FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Un business care completează perfect o tradiție de familie

Un business care completează perfect o tradiție de familie

Cămara Măriucăi din Pleșcoi

În căutarea unor produse tradiționale, cu gust autentic, în magazinele din Capitală, Denis Marica a descoperit, de fapt, o oportunitate de business. Antreprenorul din spatele magazinului Cămara Măriucăi din Pleșcoi și-a dorit să aducă rețetele din copilăria lui în agitația Bucureștiului, iar bilanțul după primul an de existență pe piața locală de retail îi arată că decizia sa a fost una profitabilă.

De la produse din carne, la lactate, dulcețuri și miere din liniștita vale a Buzăului, toate se regăsesc pe rafturile magazinului Cămara Măriucăi din Pleșcoi. Pentru Denis Marica, fondatorul businessului, locația deschisă în București reprezintă închiderea unui cerc. Familia sa produce deja de patru ani alimente specifice zonei în care a copilărit, dar vânzarea se făcea tot la nivel local.

„Eu am locuit până acum 10 ani în Pleșcoi. Când am venit în București, am identificat oportunitatea de a crea un business în jurul tradiției din zona în care am copilărit eu. Am văzut că în Capitală nu prea sunt promovate produsele din Pleșcoi și m-am gândit că aceasta poate fi șansa mea. Însă ideea a rămas doar la stadiul de idee pentru că, în momentul în care m-am mutat în București, m-am axat pe studii. Oricum la acea dată nu aveam nici disponibilitatea financiară să deschid un astfel de magazin, nu îmi permiteam o asemenea investiție”, povestește Denis Marica.

Nouă ani mai târziu, timp în care a lucrat în companii multinaționale, iar focusul său a fost pe inginerie mecanică, a făcut pasul spre retail. Prima încercare a reprezentat-o un magazin amplasat pe Șoseaua Alexandriei, în aprilie 2019 și, pentru Denis, acel magazin a constituit prima sa lecție de retail. Știa că vrea să deschidă un magazin cu un concept diferit, care să ducă potențialii clienți cu gândul la tradițional, la produsele fără chimicale. Un magazin pe care și el să îl viziteze recurent dacă ar fi fost un simplu cumpărător.

„Unul dintre factorii decisivi în hotărârea de a deschide un astfel de magazin a fost faptul că fratele meu, care are o carmangerie în Pleșcoi, a extins producția suficient de mult încât să acopere cererea venită de la unitatea din București. El a preluat businessul de la bunicul soției sale în urmă cu patru ani și a crescut treptat producția. Anul trecut ne-am dat seama că putem să închidem perfect acest cerc și că e rândul meu să pun bazele unor puncte de desfacere în București”, spune antreprenorul.

Relocarea, primul pas spre un business stabil

După experiența cu magazinul din Șoseaua Alexandriei, antreprenorul a căutat o zonă cu vad mult mai bun și cu trafic generos. Bulevardul Iuliu Maniu a fost zona cu potențial crescut identificată de Denis, iar în octombrie 2019 a inaugurat noua locație Cămara Măriucăi din Pleșcoi. Magazinul are 45 de metri pătrați și investiția nu a fost atât de mare precum s-ar fi așteptat mulți, spune Denis. A fost vorba de 5.000 de euro și, în plus, a beneficiat de sprijinul familiei sale. Sfaturi privind designul interior au venit tot de la rude pentru că acestea au o afacere în domeniu.

Dar, când a venit vorba să aducă specificul zonei printre rafturi, dincolo de produsele pe care le comercializează, s-a bazat pe amintiri. „Sfoara pe care am utilizat-o la sistemul de iluminat, de exemplu, este o sfoară pe care fermierii o folosesc ocazional pentru a ține oile legate. Când eram mic, bunicul meu m-a pus să țin așa o oaie, doar că nu am avut destulă forță și am scăpat-o. Sfoara aceea mi-a făcut rană în palmă. Chiar dacă pare o amintire oarecum dureroasă, nu este. De aceea am și folosit-o în magazin, face parte tot din tradiție și din legătura cu familia”, punctează Denis Marica.

