FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Perspectivă stabilă pentru retailul european în 2021, conform Moody’s

Perspectivă stabilă pentru retailul european în 2021, conform Moody’s

Conform unui raport realizat de firma de consultanță Moody’s, industria de retail din Europa va fi stabilă în 2021, în contextul în care refacerea cererii va fi contrabalansată de creșterea comerțului online, ce vine la pachet cu o marjă de profit diluată.

Factorii determinanți ai acestei viziuni pentru următoarele 12-18 luni includ redresarea vânzărilor și a profiturilor – deși pentru unii retaileri acestea vor rămâne sub nivelul celor din 2019, stabilizarea cererii pentru produse alimentare și o perspectivă economică mai bună.

Totuși, raportul Moody’s arată că deși economiile statelor europene vor reveni pe creștere, ele nu vor atinge nivelul din 2019. Un grad mai mare de certitudine privind relaxarea măsurilor de restricție, ca rezultat al vaccinurilor anunțate recent, va avea un impact pozitiv asupra evoluției retailului european. Pe de altă parte, orice întârziere a redresării economice, precum și situații de lockdown prelungit, în care retailerii nu sunt sprijiniți de guvern, vor afecta direct companiile din industria de profil.

 

Efectele pandemiei vor accelera transformarea retailului

Problemele și  provocările cu care se confruntă sistemele de sănătate publică, trendurile demografice, inegalitatea socială, toate vor avea consecințe asupra industriei de retail. Distanțarea socială va încetini recuperarea în retailul de fashion, care ar putea fi influențat negativ și de viitoare lockdown-uri ce includ închiderea magazinelor nonfood. Iar trendurile demografice și pandemia vor determina o continuă creștere a comerțului online.

Refacerea economiilor europene din șocul fără precendent cauzat de pandemia de coronavirus va fi treptată, fragilă și inegală: revenirea va fi diferită de la o țară la alta și de la o industrie la alta.

Consumatorii au devenit deja și vor fi și anul viitor mult mai sensibili la prețuri, iar competiția crescută între retaileri pentru câștigarea cotei de piață va duce la erodarea marjei de profit. Recuperarea va fi mult mai înceată pentru retailerii cu expunere la industria de turism și călătorii, iar imposibilitatea de a călători, corelată cu lucrul de acasă, va duce la vânzări mai mari de electronice, electrocasnice și mobilier.

Creșterea comerțului online, a serviciilor și aplicațiilor de livrare, precum și a numărului de persoane care lucrează de acasă vor accelera schimbări în sectoare ca retail, sănătate, educație, sectorul bancar și cel imobiliar. Comerțul online, ca procent din totalul vânzărilor din retail, va rămâne ridicat și va avansa în 2021.

Pentru companiile focusate pe retailul fizic, creșterea vânzărilor online va fi însoțită de diminuarea vânzărilor în magazine, deci marjele lor de profit vor avea de suferit. Retailerii care activează exclusiv online, dornici să câștige cote de piață, vor menține prețurile la un nivel jos, punând presiune pe marja de profit. Iar dezvoltarea comerțului online atrage după sine un risc crescut de atacuri cibernetice, ceea ce presupune costuri suplimentare pentru retailerii cu prezență online.

Analiștii Moody’s estimează că 2021 va aduce profituri mai mari decât 2020 pentru majoritatea retailerilor, însă pentru unii rezultatele ar putea fi mai mici decât cele înregistrate în 2019. Astfel, pentru grupul Ahold Delhaize profitul din 2021 va varia între -4 și +4%, pentru Carrefour și Asda estimarea este de creștere cu 4-8%, pentru Tesco și Metro Cash&Carry avansul va fi de 8-20%, iar pentru Ocado (supermarket britanic online), creșterea prevăzută depășește 20%.

 

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content