FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Fabrica Bucuria, „prezentă” în centrul Bucureștiului

Fabrica Bucuria, „prezentă” în centrul Bucureștiului

magazin Bucuria

Într-un spațiu de puțin peste 50 de metri pătrați, la cinci minute de mers de Piața Victoriei din Capitală, s-a „instalat” o mică parte din istoria culinară a Republicii Moldova. Este vorba despre reprezentanța oficială a fabricii Bucuria în România, un spațiu cu sute de sortimente dintre cele mai cunoscute dulciuri. Ce investiție a presupus această locație și ce înseamnă să deschizi un magazin în plină pandemie, aflăm din interviul acordat de proprietarii reprezentanței Bucuria. 

Virgil și Svetlana Țapoc, oamenii din spatele reprezentanței Bucuria, sunt doi medici stabiliți în București în 1998, care au cochetat cu importul de dulciuri produse în Republica Moldova încă din anii 2000. Directorul companiei, Virgil Țapoc, povestește că prima dată au încercat să vândă direct către consumatori în 2001 – 2002 și a fost un eșec total. După acel moment au decis să ia o pauză, până în 2009, când au hotărât că merită să încerce din nou.

Au observat că dulciurile Bucuria nu erau foarte cunoscute în România, cu excepția zonelor vecine graniței cu Republica Moldova, cum ar fi Iași sau Galați. În București nu erau atât de populare, în Timișoara cu atât mai puțin. Cum exista potențial pe această nișă, au reluat planurile de import.

„Prima comandă pe care am făcut-o s-a transformat într-un moment amuzant pentru toată vama. Era în 2009 și noi aduceam 300 de kilograme de produse Bucuria, practic un palet într-un TIR. Ne-au întrebat vameșii dacă acesta este «import», dar pentru noi asta însemna. Prima dată am vândut în zona Doraly, ulterior am investit inclusiv în insule amplasate în marile magazine”, declară Virgil Țapoc.

De la importuri timide, la distribuție controlată pe teritoriul României

De la încercările timide de a vinde pe piața din România, afacerea s-a dezvoltat până la nivelul primei reprezentanțe oficiale a fabricii Bucuria în România. Vânzările au crescut treptat în ultimii ani, mai puțin în acest an în care piața este complet diferită. Dincolo de vânzarea directă, soții Țapoc au în jur de o sută de parteneri la nivelul întregii țări, către care fac distribuție. Din cauza pandemiei, doar 80% dintre ei mai sunt activi, în contextul în care mulți aveau puncte de vânzare în marile magazine.

„Lunar, aduceam în România câte două TIR-uri cu produse de la fabrica Bucuria. Acum, lucrurile sunt mult mai temperate. Aprovizionare lunară înseamnă un TIR pe lună pentru reprezentanță și pentru distribuție pe piața locală. Și, în afară de livrările către România, fabrica livrează în Rusia, SUA, Canada, Israel, Turcia și Irlanda”, spun cei doi.

De fabrica din Republica Moldova îi leagă o veche relație de prietenie cu unul dintre acționari. Întrebat de ce a vrut să deschidă acest magazin, Virgil Țapoc spune că și-a dorit să arate că produsele Bucuria sunt accesibile oricui pentru că, în anumite cazuri, revânzătorii de pe piața românească practică adaosuri comerciale foarte mari. Așa că a decis să cumpere un spațiu și să pună bazele reprezentanței oficiale.

„Să închiriezi un spațiu, chiar și în mall, este o aventură pe care dacă ai trecut-o odată, nu vrei să o repeți. Așa am luat decizia să cumpărăm un spațiu. Am căutat destul de mult timp pentru că ne-am dorit să fie într-o zonă cu oameni activi, aglomerată din punctul de vedere al angajaților, o zonă cu trafic bun”, explică directorul companiei.

Spațiul a fost cumpărat anul trecut și, după achiziție, fondatorii au căutat o firmă de design interior. Le-a plăcut foarte mult conceptul modern, deși inițial partenerii de la fabrica Bucuria din Republica Moldova se temeau că poate fi perceput ca un magazin de lux, pe care oamenii îl vor evita. „Era totuși vorba de o reprezentanță, trebuia să arate altfel. Dacă era închiriat, nu am fi făcut niciodată o investiție atât de mare”, punctează Virgil Țapoc.

