FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Nielsen: Industria FMCG din România, creștere de 6,2% în volum

Nielsen: Industria FMCG din România, creștere de 6,2% în volum

2020 a adus scăderi abrupte ale produsului intern brut în marea majoritate a țărilor, cu câteva excepții precum China, Taiwan, Egipt sau Turcia. Cu toate acestea, doar 19 din cele 65 de țări analizate trimestrial de Nielsen în studiul global “Quarter by Numbers” au înregistrat scăderi în volumul vânzărilor totale de FMCG în ultimele 12 luni, comparativ cu perioada anterioară.

După 10 luni de pandemie, viața economică și socială încă nu s-a stabilizat. Zilnic apar vești fie despre carantinarea, fie despre deschiderea unor noi orașe sau țări, guvernele fiind forțate să ia măsuri ghidate de două nevoi aflate uneori în antiteză: siguranța sanitară și cea economică.

Privită în ansamblu, industria bunurilor de larg consum este însă un motor de creștere economică și de stabilitate, deoarece se adresează nevoilor cotidiene ale oamenilor.

Dar și aceste nevoi primare sunt în schimbare: petrecem mai tot timpul acasă pentru a ne feri de virus, ceea ce ne face să cumpărăm mai multe alimente, produse de îngrijirea locuinței și dezinfectanți. Ieșim mai rar, deci consumăm mai puține cosmetice și produse de înfrumusețare, dar ne cumpărăm pentru acasă atât chipsuri și bere cât si vopsea de păr. Suntem îngrijorați pentru evoluția veniturilor noastre, dar continuăm să ne pregătim pentru sărbători, și căutăm produse la promoție sau de la magazine mai ieftine, în timp ce comenzile online cu livrare la domiciliu cresc accelerat.

În România, industria FMCG a înregistrat o creștere de 6,2% în volum și 10,6% în valoare conform masurătorilor Nielsen, fiind una din țările cu cea mai solidă creștere din Europa. 

Jumătate din cele 18 țări din regiunea Europei Centrale și de Est au înregistrat în trimestrul doi un declin cu două cifre al GDP-ului, în comparație cu perioada similară din 2019. În al treilea trimestru numai Grecia a mai înregistrat o scădere. Piața FMCG din Croația este încă într-un declin ușor, cea din Ucraina este stabilă, dar toate celelalte înregistrează un trend pozitiv. Cele mai mari creșteri sunt înregistrate în Turcia (22,1%), Kazahstan (11,4%), Ungaria (8,1%) și România (7,2%). Raportul Nielsen arată că din fericire creșterea vine din volume mai mari, nu doar din majorări de prețuri sau curs valutar.

”Pandemia a determinat consumatorii să își modifice stilul de viață și de cumpărături: ieșim mai puțin, consumăm mai mult acasă, suntem mai preocupați de igienă, acordăm din ce în ce mai multă atenție din toate punctele de vedere online-ului. De aceea s-au majorat vânzările de produse pentru curățenia casei, alimentele semipreparate și congelate, băuturile alcoolice, în timp ce vânzările de băuturi răcoritoare și apă minerală, dulciuri și produse de îngrijire personală au scăzut în CEE, în comparație cu vânzările pre-Covid”, a explicat Ágnes Szűcs-Villányi Regional Leader, Client Delivery. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content