptat. Acest lucru reiese si din datele privind puterea de cumparare. Potrivit GfK, in 2013, puterea de cumparare per capita era in medie de 3,5 euro, aceasta cifra reprezentand numai 27% din media europeana. Avand in vedere redresarea treptata inregistrata in Uniunea Europeana, speranta consumatorilor romani de a avea mai multi bani pentru cumparaturi majore in lunile care urmeaza este si ea in crestere. Cu toate ca indicatorul dorintei de cumparare ramane in mod clar negativ, la -12 puncte, spre sfarsitul anului s-a inregistrat o tendinta ascendenta.

Cu toate ca in 2012 PIB a crescut cu numai 0,7% fata de anul precedent, cresterea a fost de 1,8 procente in prima jumatate a lui 2013, fiind si mai ridicata in al treilea trimestru, respectiv de 4,1 procente. Pentru 2013 in ansamblu, se preconizeaza o crestere de peste doua procente, tendinta fiind ascendenta. FMI anticipeaza, pentru anii care urmeaza, o crestere cuprinsa intre 2,5 procente (2015) si 3,5 procente (2018). Aceasta evolutie pozitiva poate fi atribuita in primul rand cererii ridicate pentru produse romanesti pe piata externa. In perioada ianuarie - septembrie 2013, exporturile au crescut cu aproape 9 procente comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Industria auto in special este cautata in afara granitelor Romaniei. Situata la 0,3%, cresterea inregistrata in consumul privat a fost slaba comparativ cu anul precedent. Insa, in previziunea sa de toamna privind anul in curs si anul care urmeaza, CE anticipeaza o redresare semnificativa atat in ceea ce priveste consumul privat, cat si cheltuielile guvernamentale.

Europenii spera la un sfarsit al crizei

Asteptarile consumatorilor europeni privind starea economiei si veniturile au crescut in aproape toate tarile, ambele fiind mai ridicate la sfarsitul lui 2013 decat in anul precedent.
Comisia Europeana este optimista in ceea ce priveste viitorul, anticipand o crestere solida pentru Europa si in acest an. Exista insa, in continuare, diferente majore intre diferitele state membre ale UE. Tarile Baltice, respectiv Estonia, Letonia si Lituania, anticipeaza rate de crestere cuprinse intre 3% si 4%. Expertii din Bruxelles preconizeaza ca anul acesta performantele economice ale tarilor UE aflate in centrul crizei, cum ar fi Grecia, Italia, Portugalia si Spania, vor inregistra doar usoare imbunatatiri. Ciprul si Slovenia vor trebui chiar sa astepte inca un an pentru ca economiile lor sa inregistreze din nou rate de crestere.

Aceasta tendinta pozitiva in Europa a fost reflectata in mod clar in progresul diferitilor indicatori de-a lungul ultimului an. In decembrie 2012, valoarea medie pentru indicatorul asteptarilor privind starea economiei se situa la -42 puncte, urcand la -31,9 puncte in martie 2013, si respectiv la -29 puncte in iunie. In septembrie 2013, indicatorul inregistra o ameliorare de 35 puncte, ajungand la +6 puncte si revenind pentru prima data la o valoare pozitiva. In decembrie 2013, indicatorul urcase la +14 puncte.

Asteptarile privind veniturile au inregistrat o tendinta pozitiva similara. Valoarea medie pentru decembrie 2012 era de -51 puncte. In martie si iunie 2013, valoarea se ridicase la -42,6 puncte, si respectiv -40 puncte. Acest indicator a inregistrat de asemenea o crestere considerabila, de 23 puncte, in septembrie 2013, cand valoarea medie se situa la -17 puncte. In decembrie 2013, valoarea crescuse din nou usor, ajungand la -12 puncte.
Economia italiana nu se poate deocamdata redresa prin propriile ei forte. Aceasta ar trebui stimulata de urgenta de o cerere externa mai mare, care sa duca la o crestere a exporturilor. Insa, potrivit guvernului italian, euro puternic impiedica obtinerea de rezultate mai bune la export. Un curs euro mai mic ar avantaja societatile comerciale exportatoare la capitolul vanzari internationale, deoarece acestea ar putea sa isi vanda produsele mai ieftin, fara ca acest lucru sa le afecteze profiturile. In mod evident, consumatorii impartasesc aceasta opinie sau cel putin nu se asteapta ca economia sa isi revina. Indicatorul asteptarilor privind starea economiei se situeaza in prezent la -38,4 puncte.

