Biscuiții dulci și napolitanele, o piață în revenire, dar încă dependentă de contextul social

Pe o piață bazată pe puterea brandului și prea puțin sensibilă la promoții, modificarea comportamentului de consum rescrie ratele de creștere pentru biscuiții dulci și napolitane. Diversificarea gustului și puterea de inovare îi păstrează în topul celor mai importanți jucători pe cei care reușesc să transpună rapid în portofoliu noile trenduri în materie de gust și ingrediente. Cu toate acestea, categoria are loc de creștere din moment ce consumul în România este la jumătate față de media europeană.

Nouă din zece familii din România au cumpărat cel puțin un tip de biscuiți în prima jumătate a acestui an și aproximativ șapte din zece familii au achiziționat cel puțin o dată napolitane simple sau glazurate în perioada analizată, spun datele din Panelul de Gospodării realizat de GfK. În cazul biscuiților dulci, frecvența a fost mai redusă decât în ultimii doi ani, adică de opt ori în șase luni, și consumatorii din România au cumpărat în medie 400 de grame de biscuiți la un act de cumpărare, cu 7% mai puțin decât în 2020. Biscuiții dulci și napolitanele, o piață în revenire, dar încă dependentă de contextul social

Cât despre piața napolitanelor, frecvența de cumpărare este chiar în ușoară creștere față de cea înregistrată în perioada anterioară, undeva la 4 acte de cumpărare în 6 luni, în timp ce volumele achiziționate la un act de cumpărare au avut un impact negativ, scăzând cu 7%”, detaliază specialiștii GfK.

Aceeași analiză arată că prețul mediu pentru un kilogram de biscuiți a crescut cu 5%, „creștere la care au contribuit mai ales biscuiții simpli și glazurați, care au ajuns la 15 lei pentru un kilogram”, spun reprezentanții GfK bazat pe datele extrase din Panelul de Gospodării.  Defalcat pe sortimente, 54% din volumul de biscuiți este acoperit de biscuiții simpli sau cu glazură, aceștia fiind și cei care au crescut în portofoliul cumpărătorilor în prima jumătate a anului, iar 36% este acoperit de biscuiții cu umplutură. În privința biscuiților umpluți, românii preferă crema de cacao, însă crema de lapte, căpșuni și alte fructe a înregistrat cea mai mare creștere în portofoliul gospodăriilor.

„Mărcile naționale acoperă 50% din volumele de biscuiți cumpărate pentru consumul acasă, în creștere cu 3pp față de anul trecut. Mărcile private au atras în ultimii 2 ani tot mai mulți cumpărători, ajungând în casele a 6 din 10 gospodării, dar în prima jumătate a anului volumele sunt cu 12% sub anul trecut din cauza scăderii consumului care are la bază frecvența mai mică de cumpărare și coșuri mai mici”, adaugă reprezentanții GfK.

În cazul napolitanelor, categoria, care include și sortimentele de tip rulou, a înregistrat o scădere de 7% în volum în prima jumătate a acestui an comparativ cu primele 6 luni din 2020, dar a rămas la același nivel cu anul trecut din punct de vedere valoric „crescând ușor cu segmentele simple sau glazurate de napolitane și scăzând double digit cu varianta rulou. Napolitanele tip rulou au contribuit mai mult la scăderea categoriei, scăzând cu două cifre atât în volum, cât și în valoare, pierzând acte de cumpărare și volum achiziționat”, adaugă reprezentanții GfK. Acestea acoperă 8% dintre volumele de napolitane cumpărate, în scădere față de anul trecut, potrivit datelor GfK.

Napolitanele simple și glazurate, au avut o evoluție pozitivă, însă raportat la valoare în special ca urmare a majorării prețului mediu cu 7%, astfel au ajuns la aproape 24 de lei pentru un kilogram. „Dacă vom compara cu datele privind consumul casnic înainte de pandemie, categoria napolitanelor se menține la un nivel mai ridicat cu două cifre. Din prisma profilului socio-demografic, familiile pensionare au plătit mai mult pe napolitane în prima jumătate a acestui an față de perioada similară a anului trecut”, detaliază GfK.

Impactul schimbării comportamentelor de consum în cifre

„În acest an am constatat o scădere a segmentului produselor glazurate, un indicator al educării și atenției pe care consumatorul o alocă alimentației și stilului de viață. În același timp situația economică la nivel macro și micro indică serioase presiuni pe bugetele familiale pentru utilități de strictă necesitate, ceea ce poate declanșa o reducere a consumului de produse non esențiale sau o orientare către produse mai accesibile ca preț”, spune Claudiu Lazăr, Brand Manager Alka.

