FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Chirițoiu: “Suntem atenți la fenomenul de concentrare a retailului”

Chirițoiu: “Suntem atenți la fenomenul de concentrare a retailului”

Bogdan Chiritoiu CC

Consiliul Concurenței stă cu ochii pe marii retaileri alimentari și ar putea condiționa sau bloca viitoarele tranzacții anunțate pe piață, pentru a evita concentrarea prea mare a comerțului local.

"Ce ne îngrijorează şi urmărim cu atenție este fenomenul de concentrare a sectorului de retail alimentar. Fiind o piaţă cu mulţi actori, este posibil ca unii dintre aceștia să considere că nu mai este profitabil să activeze aici și să-și dorească să iasă din România. Dacă vor apărea tranzacții noi, Consiliul Concurenței le va analiza caz cu caz pentru că trebuie să fim atenți la posibilele efecte asupra consumatorilor. Din partea noastră va exista o oarecare reticență în aprobarea tranzacțiilor noi”, a declarat Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței,  în cadrul conferinţei Mediafax Talks about Retail, organizată de către agenţia de presă Mediafax în parteneriat cu Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).


Citește și:


Declarațiile Președintelui CC vin în contextul în care pe piața locală circulă informații privind iminența vânzării a două rețele mari de magazine deținute de grupuri de retail internaționale: Billa și Cora. Până în prezent, Consiliul Concurenţei nu a blocat nicio tranzacţie, însă în anumite situaţii – precum preluarea rețelei Real de către Auchan - a impus condiţii.

În același timp, Președintele autorității de Concurență a atras atenția asupra problemelor existente în comerț în relațiile pe verticală – între marii retaileri și furnizorii acestora. Pe agenda de lucru a Consiliului Concurenței se află o investigație declanșată spre finalul anului 2014 care vizează lanţurile de hypermarketuri Auchan, Carrefour, Cora și Kaufland şi mai mulți furnizori ai acestora. În cadul investigaţiei, autoritatea a efectuat inspecţii inopinate la retaileri şi furnizori.

Un alt proiect în lucru la Consiliul Concurenței este analiza legislației din trei sectoare-cheie, printre care procesarea alimentelor, derulată împreună cu OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică). Raportul acesteia ar putea fi publicat în 2016.

De asemenea, Consiliul Concurenței ar putea interveni pe legea adoptată recent de Senat care obligă magazinele alimentare să comercializeze produse fabricate local în proporție de minim 51% la raioanele de carne, fructe și legume.  “Dacă este o măsură protecționistă, gândită pentru a favoriza companiile locale, atunci ea ar putea intra în contradicție cu principiile UE de liberă circulație a mărfurilor din spațiul comunitar”, a atras atenția Bogdan Chirițoiu. Proiectul de lege așteaptă acum aprobarea Camerei Deputaților din Parlament.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content