Nișele vegan, bio și fără zahăr, pilonii de creștere pentru businessul Nutrivita

Dacă 2019 a fost un an excepțional, care a marcat vârful premiumizării pieței de produse dietetice și BIO din ultimii 5 ani, perioada pandemiei a venit cu un trend ascendent, dar cu încercări multiple pentru această nișă. Provocările rămân o constantă și, dacă vorbim despre 2022, contextul politic și cel economic ridică deja mari probleme. În ciuda estimărilor mai modeste pentru acest an, Adelina Păsat, Director Comercial al Nutrivita Marketing și Distribuție, companie care a fost încă din 2007 unul dintre pionierii raftului de alimentație sănătoasă din comerțul modern, privește cu optimism spre viitor. Nișele vegan, bio și fără zahăr, pilonii de creștere pentru businessul Nutrivita

Anul acesta Nutrivita aniversează 15 ani de prezență pe piață locală. Cum ai descrie această aventură și care au fost cele mai mari provocări cu care v-ați confruntat?
În anul 2006, când am plantat semințele ideii de antreprenoriat în familie, piața de alimente sănătoase era într-o fază extrem de incipientă. Existau produse pentru diabetici pe raft, în principal câteva importuri de produse de bază, îndulcitori, însă categoria nu era stratificată. Am fost unul dintre pionierii raftului de mâncare sănătoasă și alimente funcționale și ne bucurăm că am avut alături de noi retaileri care au înțeles că viitorul este al alimentelor sustenabile. Au fost provocări de toate felurile, de la cea logistică până la construirea unui nou segment de piață (educarea consumatorului, dar și a partenerilor din retail) sau rentabilizarea afacerii și restructurarea ei pe principii de profitabilitate. Acest business a pornit din pasiune și din dorința de a realiza ceva. Deși atât eu, cât și soțul meu aveam experiență relevantă și făcuserăm un plan de afaceri care ne garanta atingerea primului milion de euro cifră de afaceri în primii 3 ani, s-a dovedit că a fost nevoie de 5  ani să ajungem acolo pentru că piața nu era pregătită, oamenii nu înțelegeau de ce a mânca mai puțin, dar mai calitativ și deci mai scump, era mai bine decât mult și prost. Încă ne luptăm cu această mentalitate, dar generațiile mai tinere, millennials în principal, care au și educație și resurse, se îndreaptă din ce în ce mai mult spre o alimentație curată, promovând un stil de viață sustenabil, eco etc.

Cum a evoluat portofoliul în toată această perioadă și cât de deschiși au fost retailerii la extinderea gamei de produse?
Am pornit la drum cu doar 7 produse Gerlinea și un client (Real Hypermarket), căruia i s-au alăturat rapid și alți retaileri internaționali ce cunoșteau produsele de pe piețele europene. Astăzi avem peste 300 de articole în sortiment și un portofoliu de clienți ce acoperă principalele canale de vânzare: hypermarket și supermarket, drogherii, cash&carry, proximitate, benzinării, magazine specializate, online hyper și supermarketuri, magazine online specializate, librării, vending etc. Astăzi alimentația sănătoasă este un trend ce nu mai poate fi ignorat indiferent în ce segment al retailului activezi. Am încercat de-a lungul anilor să ne rafinăm și completăm portofoliul astfel încât să răspundem eficient mai multor formate de retail. Astăzi, realizăm 90% din vânzări în modern trade și circa 3-5% în online, canal în creștere accelerată prin intrarea unor noi jucători și schimbării comportamentului de cumpărare în aglomerările urbane.

Cum au arătat ultimii doi ani pentru Nutrivita din perspectiva cifrei de afaceri, dar și la nivel de investiții?
Anul 2020 a venit după un an 2019 excepțional, în care s-a simțit un optimism general atât la nivelul retailerilor, cât și al consumatorului. A fost vârful premiumizării pieței din ultimii 5 ani. Am avut un consumator exuberant, dornic să încerce trenduri noi, să experimenteze. După un martie-aprilie 2020 marcat de pile-up și stocking în pandemie, a urmat o stabilizare a vânzărilor, astfel încât 2020 a adus la final o creștere de circa 8% a cifrei de afaceri. Provocarea mare a venit din partea lui 2021, când consumatorii din segmentul nostru, sătui de restricții și știri negative, au preferat să investească în amenajarea casei pentru work from home, mai multă mișcare pentru o stare de bine fizică și psihică. Astfel se explică, spre exemplu, o creștere de peste 20% a vânzărilor mărcii Isostar, lider de nutriție sportivă în Europa. Celelalte categorii au fost marcate de consumul prudent dar și de dispariția volumelor făcute de produsele de tip snacking la birou și de redirecționarea bugetelor mai puțin spre zona de alimentație și mai mult spre agrement și utilitate.

