
Consumul de băuturi alcoolice se mută in-home în contextul restricțiilor din HoReCa
Restricțiile din HoReCa au dus la creșteri de două cifre pentru toate categoriile de băuturi alcoolice, arată datele celui de-al 11-lea Jurnal de Vânzări realizat de RetailZoom.
În intervalul 17 august – 20 septembrie, vânzările de rom au crescut cu 30%, cele de brandy cu 29%, procent similar cu cel raportat în cazul vânzărilor de vodkă.
În cazul vinului, valoarea vânzărilor din intervalul analizat a crescut cu 27%, iar în ceea ce privește berea creșterea a fost de 18%. „Se confirmă astfel consolidarea trendului de consum in-home” se arată în analiza RetailZoom.
La nivelul întregii piețe, ultimele două săptămâni din luna august și primele trei săptămâni din luna septembrie au adus o creștere de 9,6% față de aceeași perioadă a lui 2019, cu un vârf de vânzări în săptămâna 38 (prima din noul an școlar): +19% față de aceeași săptămână a anului trecut.
În privința dinamicii pieței FMCG în perioada 17 august – 20 septembrie 2020 raportat la intervalul similar din 2019, datele arată că vânzările sunt în continuarea în creștere, în special în privința produselor de îngrijire a casei.
Raportat la canalele de vânzare, supermarketurile și magazinele de tip convenience câștigă tot mai mulți clienți, peste nivelul raportat în cazul magazinelor mari (hypermarket și cash&carry). Produsele pentru îngrijire personală, cât și cele pentru casă sunt achiziționate tot mai des de la magazinele de tip convenience, în timp ce supermarketurile rămân locurile de achiziție pentru alimente.
Luând în calcul doar vânzările pentru universul comparabil din ianuarie 2019 (like-for-like), Bucureștiul are cea mai mică medie de creștere pentru perioada ianuarie – 20 septembrie, de doar 5,4%, pe când creșterea la nivel de țară e de +7%, cea mai bună evoluție fiind cea din Nord Estul României (+9,2%).
Cu o pondere de 17% în totalul vânzărilor FMCG, creșterea produselor mărci private este inferioară creșterii produselor branded și este influențață de evoluția acestui segment în categoriile alimentare, unde pentru mai mult de un sfert dintre categorii vânzările mărcilor proprii sunt în scădere.
Deși în produsele de îngrijire personală mărcile proprii înregistrează o creștere generală de 10%, există trei categorii importante care au creșteri surprinzătoare în acest segment: gelurile de duș (+39%), deodorantele (+28%) și hârtia gienică (+20%).
În schimb, rata de creștere a mărcilor private din produsele de îngrijirea casei este substanțial mai mare decât rata produselor branded și este determinată în special de segmentul mărcilor proprii din categoria prosoapelor de hârtie pentru bucătărie.
*Toate informațiile se referă la indexul de date scanate al RetailZoom din următoarele rețele de magazine: Carrefour Hypermarket, Carrefour Market, Cora, dm, Inmedio, Mega Image, Shop&Go, Metro, Penny Market, Profi Xpress (totalizând peste 3.000 de magazine din comerțul modern din România).
Adaugă comentariu nou