De altfel, incertitudinea financiară a demonstrat deja că îi forțează pe consumatori să reducă achiziția produselor de impuls. Peste acest lucru se adaugă și limitarea ocaziilor de consum on the go pe măsură ce restricțiile reintră reintră în vigoare, școlile mută cursurile în mediul online în funcție de cazurile de infectare cu Sars-Cov-2 și tot mai mulți angajatori păstrează modelul de lucru hibrid. „Napolitana este un snack universal, care se consumă în diferite momente ale zilei, fie ca o mică gustare, fie ca un desert, fie ca un aport de energie necesar eforturilor susținute și, de ce nu, ca un moment de răsfăț domestic”, completează Claudiu Lazăr. Și, pe măsură ce consumul on the go își revine, revin pe trend crescător și cifrele. „La nivel semestrial în 2021, produsele de impuls au înregistrat o ușoară creștere atât volumică, cât și valorică în detrimentul celor planificate, iar produsele glazurate au înregistrat un recul semnificativ volumic (-4,2%) față de aceeași perioadă a anului trecut. Scăderea valorică este însă de doar 1,5%”, explică brand managerul Alka. Din nou, puterea brandului și-a spus cuvântul pentru că, potrivit reprezentantului Alka, consumatorii au preferat să rămână fideli brandului, produsului și aromei deja cunoscute. „În cazul produselor neglazurate, piața este masiv dominată de crema de cacao (22,7% YTD Iunie 2021), urmată de crema de lămâie (9,4%)”, adaugă acesta. După un 2020 atipic, marcat de comportamentul de stocare, prima partea a lui 2021 s-a încheiat pentru napolitanele Alfers din portofoliul Alka cu vânzări în ușoară scădere, dar, chiar și în aceste condiții, „brandul și-a menținut poziția de lider în volum în segmentul napolitanelor”, adaugă Claudiu Lazăr. Pentru companie, ponderea comerțului modern în vânzările volumice raportate pentru Alfers a fost de 44,5%, în creștere față de 2019. Și tot peste nivelul din 2019 se menține și anul curent, cu o pondere de 42,7% a comerțului modern în vânzările volumice.

„Napolitanele sunt percepute ca o alternativă mai ușoară a dulciurilor. În funcție de tipul de produs, mici de impuls sau în format mare, rolul acestora poate varia. Napolitanele de impuls sunt gustarea individuală, mâncată atât pe drum, cât și acasă și reprezintă un moment de răsfăț, de relaxare ca pe o gustare între mese. Formatele mari pot fi împărțite cu prietenii și pot acoperi nevoia de ronțăială. Contextul pandemic a adus modificări de consum în rândul tuturor categoriilor, iar produsele care au beneficiat cel mai mult au fost cele compatibile cu consumul casnic”, spune Irina Siminenco, Corporate Affairs Manager Nestlé România. Peste acest trend stă însă puterea brandului care, alături de noutățile din categorie cântăresc mult în decizia de achiziție. Construirea unei legături emoționale cu consumatorul, relevanța și livrarea continuă a calității promise sunt principalii factori care determină alegerea unui brand, spune Irina Siminenco și subliniază încă un detaliu: consumatorii sunt mereu în căutare de produse inovative, acesta fiind și motivul pentru care portofoliul Joe este extins constant în acord cu tendințele de consum. Pe lângă canalele clasice de vânzare, un aport tot mai mare începe să fie resimțit din zona benzinăriilor. Pentru brandul Manner, spre exemplu, deși raportat la 2020 a înregistrat creșteri pe toate canalele, cea mai mare a venit din zona benzinăriilor, un efect clar al relaxării restricțiilor de circulație comparat cu anul trecut.

„Ne aflăm pe un trend ascendent, iar în ultimul timp ne-am focusat pe extinderea și consolidarea portofoliului în rețelele internaționale, precum și pe creșterea distribuției în traditional trade și benzinării”, declară reprezentanții Manner. Portofoliul Manner acoperă diferite ocazii de consum, de la gustări pentru pauza de cafea, la pachete mari pentru împărțit cu cei dragi, cât și single portion pentru segmentul on the go. Cât despre criteriile în baza cărora sunt făcute achizițiile, reprezentanții Manner spun că există un mix între notorietatea brandului și noutățile de pe piață. „Brandurile consacrate vor fi mult timp în topul preferințelor, tot ele fiind cele care inovează cel mai mult. Trendurile merg în zona sănătos, indiferent că vorbim despre vegan, organic, conținut scăzut de zahăr sau ingrediente naturale. A crescut foarte mult interesul consumatorilor pentru produsele sustenabile, cu eticheta Fairtrade”, adaugă aceștia. Iar din portofoliul Manner, cele mai căutate produse sunt cele în ambalaje mici, single portion, dar în acest an compania raportează o creștere semnificativă și pe segmentul produselor de gramaje mari și family packs.

