
Revenirea consumului și efectele pandemiei pe termen lung
Cheltuielile consumatorilor, o sursă majoră pentru activitatea economică, s-au prăbușit pe măsură ce primul val al pandemiei a cuprins țările la nivel global încă de la începutul anului 2020. Dintr-o dată, consumatorii au fost obligați să își schimbe comportamentul, companiile să transforme modelele de afaceri, iar guvernele să vină cu noi reglementări.
Și la fel cum virusul a afectat regiunile și indivizii în moduri foarte diferite, impactul economic a fost, de asemenea, neuniform. Toate acestea au fost analizate în raportul „The consumer demand recovery and lasting effects of COVID-19”, publicat de compania de cercetare McKinsey.
Analiștii McKinsey au examinat cheltuielile consumatorilor din China, Franța, Germania, Marea Britanie și Statele Unite și, ca analiza să fie relevantă, consumatorii au fost împărțiți în nouă segmente în funcție de vârstă și venituri. Scopul raportului? Determinarea dimensiunii și a modului în care va fi recuperată cererea generată de consumatori.
Angajații capabili să lucreze de acasă și-au menținut locurile de muncă și veniturile, reușind chiar să acumuleze economii odată cu dispariția cheltuielilor cu vacanțe sau alte activități din timpul liber. Alții și-au pierdut locurile de muncă, și implicit veniturile, sau au închis afaceri și au căutat soluții pentru a achita facturile restante. Deși există motive de optimism odată ce virusul COVID-19 va putea fi ținut sub control, pandemia, ca și alte crize, va avea efecte de lungă durată.
Spre deosebire de recesiuni anterioare, aceasta nu implică o explozie a prețurilor sau fluctuații ale ciclului de afaceri pe termen lung. Scăderea bruscă și profundă a cheltuielilor consumatorilor din China, Statele Unite și Europa de Vest, variind de la 11% la 26% în primele luni ale anului 2020, a rezultat în principal din reducerea sumelor destinate călătoriilor sau divertismentului.
Astfel, o lansare eficientă a vaccinului ar putea readuce cererea consumatorilor la niveluri pre-pandemice, alimentată atât de încrederea în creștere, cât și de economiile acumulate. Recuperarea robustă a cheltuielilor consumatorilor din China după ce statul asiatic a reușit să controleze rata de infectare este un alt motiv de optimism pentru majoritatea țărilor.
Revenirea, diferită în funcție de veniturile consumatorilor
Presupunând că pandemia este ținută sub control, analiștii de la McKinsey se așteaptă la o recuperare puternică în Statele Unite, dar una inegală, cu variații între venituri și segmente de vârstă. În timp ce multe gospodării cu venituri mai mari par în general nevătămate din punct de vedere financiar, gospodăriile cu venituri mici se află la polul opus.
Pentru consumatorii cu venituri medii și mari, cheltuielile ar urma să revină la nivelurile de dinaintea pandemiei între 2021 și 2022, în timp ce pentru cei cu venituri mici cheltuielile ar putea scădea sub nivelurile pre-COVID după expirarea măsurilor de stimulare economică. În același context, se așteaptă ca și consumul să se deplaseze către segmente mai în vârstă și mai bogate, atât datorită unei ponderi în creștere a populației de peste 65 de ani, cât și a unei redresări mai lente post-pandemice pentru grupurile cu venituri mici. Cu toate acestea, evoluția va depinde în mare măsură de cât de repede se reduc riscurile pentru sănătate ca urmare a campaniilor de vaccinare și de măsurile suplimentare puse la punct de autorități.
Analiștii se așteaptă la o redresare mai lentă, dar mai echilibrată în Europa, cu o inegalitate între grupuri mai puțin pronunțată decât în Statele Unite. Deoarece programele adoptate de companii au contribuit la protejarea forței de muncă, există o șansă mai mare pentru angajați să își mențină locurile actuale de muncă și să evite o scădere a venitului disponibil în 2021. Cu toate acestea, există incertitudini cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla cu aceste joburi odată cu retragerea sprijinului guvernamental.
Efectele pandemiei în funcție de regiune
Consumatorii europeni cu venituri mari nu au înregistrat o creștere la fel de mare a economiilor ca cei din Statele Unite, iar scăderea consumului a fost mai severă în Europa. Drept urmare, gospodăriile cu venituri ridicate s-ar putea să nu-și accelereze cheltuielile la fel de repede ca în Statele Unite. Din cauza incertitudinii economice crescute, se așteaptă ca ratele de economii să rămână ușor ridicate după pandemie, un model observat după recesiunile trecute.
Există însă și variații la nivel de stat. Germania, care inițial a avut cel mai eficient răspuns la COVID-19 (atât din punct de vedere sanitar, cât și economic) și o piață a muncii puternică, se poate recupera mai rapid decât Franța sau Marea Britanie. Pe de altă parte, Regatul Unit ar putea beneficia de pe urma faptului că a derulat, până în prezent, cea mai amplă campanie de vaccinare a locuitorilor.
Odată ce virusul este controlat, cei de la McKinsey vorbesc de trei factori care vor determina puterea și durabilitatea recuperării cererii consumatorilor: disponibilitatea gospodăriilor cu venituri mari de a cheltui, constrângerile de venit pentru grupurile cu venituri mici și, nu în ultimul rând, evoluția economiilor. Ce fac gospodăriile cu venituri medii și mari cu economiile acumulate (cu peste 1,6 trilioane de dolari mai multe economii în Statele Unite în 2020 și aproximativ 400 de miliarde de dolari în Europa de Vest) după pandemie – le consumă, le păstrează, le investesc sau le folosesc pentru a rambursa datorii - va avea un impact semnificativ asupra revenirii consumului. Investițiile realizate în imobiliare sau alte active pe termen lung nu au un efect multiplicator direct mare, nefiind astfel importante în ceea ce privește consumul imediat.
Efecte de durată asupra comportamentului consumatorilor
Articolul complet poate fi citit aici.
Adaugă comentariu nou