Dinamica vânzărilor din piața FMCG în S1, încă în perioada de rezistență la criză
În contextul unui an care a început cu lejeritate din punctul de vedere al restricțiilor pandemiei, dar care a înregistrat tensiuni globale și impact economic inflaționist puternic din cauza creșterilor mari de prețuri pentru energie, gaze, combustibili, precum și pe fondul războiului din Ucraina, evoluția vânzărilor din retailul de tip FMCG la nivelul primelor șase luni din acest an se află încă în perioada de rezistență la criză, arată datele raportului Jurnal de vânzări realizat de RetailZoom.
Prima parte a anului 2022 reia ritmul de creștere valoric înregistrat în anii premergători pandemiei, dar progresul este justificat în principal de inflația galopantă și doar parțial de creșterea efectivă a consumului. Mai mult, prețurile au început să înregistreze un salt general mai mare decât inflația (15-18%) din partea a doua a lunii aprilie, în special pentru produse alimentare și de îngrijire a casei.
Astfel, evoluția vânzărilor din retailul FMCG demonstrează un salt valoric superior față de creșterile din primul an de pandemie, rezultat al unei inflații galopante ce a întrecut estimările specialiștilor pentru prima jumătate de an. Valoric vânzările au crescut în intervalul ianuarie – iunie 2022 versus aceeași perioadă din 2021 cu 15,4%, în timp ce procentul de creștere la nivelul volumelor a fost de doar 5,8%. La nivelul categoriilor, produsele alimentare au cunoscut cel mai mare procent de creștere a volumelor (6,3%), urmate de produsele de îngrijire personală (+3,7%). În schimb, produsele pentru îngrijirea casei au raportat o scădere de 3% a volumelor vândute.
Ariile de creștere la nivel național se consolidează în zonele urbane cu localități mari și medii (peste 50.000 de locuitori), contribuția acestora la creșterea din 2022 fiind de 50%, arată datele RetailZoom. Produsele alimentare mențin o creștere ridicată a vânzărilor în afara Capitalei (19-21%), cu o dinamică de 23,5% în rural. Produsele de îngrijire personală și a gospodăriei înregistrează un salt mai mare al vânzărilor în urbanul mare și mediu (13,7%, respectiv 10%) spre deosebire de celelalte zone.
Evoluția vânzărilor pe canale este destul de echilibrată anul acesta față de anii anterior, formatele de magazine avansând cu dinamici valorice similare față de 2021: convenience (+15,7%), supermarketuri (+15,8%), magazine de format mare (hypermarket și cash&carry) (+14,6%). Toate cele trei canale conduc, pe rând, topul evoluțiilor valorice în funcție de sector. Produsele alimentare cunosc cea mai însemnată evoluție în formatul convenience (+20%), produsele de îngrijire personală în supermarketuri (+15%), în timp ce formatele mari de magazine domină, de departe, topul creșterilor pentru produsele de întreținere a casei (+11%).
Dinamica prețurilor
Creșterea prețului mediu săptămânal pentru produse alimentare începe să avanseze semnificativ în retailul modern internațional începând cu luna martie ca efect al intensificării tendințelor inflaționiste cu surse multiple - energie, gaze, combustibili, supply chain, materii prime. De asemenea, odată cu această perioadă, se conturează o nouă tendință - reducerea ponderii promoțiilor în termeni valorici, dar creșterea acesteia în volume/varietate a produselor aflate în promoție. La nivelul perioadei analizate, prețul a crescut cu 10,4% pentru produsele alimentare. Cu toate acestea, evoluția este constant estompată de campaniile de acordare de discounturi, active în magazine grație producătorilor și retailerilor. Ponderea promo în total vânzări produse alimentare (în valoare) a fost în primul semestru de 19,5%.
Spre jumătatea anului produsele de îngrijire personală se încadrează în tendințele creșterilor de preț, ajungând chiar la +15% în săptămâna 22, deși, per total, media pentru aceste categorii rămâne sub media creșterii prețurilor pentru produsele alimentare sau cele de îngrijire a casei. Contrar acestei tendințe de scumpire se aliniază câteva categorii specifice perioadei pandemice pentru care prețurile sunt în scădere: dezinfectant pentru mâini -65%, mănuși protecție -13%, șervețele umede -11.7%, spirt -4.8%. În schimb, prețul măștilor de protecție a crescut cu 10.5%.
Produsele pentru îngrijirea casei au înregistrat cel mai accentuat avans al prețurilor, cele mai mari creșteri înregistrându-se pentru lavete pentru șters praful (+29.8%), pungi & saci de plastic (+27%), bureți și lavete bumbac (+21.9%), detergentul pentru vase (+14.7%).
Raportul RetailZoom se referă la evoluția vânzărilor valorice (lei) și de volum (bucăți) pentru perioada 3 ianuarie – 3 iulie 2022 versus aceeași perioadă din 2021 (4 ianuarie – 4 iulie). Toate informațiile se referă la indexul de date scanate al RetailZoom, compus din peste 3.850 de magazine din comerțul modern internațional: canal de proximitate (convenience și supermarket - Carrefour Market, Carrefour Express, dm, cora Urban, Inmedio, Mega Image, Shop & Go, Penny, Profi, Xpress, Xtime) și canal de magazine de format mare (Cora, Carrefour hyper, Metro). Total FMCG acoperit se referă la 199 de categorii: produse alimentare, de îngrijire personală și a casei, tutun și țigări.