Bogdan Chirițoiu, Consiliul Concurenței: Va crește numărul magazinelor în care vom vedea reduceri ale prețurilor alimentelor

Prețurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august comparativ cu luna iunie în marile rețele comerciale, conform datelor analizate de Consiliul Concurenței. Bogdan Chirițoiu, Consiliul Concurenței: Va crește numărul magazinelor în care vom vedea reduceri ale prețurilor alimentelor

Astfel, față de luna iunie, în prima săptămână din august, cele mai mari scăderi de prețuri s-au înregistrat la fructe și legume: prețul roșiilor a scăzut cu aproape 44%, în timp ce strugurii costă mai puțin cu circa 38%, iar ardeii, cu 32%. Reduceri de preț au fost înregistrate și la cartofi, ceapă, prune, pepene și morcovi.

„Pe măsură ce trece timpul, reducerile la alimente sunt mai răspândite, întrucât stocurile vechi, achiziționate la prețuri mai mari se epuizează. Sunt convins că în perioada următoare  va crește numărul magazinelor în care vom vedea reduceri ale prețurilor alimentelor de bază”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

IMG 5437

Prețul mediu al brânzei telemea a scăzut cu aproape 13%, în timp ce iaurtul este mai ieftin cu 9%, iar laptele cu 7,8%, acesta fiind în continuare vizat de acordul voluntar între retaileri și procesatori, în urma căruia s-a redus prețul cu circa 20%, începând din luna mai. Celelalte produse care se regăsesc în coșul de bază, precum uleiul, ouăle, zahărul și mălaiul au înregistrat și ele reduceri de preț.

În ceea ce privește carnea, prețul mediu al tacâmurilor de pui s-a redus cu aproape 10%, cel al aripilor de pui, cu 6% și al puiului grill (întreg) cu aproape 4%. În ceea ce privește carnea de porc, prețul mediu pentru carnea de lucru a scăzut cu 1,8%, iar  prețul mediu pentru spată de porc a înregistrat o ușoară creștere de 1,4%.

La 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului care stabilește măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți vrac și zahăr.

Autoritatea de concurență a publicat orientări cu privire la transferarea reducerilor de preț de pe lanțul comercial în prețurile de revânzare și precizări referitoare la aplicarea limitării adaosului comercial cumulat în cadrul activității de distribuție, limitare prevăzută de ordonanța de urgență 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare.

Alimentele, mai ieftine după plafonarea prețurilor, dar în continuare mai scumpe ca în 2022
Alimentele, mai ieftine după plafonarea prețurilor, dar în continuare mai scumpe ca în 2022
În prima lună de la momentul în care ordonanța de urgență privind plafonarea adaosurilor comerciale a intrat în vigoare, prețurile medii ale...
cumparaturi de alimente si bunuri de larg consum in primul semestru din 2024
Consiliul Concurenței: Prețurile medii ale alimentelor de bază au scăzut cu până la 49% în luna august
Prețurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanța de plafonare a adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 49% în marile lanțuri...
Consiliul Concurenței: Prețurile medii ale alimentelor de bază au scăzut cu până la 34%
Consiliul Concurenței: Prețurile medii ale alimentelor de bază au scăzut cu până la 34%
Prețurile medii ale alimentelor de bază din marile lanțuri comerciale au scăzut cu valori de până la 34%, în contextul aplicării prevederilor...
fatada magazin Profi
Profi plafonează anticipat adaosurile comerciale
Magazinele Profi plafonează anticipat adaosurile comerciale, ajutându-și clienții să facă mai ușor față șocului generat de creșterea...