Ce planuri are Ototo, un concept de retail inovator care crește ca-n povești

La puțin peste un an de la lansarea Ototo pe piață, Ana Tanasă, co-fondatoarea conceptului de retail care redefinește experiența de cumpărare, spune că, fără doar și poate, vorbim despre un pariu câștigat. Retailerul a ajuns deja la trei magazine pe piața bucureșteană, iar planurile de viitor țintesc extinderea dincolo de granițele țării.

”Ne-am dorit să creăm un spațiu în care clienții să-și ia timp pentru cumpărături și să simtă că au timp, iar acum, după un an de la lansare pot spune că acest concept a fost validat. Ne-am setat atingerea pragului de 700.000 de euro cifră de afaceri pentru 2021 și ne-am atins acest obiectiv. Și pentru că am văzut că există interes pentru acest tip de concept, anul acesta am bifat două deschideri, una în Piața Victoriei și una în Dorobanți”, spune Ana Tanasă.

Investiția în cele două locații s-a ridicat la circa 800.000 de euro, ușor peste nivelul estimat inițial de fondatorii bunsinessului.  ”Locația din Piața Victoriei a necesitat mai multă muncă, fiind un spațiu vechi, mult mai mare, împărțit pe trei niveluri. Magazinul din Calea Dorobanți are 180 de metri pătrați și este într-un office building, astfel că ne-am încadrat în bugetul de 300.000 de euro setat”, adaugă Ana.

La fel ca și în locația din Piața Amzei, sortimentația celor două magazine noi Ototo este o combinație de produse vegane, cu etichetă curată și ecologice. La raft sunt disponibile în jur de 3.000 de SKU, atât din zona de produse alimentare, cât și nealimentare. ”Am încercat să păstrăm aceeași pondere de furnizori locali și internaționali și suntem în continuare interesați de zona aceasta de local. Se produc lucruri frumoase în România și acestea merită să fie vizibile. Ne bucură să vedem interes din ce în ce mai mare din partea producătorilor de a se concentra pe mai mult decât calitatea produsului, ci și pe partea de design și sustenabilitate. E important ca furnizorii să învețe să se focuseze pe toate aspectele pentru că nu mai e suficient să ai doar un produs bun”, subliniază antreprenoarea.


Te-ar putea interesa și: După FruFru, Mihai Simiuc va continua să investească în businessuri “cu impact pozitiv în societate”


Cu toate acestea, retailerul a făcut demersuri importante pentru a extinde sortimentația de produse nealimentare de proveniență locală, printre brandurile disponibile numărându-se Fain, Deplin, Nuca, Atinge sau Matca. În plus, față de prima locație Ototo, antreprenorii s-au focusat mai mult pe zona de cadouri din dorința de a acoperi nevoia consumatorilor pentru alternative la cadourile clasice, dar și pe partea de cafea de specialitate, băuturi funcționale, suplimente alimentare, produse vegane și pentru copii.

Dacă vorbim strict despre locația din Piața Victoriei, magazinul oferă și o zonă de produse textile și de lifestyle, în care cuvântul de ordine a fost sustenabil. ”Spre deosebire de zona de food, unde suntem mereu în cautare de produse locale, în zona de fashion și lifestyle, producția locală nu este încă atât de avansată, așa că am decis să aducem branduri cu tradiție din afară și să spunem poveștile lor, astfel încât să ajutăm la construirea acestui proces de conștientizare”, susține Ana.

Extinderea conceptului Ototo dincolo de granițele Capitalei

Deși vorbim despre un context instabil, Ana Tanasă crede cu tărie în potențialul acestui business. ”Pentru viitor deschiderile țin mai degrabă de ce oportunități vor apărea. E un context încă instabil și vom avea grijă la cum factorii externi pot influența investițiile. Planurile noastre nu se opresc însă aici”, spune ea.

Astfel, pe termen lung, Ototo are planuri mari și antreprenorii din spatele businessului se gândesc la varianta de a ieși din București. ”Sunt câteva orașe în care există interes și există orașe în care vedem potențial dincolo de granițele țării, în care ne-am integra și am fi primiți bine de comunitate”, susține Ana Tanasă.

În plus, retailerul lucrează și la lansarea unei platforme de comerț online. ”Este un proiect pe care l-am amânat pentru că povestea noastră este diferită și vrem să aducem în online o poveste care pentru noi, în offline vorbește mult despre experiență”, mai punctează antreprenoarea.

Cât despre cifre, având în vedere că pentru anul acesta vorbim despre patru centre de venit diferite, ținta este atingerea pragului de 3,5 milioane de euro. ”Suntem însă într-un context în care e greu să estimăm orice. Ne-am mărit echipa, costurile cresc, deci îmi e foarte greu să fac predicții. Ne dorim însă să ne concentrăm mai mult pe curatorierea sortimentației și pe crearea unei experiențe pentru că doar așa poți crea o comunitate. Nivelul de loializare e foarte mare pentru oamenii care rezonează cu valorile tale”, concluzionează Ana Tanasă.

Vezi și: Pain Plaisir sau retailul ca experiență urbană

Mircea Moga, Mega Image: În viitor, mizăm pe redefinirea conceptului de proximitate
Mircea Moga, Mega Image: În viitor, mizăm pe redefinirea conceptului de proximitate
În ultimii 25 de ani, piața de retail și FMCG a trecut printr-o transformare continuă, iar Mega Image a avut o contribuție semnificativă la...
Businessul Artesana, într-o nouă etapă de dezvoltare
Businessul Artesana, într-o nouă etapă de dezvoltare
După finalizarea investiției de șapte milioane euro într-o nouă unitate de producție, Artesana face trecerea spre o nouă etapă de dezvoltare,...
După FruFru, Mihai Simiuc va continua să investească în businessuri “cu impact pozitiv în societate”
După FruFru, Mihai Simiuc va continua să investească în businessuri “cu impact pozitiv în societate”
Mihai Simiuc, fondatorul FruFru, business achiziționat integral de către Unilever SCE, a preluat 50% din acțiunile Ototo, un retailer independent...
Ototo, conceptul care redefinește noțiunea de supermarket
Ototo, conceptul care redefinește noțiunea de supermarket
Un magazin „ahead of time”, așa descriu fondatorii conceptul Ototo, un business de retail născut în plină pandemie. Deși la prima vedere...