FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > ALIAT lanseaza primul centru on-line din Romania pentru tratamentul si consilierea persoanelor cu un consum problematic de alcool

ALIAT lanseaza primul centru on-line din Romania pentru tratamentul si consilierea persoanelor cu un consum problematic de alcool

Primul centru on-line de consiliere si interventie de tip e-health adresat persoanelor cu un consum problematic de alcool - www.alcohelp.ro - a fost lansat de ALIAT, principala organizatie non-guvernamentala din Romania care ofera servicii in domeniul adictiilor, cu suportul companiei Heineken Romania, informeaza un comunicat.

Conceput de specialisti in sanatate mintala si de experti in ameliorarea si tratamentul problemelor cauzate de consumul abuziv de alcool, www.alcohelp.ro reprezinta un instrument gratuit de preventie, interventie si orientare catre servicii specializate, usor de folosit, care garanteaza confidentialitatea si anonimatul celor care il acceseaza.
"In timp ce in tari din occident platformele e-health de consiliere si interventie pentru consumul problematic de alcool sunt folosite eficient si dau rezultate de ani de zile, in Romania avem de-a face cu o premiera", declara Dr. Eugen Hriscu, directorul executiv al ALIAT, medic specialist psihiatru, formator in domeniul dependentei de substante. "Centrul www.alcohelp.ro a fost lansat ca raspuns la o nevoie reala identificata de organizatia noastra si de institutiile publice cu responsabilitati in acest domeniu - Agentia Nationala Antidrog si Ministerul Sanatatii Publice. Ne propunem sa cream un precedent deoarece sistemul de tratament este subdimensionat comparativ cu cererea, iar planul de actiuni al Ministerului Sanatatii Publice recomanda dezvoltarea de servicii on-line pentru consumul problematic de alcool ca fiind o modalitate accesibila si eficienta."

Proiectul www.alcohelp.ro isi propune cresterea gradului de constientizare a populatiei despre caracterul problematic al consumului abuziv de alcool, precum si cresterea gradului de accesibilitate si adresabilitate a interventiilor in domeniul prevenirii si tratamentului consumului problematic de alcool.

Programul Alcohelp a fost dezvoltat de ALIAT cu sprijinul financiar al companiei Heineken Romania, cunoscuta pentru implicarea in programe de responsabilitate sociala atat in Romania, cat si la nivel international. Compania promoveaza consumul responsabil atat prin programe proprii de responsabilitate, cum sunt "Enjoy Heineken Responsibly" si "Know the Signs"', cat si prin selectarea  unor proiecte relevante si de impact pentru societate, carora le ofera sprijinul financiar necesar, cum este cazul programului Alcohelp.

"Heineken Romania considera ca berile pe care le produce, daca sunt consumate cu modertie, ofera un gust deosebit si o experienta placuta consumatorilor sai. Berea face parte dintr-un stil de viata sanatos si modern, doar daca este consumata cu responsabilitate si moderatie. Prin urmare, ne-am decis sa sprijinim ALIAT in crearea si lansarea primul centru on-line din Romania specializat in tratamentul consumului problematic de alcool. Aceasta initiativa se potriveste perfect viziunii pe care o avem despre consumul responsabil. Credem ca acest instrument conceput si sustinut de specialisti in sanatate mintala este o modalitate eficienta si accesibila de preventie si tratament.", declara Jan Derck van Karnebeek, General Manager Heineken Romania.

Cine beneficiaza de acest proiect?

Potrivit estimarilor ALIAT numarul de posibili beneficiari va fi de aproximativ 1 milion de persoane din mediul urban, cu acces la internet. Acestia se impart in trei categorii: o prima categorie direct vizata o constituie persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 44 de ani, pentru care proiectul are valoare curativa, o alta categorie sunt cei pentru care beneficiul este de preventie, in special in randul adolescentilor, precum si o a treia categorie de persoane cu varste de peste 44 de ani pentru care platforma va functiona ca o poarta de acces in sistemul specializat de ingrijiri.

Cum functioneaza www.alcohelp.ro

www.alcohelp.ro contine instructiuni prin care i se explica utilizatorului pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a beneficia de acest serviciu, un chestionar de auto-evaluare a gradului de periculozitate al consumului de alcool,  informatii cu privire la consumul de alcool, un forum, posibilitatea contactarii prin e-mail a unui specialist, instrumente de auto-monitorizare a situatiilor de risc si serviciile specializate pentru tulburarile legate de consumul de alcool.

Platforma garanteaza confidentialitatea si anonimatul beneficiarilor si este un serviciu oferit gratuit. Avantajul este ca respecta in totalitate programul clientului, acesta putand accesa programul oricand doreste, putandu-l parcurge in propriul sau ritm, fara a necesita deplasarea la o anumita locatie.

Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor (ALIAT) este o organizatie non-guvernamentala si non-profit, o asociatie de profesionisti in sanatate mintala, fondata in 1993, care desfasoara activitati in domeniul prevenirii si tratamentului problemelor legate de consumul de alcool.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content