FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Studiu: cu ce asociază consumatorii români un stil de viață sănătos

Studiu: cu ce asociază consumatorii români un stil de viață sănătos

cumparator la raft

Consumatorii români sunt din ce în ce mai preocupați de un stil de viață sănătos, însă nu întotdeauna sunt informați corect, arată un studiu iVOX realizat la nivel național pe un eșantion de 1.574 de persoane, în luna mai 2019, cercetare contractată de producătorul Agricola.

Peste trei sferturi dintre români consideră că alegerea unui stil de viață sănătos se reduce la limitarea consumului de zahăr, iar 65,8% dintre români diminuează sau limitează consumul de produse procesate atunci când aleg să mânânce sănătos.

Un alt criteriu pe care locuitorii României îl iau în considerare atunci când își propun menținerea unei vieți sănătoase este creșterea frecvenței gătitului în defavoarea plasării comenzilor cu livrare acasă sau la birou sau a servirii mesei în oraș (58,5%), în timp ce 56,2% dintre persoane reduc sau limitează consumul de pâine sau alte făinoase.

Preferințele privind consumul de carne

În ceea ce privește tipul de carne preferat de români, cea de pui se situează în top cu o majoritate de 45%, iar cea de porc este consumată de 33,6% dintre aceștia. Sociologul Barbu Mateescu explică motivul: „Carnea de pui este consumată cel puțin săptămânal de trei sferturi dintre români, fiind considerată mai puțin nocivă decât carnea de porc.’’

Având în vedere alegerea unei variante cât mai naturale de pe piața actuală, aproximativ 7 din 10 români sunt familiarizați cu conceptul de pui cu creștere lentă, în timp ce 70% au și consumat carne provenită de la un pui crescut și hrănit exclusiv vegetal (cu creștere lentă) – mai arată studiul citat. La polul opus, 2 din 10 români nu cunosc acest concept, iar 12,8% nu au avut ocazia să mănânce pui cu creștere lentă. 

Doar 55% dintre români se informează direct de la specialiști

Există o corelație evidentă între educație și stilul de viață, iar acest lucru se transpune și în alimentație. Cu toate că românii sunt din ce în ce mai informați, atunci când se pune problema unei alimentații corecte, doar 55% dintre aceștia se informează direct de la specialiști, în timp ce 44,8% au ca principale surse de informare cărțile, revistele sau diverse studii de specialitate, nu neapărat confirmate de autorități competente, în timp ce pentru 4 din 10 români presa este privită ca fiind singura sursă viabilă.

Deși numeroase studii internaționale demonstrează că administrarea hormonilor la păsări nu se poate pune în practică, fiind o acțiune interzisă în Uniunea Europeană, 9 din 10 români sunt de părere că hormonii din carnea de pui nu sunt un mit și că puii de găină sunt hrăniți cu hormoni de creștere. În contextul în care această practică nu doar că este ilegală, ci și costisitoare și dificil de implementat, în continuare 7 din 10 persoane consideră că în carnea de pui există și reziduuri de antibiotice – conform studiului iVOX comandat de Agricola.

Doar jumătate dintre locuitorii țării aleg să se informeze direct de la specialiști și în continuare miturile culinare sunt un pion important în circuitul dezinformării. Acesta este și motivul pentru care atunci când evaluează calitatea cărnii de pui 51,8% dintre români analizează culoarea acesteia, 38% dintre aeștia au în vedere gustul și doar 28%% verifică caracteristicile de pe ambalaj.

Studiul citat a fost realizat online de compania iVOX  la solicitarea Agricola Bacău, iar datele sunt reprezentative pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18-55 de ani, preponderent absolvente de studii superioare (44,79%), majoritar din zona urbană.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content