FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Agrokor devine retailerul numarul doi din Balcani

Agrokor devine retailerul numarul doi din Balcani

Agrokor, cea mai mare companie privata din Croatia, a ajuns in sfarsit la un acord privind achizitionarea Mercator, cel mai mare retailer din Slovenia, scrie Bloomberg. Valoarea tranzactiei este de 1,3 miliarde de euro (1,8 miliarde de dolari), fiind considerata cea mai mare preluare din Balcani.

  Dintre cei 12 creditori care vand participatia de 53% in tranzactia care se va incheia vineri, 27 iunie, se numara si creditorii sloveni Nova Ljubljanska Banka si Nova Kreditna Banka Maribor, a anuntat Pivovarna Lasko, cel mai mare investitor al Mercator.

Acordul incheie perioada indelungata in care Agrokor a incercat sa creeze cel mai mare retailer din Europa Centrala si de Est, excluzand Rusia. De asemenea, tranzactia va intari bancile slovace, care anul trecut au primit ajutor de stat in valoare de 3,2 miliarde de euro.

“In sfarsit acest acord este realizat, el reprezinta un semnal extrem de pozitiv nu numai pentru tranzactiile corporate ci si sub aspect politic. In trecut a existat o opozitie politica la acest acord, deci investitorii ar trebui sa fie acum incurajati sa caute alte oferte de privatizare in Slovenia”, a declarat analistul Gunter Deuber, de la Raiffeisen Bank International AG.

Joi, la bursa de la Ljubljana, actiunile Mercator au urcat cu 5,8%, la 81,40 euro, cel mai ridicat nivel din ianuarie. In ultimele 12 luni, titlurile companiei au scazut cu 25%, evaluand Mercador la 301 milioane de euro, conform datelor Bloomberg.

Tranzactia a primit aprobarea autoritatilor de reglementare din Slovenia, Croatia si Serbia. La sfarsitul lui 2013, Mercator avea 22.603 de angajati si opera aproximativ 1.600 de magazine In regiunea Balcanilor. Veniturile au scazut cu 5% in primul trimestru din 2014, la 625 milioane de euro dupa ce Mercator s-a retras din Bulgaria. In urma acestei achizitii Agrokor va devenit al doilea cel mai mare retailer din regiunea Balcanilor dupa Schwarz Group cu venituri estimate la 6.1 miliarde euro (8.4 miliarde dolari).

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content