50.000 de euro, aceasta este suma la care s-au ridicat costurile de amenajare a spațiului de 52 de metri pătrați de pe șoseaua Nicolae Titulescu. În cât timp va fi amortizată investiția? Această întrebare încă nu are un răspuns pentru că proprietarii nu au vrut să facă o astfel de estimare, cu atât mai mult cu cât au inaugurat magazinul în plină pandemie. Ce știu sigur cei doi este că și-au dorit foarte mult ca Bucuria să aibă o reprezentanță în capitala României. Fabrica din Republica Moldova are în jur de 300 de SKU-uri, dar, când au decis ce vor să vândă pe plan local, proprietarii magazinului le-au ales pe cele mai cunoscute, cele mai populare în rândul consumatorilor români. În locația recent inaugurată sunt disponibile 200 de produse unice.

„Avem produse pe care doar noi le vindem. Este vorba despre un anumit sortiment de ciocolată produsă în colaborare cu belgienii, produsul comun Bucuria - Cavendish&Harvey, fabricat în Germania. Altfel, printre cele mai populare produse sunt prunele și caisele în ciocolată, apoi cele cu alcool, adică vișine și struguri în ciocolată, dar și produsele care conțin cocos. Copiii sunt atrași de bomboanele Scufița Roșie datorită ambalajului, dar ei preferă și dropsurile. Căutate sunt și jeleurile dulci – acrișoare”, spune Svetlana Țapoc.

Între produsele disponibile la raft se regăsesc și bomboane gumate produse în Rusia sub marcă proprie pentru Bucuria. „Pe lângă ce avem deja în magazin, ne dorim să aducem în România și vinuri georgiene. Au o calitate foarte bună și, chiar dacă nu au legătură cu Bucuria, ne dorim să le avem la raft. Avem deja vinuri din Republica Moldova, dar vrem să creștem oferta pentru că ne gândim și la zona de cadouri. Noi chiar pregătim coșuri-cadou, care conțin ciocolată, o sticlă de vin și alte produse”, povestește Virgil Țapoc.

Deși magazinul a fost inaugurat într-o perioadă atipică pentru retail și într-o lună a concediilor cum este iulie, în reprezentanța Bucuria ajung zilnic în jur de 15 - 20 de persoane. Sunt clienți care, spre deosebire de consumatorii din Republica Moldova care cumpără bomboane la gramaj, vor mai mult să încerce noutăți și cumpără la bucată. „În Republica Moldova se consumă mult ceai, iar la ceai merge foarte bine o bomboană, în loc de zahăr chiar. În România se consumă mai mult cafea. Este altă cultură de consum”, detaliază proprietarii magazinului.

În privința bonului mediu, clienții care au trecut până acum pragul reprezentanței Bucuria au cheltuit cel puțin 50 de lei pentru dulciuri. Iar cei care se întorc după preferatele lor sau cei care cumpără o jucărie sau un coș, plătesc în medie 150 de lei la o ocazie de cumpărare. Din experiența celor doi pe piața locală de retail, sărbătorile majore din an, Paște, Crăciun, rămân perioadele cu vârfuri de vânzări.

Planuri pentru viitorul apropiat

Reprezentanța din centrul Capitalei nu este singurul magazin pe care cei doi îl au în plan, dar, în condițiile actuale de piață, spun că investiția ar fi mult prea mare pentru un an ca 2020. Însă planurile rămân și vizează alte sectoare ale Capitalei, cât și alte orașe.
„Primul lucru pe care îl țintim este să ne facem cunoscuți pe piață, dar tindem spre extindere.

Strict în acest moment, lucrăm la un magazin online, care acum este în faza de dezvoltare. Și un alt proiect, dar pe termen ceva mai lung, se referă la un sistem de franciză. Purtăm discuții cu asociații fabricii Bucuria, sunt șanse mari să realizăm acest lucru și eu îmi doresc un astfel de proiect pentru că ne-ar ajuta să menținem prețurile identice în toate locațiile”, concluzionează directorul reprezentanței Bucuria din București.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content