FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Alimentatia in sezonul rece: "Suntem ceea ce mancam, dar si ceea ce nu mancam"

Alimentatia in sezonul rece: "Suntem ceea ce mancam, dar si ceea ce nu mancam"

In cadrul unui program complex de informare privind consumul sanatos, Danone Romania a sustinut o conferinta pe tema alimentatiei in sezonul rece si a implicatiilor pe care aceasta le are asupra organismului uman, eveniment la care a fost invitat Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi,  Directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Odata cu venirea iernii, organismul este mai vulnerabil, datorita temperaturilor scazute, iar obiceiul de a manca sanatos devine si mai important, s-a mentionat in cadrul intalnirii.  Aportul nutritional, in acest context, trebuie adaptat tinand cont de sezonul in care ne aflam.

De asemenea, este demonstrat faptul ca 70% din sistemul imunitar al organismului este situat in intestin, ceea ce conduce ca concluzia ca, prin alimentatia aleasa, poate fi mentinuta si crescuta rezistenta la imbolnavire, inclusiv la infectiile frecvente in timpul iernii.

Intre alimentele indicate pentru consumul in sezonul rece, pe langa fructe si legume proaspete, au fost mentionate iaurturile probiotice care ajuta la intarirea sistemului imunitar si la inlaturarea agentilor patogeni care asalteaza organismul in aceasta perioada.

 
Alimente care ar trebui consumate pe parcursul iernii, pentru a asigura un sistem imunitar puternic sunt:

 Vitamine:

- vitamina C: aportul zilnic recomandat este de 200 mg, pe care le putem gasi intr-un ardei rosu de marime medie, doua portocale sau un grapefruit, 100 g de patrunjel;

- vitamina A: aportul zilnic recomandat este de 800 micrograme, pe care le putem procura din morcovi, ficat, peste, ou, unt.

Minerale:
- zinc, 10 mg pe zi, il gasim in fructe de mare, seminte de dovleac, paine si cereale integrale

- seleniu, 55 micrograme/zi. Surse principale: nuci, piine, peste carne, oua.

 

Prof. Dr. Gheoghe Mencinicopschi, Directorul Institutului de Cercetari Alimentare, referindu-se la acest subiect a declarat: "Iarna ne expune la infectii virale sau bacteriene, iar consumul de antibiotice creste. O flora intestinala echilibrata mareste rezistenta la imbolnaviri si minimizeaza consecintele antibioterapiei. Consumul iaurturilor probiotice este cea mai eficienta metoda pentru a mentine o flora intestinala normala".

Potrivit OMS si FAO, alimentele probiotice trebuie sp fie prezente sub forma de bacterii vii, in cantitati mari, viabile pana la termenul de expirare al produsului. Acestea trebuie sa reziste la actiunea sucului gastric si a sarurilor biliare, sa fie sigure si sa confere un beneficiu de sanatate gazdei.

Probioticele au efect asupra metabolismului, sistemului imunitar si actioneaza asupra intestinului.

Diferenta intre un iaurt simplu si iaurt probiotic consta, potrivit Directorul Institutului de Cercetari Alimentare, in faptul ca un iaurt probiotic este un produs lactat fermentat ce contine doi fermenti specifici de iaurt si o tulpina specifica ce exercita un efect benefic asupra sistemului natural de aparare de la nivelul intestinului.

Un stil de viata sanatos, pe langa o alimentatie echilibrata, implica insa si odihna, miscare, imbracaminte adecvata si respectarea regulilor de igiena.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content