FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Mâncare în valoare de 400 miliarde dolari, risipită anual

Mâncare în valoare de 400 miliarde dolari, risipită anual

risipa alimentara

14% din producția mondială de alimente se pierde în drum spre vânzare, iar Europa este pe locul doi în topul risipei, pe picior de egalitate cu America de Nord, potrivit Bloomberg care citează un raport al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO). La nivel global, pierderile cauzate de alimentele care se strică înainte să ajungă la vânzare sunt estimate la 400 miliarde dolari.

Potrivit raportului FAO, cea mai mare pondere a alimentelor pierdute post-recoltare este raportată în Asia Centrală și de Sud – peste 20%. Urmează apoi America de Nord și Europa cu o pondere de 15,7%, Africa Subsahariană cu 14%. Australia și Noua Zeelandă sunt la polul opus, cu cea mai mică pondere în topul risipei: 5,8%.

O soluție pentru reducerea pierderilor ar fi stocare în condiții mai bune a alimentelor, iar asta implică inclusiv condiții de refrigerare, dar și îmbunătățirea infrastructurii și logisticii ar contribui la reducerea pierderilor, arată raportul FAO.

Dincolo de faptul că risipa alimentară contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră, mai există un detaliu important: alimentele se pierd în drumul spre vânzare din cauza condițiilor de depozitate în timp de mai mult de 820 de milioane de oameni suferă de foame în fiecare zi. 

Liderii mondiali s-au angajat să reducă atât pierderile din lanțul de distribuție cât și deșeurile alimentare până în 2030

Qu Dongyu, directorul general al FAO, susține că „pierderea alimentelor implică o presiune inutilă asupra mediului și a resurselor naturale care au fost folosite pentru a-l produce în prima fază. În esență înseamnă că pământul și resursele de apă au fost irosite, s-au creat poluare și gaze cu efect de seră fără niciun sens.”

În plus, și consumatorii finali risipesc mari cantități de alimente. Raportul FAO arată că 37% din produsele de origine animală și o cincime din fructe și legume pot fi irosite după ce au fost cumpărate.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content