FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Cora va moderniza toate magazinele pe modelul hypermarketului din Pantelimon

Cora va moderniza toate magazinele pe modelul hypermarketului din Pantelimon

După o investiție de 3 milioane de euro, Cora România a finalizat remodelarea hypermarketului Cora Pantelimon, urmând ca noul concept să fie implementat în toate cele 11 magazine pe care rețeaua le deține pe piața locală.

Inaugurat în urmă cu 17 ani, Cora Pantelimon are 16.000 mp și este hypermarketul cu cea mai mare suprafață din România, fiind totodată în top 5 al magazinelor de retail alimentar cu cel mai mare trafic.

”Magazinul are 17 ani, așa că ne doream să aducem un concept nou, fresh, apropiat de tipologia de client pe care o avem acum. Remodelarea a început în iunie 2019 și a fost pregătită de o echipă mixtă, cu colegi de la tehnic, dar și de la marketing. Ne-am bazat pe observarea clienților, am studiat ce anume caută și cum cumpără, scopul final fiind să le oferim o experiență cât mai plăcută, fluidă, rapidă, facilă”, detaliază Anca Popescu, directorul hypermarketului. Ea adaugă că hypermarketul pe care îl conduce este denumit laboratorul de teste, deoarece toate noutățile sunt mai întâi implementate aici, iar apoi transferate în celelalte unități ale rețelei.

Remodelarea a avut loc pe trei axe mari. Prima dintre ele a fost linia caselor, un punct important de interacțiune, prin care clienții își doresc să treacă repede și ușor. Astfel, toate casele au fost regrupate în zona de mijloc a magazinului, ca o pâlnie care optimizează ieșirea clienților. Pentru comparație, înainte de modernizare linia caselor era foarte largă și fragmentată, în mijlocul magazinului existând o casă centrală.

În plus, au fost introduse case self check-out, o soluție modernă adoptată deja de peste 17% din clienți. Anca Popescu susține că acestea sunt foarte ușor de utilizat și detaliază că există case speciale de self check-out pentru coșuri mari. Legumele și fructele se cântăresc numai în raion, nu și la casă, pentru a fluidiza traficul.

De asemenea, a fost regrupată toată zona de servicii oferite de Cora (relații cu clienții, plăți servicii, creditare, încărcare cartele), de la zona dedicată cardului de fidelitate, pănă la zona de tabac. În imediata apropiere a fost inaugurat noul concept de snacking, cu băuturi, salate, sendvișuri, prăjituri și produse marca proprie Creme D Or, targetul acestui concept fiind clienții care caută produse ready-to-go. În hypermarket, categoria ready-to-go este amplasată strategic imediat lângă casele self check-out, și directorul magazinului are în plan să dezvolte zona aferentă acesteia.

Anca Popescu spune că, odată cu introducerea noilor case de marcat, interacțiunea cu clienții este și ea modernizată, trecând în zona de asistare și consiliere.

A doua axă a remodelării este reprezentată de intrările în hypermarket. Intrarea principală a fost lărgită și i s-a adăugat o vitrină cu produse textile. Produsele de parfumerie, care erau inițial poziționate la intrare, au fost regrupate împreună cu detergenții și produsele de curățenie. În categoria de produse textile, spațiul alocat produselor permanente a fost redus, iar cel dedicat promoțiilor și produselor de sezon a fost mărit. De asemenea, a fost introdus ”Atelierul de flori”, ținând cont că 40% din cifra de afaceri pe flori a întregului lanț de magazine era realizată de hypermarketul Pantelimon.

A doua intrare în magazin a fost mutată în zona de produse proaspete, pentru a facilita misiunile de cumpărare ale clienților care nu au foarte mult timp la dispoziție.

