Înghețata, o piață ale cărei vânzări nu au „înghețat” deloc în pandemie
Deși o categorie mai degrabă de impuls, destinată ocaziilor de consum externe, înghețata nu a bifat scăderile majore estimate odată cu limitarea circulației din cauza pandemiei de COVID-19. Din contră, consumul de înghețată „s-a mutat” în casă, în 2020 produsele la caserolă înregistrând o creștere de 7% atât în valoare, cât și în prețul mediu, în timp ce piața totală de înghețată a bifat un avans de 6%.
Categoria de înghețată a cunoscut o creștere ușoară în ultimele 12 luni, potrivit datelor de retail audit furnizate de NielsenIQ România. Astfel, în termeni valorici, categoria de înghețată a bifat un avans de 6% în perioada aprilie 2020 - martie 2021 versus perioada similară a anului anterior, în timp ce volumic a înregistrat o creștere de doar 2%. În ceea ce privește ocaziile de consum, categoria de produse destinate consumului pentru acasă a avut un plus de 8% în valoare în perioada analizată și de doar 1% în volum, în timp ce segmentul de impuls a crescut cu 4% în valoare și 3% în volum.
Înghețata destinată consumului casnic, la caserole sau formate multipack, deține supremația pe piață în termeni de volum, cu o cotă de 58%, iar ca valoare reprezintă aproape jumătate din totalul pieței de înghețată (47%), în timp ce produsele de impuls, înghețata pe băț sau la cornet, reprezintă 53% din valoarea pieței, dar cu volume mai mici, de 42%. Tot anul trecut s-a putut observa o creștere a prețurilor, în special pentru înghețata destinată consumului casnic, care s-au majorat cu 7%, având un preț mediu de 14,1 lei, în timp ce categoria de impuls s-a scumpit cu doar 1% în perioada aprilie 2020 - martie 2021 versus perioada similară a anului anterior, bifând un preț mediu de 21,9 lei.
În ceea ce privește segmentarea pe categorii de produse, înghețata la caserolă rămâne varianta preferată pentru consumul casnic cu cea mai mare pondere în volum (49%), urmată de cea pe băț (17%) și cea la cornet (14%). Caserola a avut o evoluție de 7% ca valoare, cu o creștere asemănătoare la nivel de preț mediu. Creșteri modeste a bifat și categoria de înghețată pe băț, cu volume mai mari cu 6% și un avans de 4% ca valoare, în timp ce prețul mediu s-a micșorat cu 2%, determinat probabil de reducerea frecvenței ocaziilor de consum în afara casei și implicit, vânzări mai mici și promoții pentru a susține categoria. Volumele pentru înghețata la cornet, mai arată datele Nielsen, au rămas nemodificate în anul ce a trecut, dar categoria a bifat un plus de 4% ca valoare.
Discounterii și mărcile private câștigă teren
În comparație cu alte categorii de produse, unde principalii producători din piață dețin cea mai mare pondere, în cazul categoriei de înghețată se remarcă o distribuție aproape echitabilă în privința volumelor comercializate între principalii producători și mărcile private. Astfel, primii cinci jucători din industrie, Alpin 57 Lux, Macromex, Nestlé, TopGel și Unilever dețin 41% din volumul de înghețată comercializată, în timp ce mărcile private au un procent de 43% din total piață. Ca valoare, balanța înclină către producătorii de brand, cu 54%, în timp ce mărcile private ale retailerilor dețin 27% din valoarea categoriei de înghețată. Dacă ne referim la topul celor mai importante branduri de înghețată - Betty Blue, Corso, Lido, Magnum și Napoca - acestea generează 15% din volumele comercializate și 21% din vânzările valorice ale categoriei.
Citește articolul complet AICI.