Spania incepe sa vada o raza de speranta. Dupa doi ani de recesiune, economia a inregistrat, pentru prima data, o crestere marginala in trimestrele trei si patru. Expertii preconizeaza o crestere de circa 0,5 procente pentru anul in curs, aceasta urmand sa ajunga la 1,7 procente in 2015. Bancile s-au stabilizat, iar rata somajul a scazut, chiar daca foarte usor, pentru prima data dupa cativa ani. Toate aceste semne pozitive determina consumatorii spanioli sa aiba incredere intr-o imbunatatire economica. Indicatorul asteptarilor privind starea economiei se situeaza in prezent la 7 puncte, incadrandu-se deci intr-un interval pozitiv, ceea ce indica crestere. Fata de nivelul sau cel mai coborat inregistrat in mai anul trecut, indicatorul a inregistrat o crestere rapida, urcand in total cu 45 de puncte.

Tot mai multe semne arata ca, anul acesta, economia se va imbunatati din nou in Cehia. Cu toate ca 2013 a continuat sa fie caracterizat de recesiunea care a durat in total doi ani, consumatorii anticipeaza in mod clar dezvoltarea economica. Previziunile care aratau ca economia se va imbunatati din nou anul acesta, si va inregistra o crestere robusta, au fost in mod evident credibile. Indicatorul asteptarilor privind starea economiei se situeaza in prezent la 8,6 puncte. Valoarea a crescut rapid, cu circa 60 procente, in perioada cuprinsa intre ianuarie 2012, cand s-a situat la cel mai coborat nivel de la debutul crizei, si noiembrie 2013. In prezent acesta se afla la cel mai ridicat nivel din decembrie 2009.

Economia slovaca spera sa beneficieze anul acesta de relatiile stranse cu partenerului sau pentru comert exterior, Germania, si ca rezultatul sa fie o crestere substantiala. Banca Nationala a Slovaciei anticipeaza o crestere de 2,2 procente, in conditiile in care inflatia si, mai presus de toate, preturile, vor ramane coborate. In mod surprinzator, preturile la alimente si energie au scazut la finele lui 2013. Ca urmare, dupa cresterile salariale iminente, consumatorii vor ramane cu mai multi bani in buzunar. In plus, guvernul a marit salariul minim cu €14, acesta ajungand la €352 pe luna. Aceste semne pozitive determina consumatorii sa adopte o atitudine mai optimista in ceea ce priveste viitorul. Indicatorul asteptarilor privind veniturile a crescut si mai mult in al patrulea trimestru al lui 2013, situandu-se in prezent la 21,5 puncte. Aceasta este cea mai ridicata valoare inregistrata din aprilie 2010, reprezentand o imbunatatire de aproximativ 23 puncte fata de cifra de anul trecut.

Potrivit expertilor, in Franta, o schimbare de traseu este posibila numai daca guvernul va implementa reforme radicale in politica economica si fiscala. Pana in prezent, acesta a incercat numai sa acopere gaurile din buget prin marirea impozitelor. Impactul asupra asteptarilor consumatorilor privind veniturile a fost cu siguranta negativ. Cu toate ca indicatorul a urcat cu circa 16 puncte la jumatatea anului, acesta a continuat sa se mentina la un nivel foarte coborat, de circa -40 puncte.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content