La raft sunt listate 120 de produse unice, specifice zonei din care vine antreprenorul, cum sunt cârnații de Pleșcoi, babicul ori ghiudemul, telemeaua de vacă ori de oaie, diferitele tipuri de miere aduse de la un producător din Pătârlagele ori dulceața furnizată de un producător din Monteoru.

„Ce îmi doresc eu să fac prin intermediul magazinului este să aduc tradiția și autenticitatea zonei mai aproape de consumatorul sofisticat de la oraș. În doar un an de existență pe piața din Capitală, am ajuns la o bază de clienți premium”, declară fondatorul businessului Cămara Măriucăi din Pleșcoi.

Zilnic, aproximativ 70 de clienți trec pragul locației de pe bulevardul Iuliu Maniu și, dacă ne raportăm la valoarea medie a bonului, suma ajunge la 60 de lei. În cazul magazinului online însă, bonul mediu depășește 150 de lei.

Platforma online, motor de creștere în perioada stării de urgență

Încă de la deschiderea magazinului, fondatorul a pus și bazele platformei online, dar nu a gândit-o inițial ca un canal de vânzare, ci ca pe un site de prezentare. Când a fost instaurată starea de urgență din cauza pandemiei, a modificat rapid strategia de business. A decis să mențină magazinul deschis, dar a redus programul de lucru.

„Am făcut acest lucru, deși știam că traficul va fi mult redus, dar ne-am putut baza pe online, vânzările au fost asigurate de acest canal. Am ajuns la 20 de livrări pe zi în acea perioadă, livrări pe care le-am făcut noi. Chiar înainte de starea de urgență am semnat un parteneriat cu Bringo, dar nu au avut posibilitatea să ne includă atunci în platformă pentru că nu făceau față comenzilor. Am început colaborarea la începutul lunii iunie. În prezent lucrăm cu ei, dar și cu Glovo și cu Foodpanda”, susține Denis Marica.

Datorită comenzilor online, luna aprilie a adus pentru Cămara Măriucăi din Pleșcoi cele mai mari vânzări înregistrate de la inaugurarea magazinului. Livrările sunt disponibile în București și Ilfov și pentru acestea există posibilitatea ambalării produselor. Este însă un serviciu la cerere, pentru că retailerul își dorește să reducă pe cât posibil consumul de plastic. Inclusiv în magazin pungile clasice sunt înlocuite treptat cu unele din hârtie.

Extindere bazată pe cererea venită din online

Planurile pe termen scurt vizează deschiderea unui nou magazin în Popești Leordeni, idee care a apărut în urma unei livrări. „Avem multe comenzi în acea zonă și într-una din zile, când mă întorceam spre magazin, am văzut un spațiu de închiriat. Mi s-a părut că se potrivește conceptului nostru și am demarat investiția”, explică Denis Marica.

De altfel, zonele de interes sunt identificate cu ajutorul comenzilor online. După oportunitatea din Popești Leordeni, antreprenorul nu exclude posibilitatea ca următoarea locație să fie deschisă în nordul Capitalei. Dacă în primul an de existență, cifra de afaceri a magazinului Cămara Măriucăi din Pleșcoi este estimată la 150.000 de euro, după deschiderea locației din Popești Leordeni, rulajul ar urma să ajungă la aproape 210.000 de euro. Însă, până la  o nouă locație fizică, are și planuri pe care vrea să le implementeze în online, cum ar fi extinderea sortimentației.

„Mi-aș dori să am și legume, un mix de legume pe care să le livrezi clienților direct în lădițe. Nu am găsit însă un producător capabil să livreze constant legumele pe care le doresc eu. Nu vreau să iau din mai multe locuri pentru că nu aș avea control asupra calității și, din moment ce ai obișnuit consumatorul cu un gust, trebuie să îl păstrezi”, spune fondatorul businessului.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content