Ce estimări aveți pentru anul acesta? Vorbim despre un an de creștere dacă vă raportați la primele luni din an?
Anul acesta a început optimist, cu vânzări foarte bune în primul trimestru, însă contextul politic și în special cel economic (inflația, criza materiei prime și a ambalajelor, perturbarea post-pandemie a fluxurilor logistice) se dovedesc o provocare semnificativă în ultimele luni. Foarte mulți furnizori depind direct sau indirect de țări precum Ucraina, Rusia, China, unde exporturile sunt influențate pe de-o parte de război, pe de alta de politica „zero Covid” ce blochează transportul maritim. În tot acest amalgam de vești, anul acesta mizăm pe o creștere mai mică, sub 10%.

Care sunt categoriile vedetă din perspectiva creșterii și cum arată planurile pentru cel de-al doilea semestru?
Principalele categorii ce pe care mizăm în acest an sunt produsele bio pentru copii (Bio Junior), cele cu conținut redus sau fără zahăr, nutriție sportivă, ce înregistrează în acest an o creștere de peste 18% comparativ cu perioada similară a anului anterior, dar și segmentul vegan, unde anul acesta am lansat 12 noi produse, completând astfel gama de alimente destinate celor ce doresc să elimine carnea și alte produse de origine animală din alimentație, categorie ce reprezintă deja cca 4% din vânzări. Băuturile din plante, dar și burgerii vegani, ambele categorii BIO, disponibile la raionul de băcănie, fără a necesita lanț de frig și cu termen de valabilitate de până la 9 luni sunt până acum vedetele acestei categorii.

Care sunt cele mai mari amenințări pe care le vedeți pentru 2022? Credeți că va reveni fenomenul de downtrading?
Majorările de costuri ne impactează într-o măsură mare, deoarece chiar și consumatorii educați și cu venituri peste medie sunt nevoiți să reducă cheltuielile și să se orienteze spre produse mai ieftine sau să consume mai rar. Cu siguranță 2022 va fi marcat de downtrading, o vedem deja în vânzări și în mărimea coșului de cumpărături.

Cum încercați să minimizați impactul majorărilor de prețuri în relația cu clienții?
La finalul anului trecut când au venit primele liste de prețuri cu majorări uriașe la furnizori, de până la 37%, am decis să facem stocuri suplimentare și să susținem prețurile la nivelurile anului anterior până în februarie-martie. De la 1 martie însă a fost clar că nu mai putem face față avalanșei de măriri din toate părțile și am fost nevoiți să facem o majorare de circa 7,4% la nivelul întregului portofoliu. Am întâmpinat rezistență din partea retailerilor, temători, la rândul lor, cu privire la potențialul impact în vânzări. Se anunță o nouă mărire în această vară, determinată de criza cerealelor din Ucraina și de anumite recolte proaste pe fondul schimbărilor climatice din zone ce domină producția pe un anumit ingredient, spre exemplu semințele de chia, care acum sunt în ruptură de stoc la nivel mondial până la o nouă recoltă.

Cum arată planurile pentru anul acesta? Ce investiții pregătiți și în ce zone vor fi direcționate cu precădere?
În acest an aniversar ne propunem să dăm în folosință prima parte a hub-ului logistic pe care îl construim în Ștefăneștii de Jos (jud. Ilfov) și să ne consolidăm prezența în categoriile-cheie: gama BIO Junior dedicată copiiilor, portofoliul vegan, produsele fără zahăr și fără gluten. În plus, lansăm în această perioadă prima gamă BIO pentru oamenii activi din România sub brandul Isostar.

Grigore Horoi, Grupul Agricola: În contextul dat, nu va mai fi fezabilă o creștere a businessului de peste 10%
Grigore Horoi, Grupul Agricola: În contextul dat, nu va mai fi fezabilă o creștere a businessului de peste 10%
După ce în 2022 Grupul Agricola a atins borna de un miliard de lei cifră de afaceri, miza pentru 2023 este continuarea trendului ascendent....
Daniela Jordanovski, dm România: Am învățat că se poate și fără promoții excesive, având doar o strategie de pricing fixă
Daniela Jordanovski, dm România: Am învățat că se poate și fără promoții excesive, având doar o strategie de pricing fixă
După o creștere de peste 31% a cifrei de afaceri în 2022, dm drogerie markt vizează un ritm cel puțin asemănător în 2023, iar rezultatele din...
Emil Popescu, Zarea: „Dacă am transfera toate creșterile de preț de la furnizori către consumatori, nu am mai fi competitivi”
Emil Popescu, Zarea: „Dacă am transfera toate creșterile de preț de la furnizori către consumatori, nu am mai fi competitivi”
După un an care a adus majorări masive la prețurile materiilor prime, producătorul de băuturi alcoolice Zarea este rezervat când vine vorba...
Ascensiunea produselor BIO și importanța mărcilor private
Ascensiunea produselor BIO și importanța mărcilor private
O categorie dinamică, care a bifat creșteri double digit în valoare în ultimul an, piața produselor BIO se bucură de popularitate în rândul...