Cea de-a treia axă de remodelare se referă la magazinul propriu-zis. Astfel, pe aleea centrală există plasări de produse, inclusiv alimentare, aleea fiind mărită și utilizată pentru a scoate în evidență propunerile speciale ale magazinului. A fost creat un spațiu special dedicat produselor aflate la final de stoc sau de sezon, la prețuri avantajoase. Categoriile menaj, textile de casă, electrocasnice și mobilier au fost grupate împreună, iar Anca Popescu punctează că foarte puține hypermarketuri mai au în ofertă mobilier.

”Remodelarea a presupus să dezvoltăm sortimentația, să creăm parteneriate noi, dar asta făceam și înainte”, afirmă directorul magazinului. Ea dă exemplu zona de produse bio, pe care a dezvoltat-o foarte mult în ultimele luni, ajungând la 1.300 de referințe, ceea ce a avut ca rezultat majorarea cu 47% a vânzărilor de la începutul anului. Cora este distribuitorul exclusiv în România al brandului francez Alnatura, distribuit anterior de dm drogerie markt. Lângă zona bio se află zona destinată produselor fără gluten și produselor pentru sportivi, zonă pe care directorul magazinului mizează în viitor.

Pe lângă categoria bio, creșteri notabile au înregistrat în acest an și categoriile curățenie, protecție, dezinfecție, menaj și grădinărit.

”Procesul de selecție al furnizorilor este dinamic. Pandemia a presupus adaptarea la situația respectivă și a șters foarte mult din anumite tendințe. De exemplu, am adus furnizori noi pe zona de dezinfecție, care a fost foarte căutată”, susține Anca Popescu.

În ceea ce privește zona dedicată produselor alimentare, scopul a fost de a crea vizibilitate foarte bună pentru clienți și contact facil cu produsul. Vitrinele și mobilierul au fost alese astfel încât să pună în valoare produsele. Dintr-o alveolă nou creată, clienții pot vedea toate produsele proaspete ambalate, în vitrine noi, pe care se poate repera ușor categoria produselor.

A fost creată ”Piața Cora”, dar și ”Grădina la pachet”, un spațiu dedicat fructelor și legumelor tăiate și ambalate. A fost dezvoltată categoria de salate gata tăiate și sucuri proaspete, zona de expunere fiind triplată, deoarece în aceste categorii au apărut mulți furnizori noi.

”Susținem producătorii locali și ne dorim să ne punem la dispoziție parcările pentru a organiza piețe volante. Este foarte clar că produsele locale sunt foarte căutate de clienți, iar noi susținem acest trend”, explică directorul magazinului. Peste 80% din produsele de brutărie sunt fabricate local, iar procentul se va păstra și pe viitor. Recent a fost semnat parteneriatul cu Raitar, producător de mezeluri din Suceava, care are propriul său spațiu de vânzare în Cora Pantelimon. Este primul parteneriat de acest tip, dar vor urma multe altele, motivul fiind dezvoltarea sortimentației magazinului.

Anca Popescu punctează că dacă în martie și aprilie magazinul a înregistrat o explozie de comenzi online, după aceea clienții au redescoperit magazinele. Cu toate acestea, trendul de comenzi online este ascendent, iar rețeaua franceză și-a diversificat în ultimele luni serviciile online. ”Noi am lansat Cora Drive în 2013, serviciu prin care clientul poate ridica comanda din magazin în aceeași zi, gratuit. Livrările la domiciliu, făcute de noi sau prin FoodPanda, au crescut mult. În plus, am lansat acum serviciul Pick&Go, prin care clientul vine și alege produsele, apoi poate merge la film sau la curățătorie, lasă coșul în magazine, i se pregătește comanda pentru ridicare după ce își termină treaba sau i se poate livra acasă”, detaliază Anca Popescu.

Cora România, parte a grupului Louis Delhaize, este prezentă pe piața din România din 2003 și operează în prezent 11 hypermarketuri în București și în marile orașe.
Rețeaua de hypermarketuri Cora, operată la nivel local de compania România Hypermarche SA, a raportat pentru anul financiar 2019 o cifră de afaceri de 1,72 miliarde de lei, în scădere față de anii precedenți, conform datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content