
Libresse susține femeile din România să vorbească despre #PoveștileDinNoi: doar 1% dintre femei discută cu medicul ginecolog despre îngrijirea intimă
Discuțiile despre zona intimă continuă să fie un subiect delicat pentru majoritatea femeilor și, de cele mai multe ori, evitat, ba chiar considerat rușinos. Astfel de sentimente de teamă și de jenă, afectează și blochează curajul femeilor de a se exterioriza și a vorbi deschis despre tot ceea ce înseamnă experiențele și trăirile pe care le au cu propriul corp, cu un impact major asupra sănătății și a încrederii în sine.
Rezultatele celui mai recent studiu realizat de Libresse în luna mai 2020, confirmă faptul că zona intimă și menstruația sunt două dintre subiectele care rămân ascunse și neîmpărtășite de către femei, din teama de a nu fi judecate sau stigmatizate de cei din jurul lor. Ba mai mult, îngrijorător este faptul că doar 1% dintre femeile din România discută cu medicul ginecolog despre îngrijirea intimă.
Prin această inițiativă de a identifica și a aduce în prim plan adevăratele preocupări și temeri ale femeilor din România, Libresse deschide prima conversație cu adevărat autentică și „fără perdea” despre zona V, ca simbol universal al zonei intime. Acesta este încă un pas pe care Libresse îl face în manifestul de empowerment a femeii prin care susține femeile din România să vorbească despre #PoveștileDinNoi pentru că doar așa pot arăta cât de încrezătoare și puternice sunt și pot oferi, la rândul lor, curajul altor femei de a-și explora propriile trăiri.
Dar care sunt urmările pe care poate să o aibă această teamă de a discuta cu medicul ginecolog despre îngrijirea intimă? Această frică de a vorbi despre zona intimă este din ce în ce mai răspândită în rândul femeilor tinere, și nu numai. Lipsa unei informări din partea unui specialist despre ceea ce înseamnă îngrijirea intimă corectă poate avea consecințe extrem de profunde, conducând chiar până la imposibilitatea depistării din timp și a tratării unei afecțiuni grave de sănătate.
Sentimentul de jenă este cel care le ține pe femei departe de controlul ginecologic de rutină și le împiedică să discute deschis cu medicul specialist despre simptomele și trăirile pe care le experimentează la nivelul zonei intime, preferând fie să se informeze din surse nevalidate și să trateze „după ureche”, fie să sufere în tăcere. Acest lucru nu numai că le afectează sănătatea, dar are un impact major și asupra încrederii în sine și a modului în care își înțeleg și își respectă propriul corp.
Femeile, prin natura lor, trec prin experiențe diferite, se confruntă cu o diversitate impresionantă de emoții – de la plăcere la durere, de la dragoste la ură. Stigmatizarea unor astfel de trăiri sau stări absolut normale prin care, la un moment dat, fiecare femeie trece, conduce la reprimarea și chiar negarea lor, ajungând până la o lipsă de încredere în sine la nivelul tuturor rolurilor pe care femeia le îndeplinește.
În acest context, Libresse înțelege că doar prin încurajarea femeilor să-și împărtășească fără rețineri propriile trări și prin empatizarea cu acestea, putem transforma conversația despre zona intimă de la stadiul de tabu la cel de normalitate. Astfel, Libresse lansează femeilor din România provocarea Să lăsăm #PoveștileDinNoi să fie auzite prin care oferă o voce tuturor acestor adevăruri știute, dar ascunse și celebrează zona intimă în toată complexitatea ei. Acesta este punctul de temelie pentru o relație cât mai sănătoasă cu zona intimă, iar cu cât se vorbește mai mult și mai liber despre aceasta, cu atât mai multe femei vor fi mai încrezătoare și vor acorda atenția de care are nevoie zona V.
Metologie: Studiul Libresse, care prezintă o analiză în profunzime a preocupărilor și temerilor cu care se confruntă femeile, a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 505 de femei, din mediul urban, în luna mai 2020.
Brandul Libresse face parte din portofoliul companiei Essity, o companie internațională de top în domeniul igienei și sănătății care are ca scop îmbunătățirea stării de bine cu ajutorul produselor și serviciilor sale, esențiale pentru viața de zi cu zi.
*Articol susținut de Essity.
Adaugă comentariu nou