Biscuiții dulci câștigă teren prin diversificarea gustului

Când vorbim despre biscuiții dulci, datele de piață arată clar care a fost impactul schimbării comportamentelor de consum. Spre exemplu, biscuiții umpluți, care au o cotă valorică de 6,7%, potrivit datelor RetailZoom, s-au bucurat de o creștere de peste 55%. În aceeași perioadă, biscuiții simpli, „veteranii” categoriei, cu o cotă valorică de 29%, au înregistrat o creștere de 1,2% în valoare în perioada analizată. În cazul volumelor, deși cota de piață este mult mai mare (41,2%), în perioada analizată a fost înregistrată o scădere de 3,2% pentru biscuiții simpli, în timp ce în cazul biscuiților umpluți avansul a fost de peste 22%. Chiar și în aceste condiții de creștere, acest segment de piață abia acoperă o cotă de piață de 3,5% raportat la volume. Cumulat, pe toată categoria biscuiților dulci, RetailZoom raportează o creștere de 5% în valoare și 1,4% în volum în perioada analizată, Croco, Dobrogea, Mondelēz, Rostar și Simsek acoperind 44% din cota de piață volumică, în timp ce mărcile private ating 35,2%. Raportat la valoare, diferența între mărcile private și cele naționale este mai mare. Primele cinci companii, adică Bahlsen, Croco, Dobrogea, Mondelēz și Rostar au împreună o cotă valorică de piață de 54,2%, în timp ce mărcile proprii acoperă 18,4%, după cum arată datele RetailZoom.

„Prin comparație cu 2020, observăm un shift către brandurile premium în cadrul portofoliului. Comportamentul consumatorilor este într-o schimbare permanentă, însă ceea ce rămâne constant este dorința acestora de a avea produse de calitate care să le ofere un sentiment de bine”, spun reprezentanții Pladis, raportându-se la branduri precum Biskrem și McVitie’s. Potrivit acestora, categoria biscuiților dulci se bucură de creștere în acest an față de 2020, avansul fiind dat de interesul consumatorilor pentru inovație în timp ce sunt și tot mai atenți și selectivi cu alegerile pe care le fac. „Întotdeauna inovațiile reprezintă un subiect de interes, însă șansele de reușită cresc exponențial atunci când brandurile cu notorietate inovează. Un exemplu este Biskrem Ruby. Totodată observăm un interes crescut pentru segmentul Digestive, trendul wellbeing fiind unul care atrage din ce în ce mai mulți consumatori”, adaugă reprezentanții Pladis. Iar în ultima perioadă, un alt trend remarcat de companie pe piața biscuiților dulci vizează interesul pentru gramajele mai mari, consumul acasă dezvoltându-se accelerat. „Produsele sunt consumate cu preponderență pe post de gustare, însă asocierea în momente de consum complementare câștigă în importanță. Datorită contextului în care ne aflăm, nu suntem surprinși să vedem inclusiv rețete în care tipuri de biscuiți la care nu te-ai fi așteptat devin ingredient”, spun reprezentanții Pladis.

Și pentru brandurile Oreo, Milka și, mai nou, San, aflate în portofoliul Mondelēz, prima parte a acestui an a fost una cu vânzări în creștere. Pe lângă brandurile consacrate, la evoluția bună a contribuit și San, brand lansat recent pe piața locală, pe unul dintre cele mai importante segmente de preț: cel mainstream. „Categoria de biscuiți dulci continuă trendul crescător, iar dacă anul trecut în aceeași perioadă când lumea era lovită de noul virus consumatorii se orientau către produse mai simple care să le satisfacă nevoile funcționale, acum, când suntem la mai mult de un an de la debutul pandemiei, când suntem în «noul normal», consumatorii doresc din nou să se răsfețe, iar segmentele de biscuiți speciali au luat avânt în vânzări”, explică Ioana Pană, Senior Brand Manager Bakery România, Mondelēz International. Biscuiții dulci sunt gustări consumate în orice moment al zilei, fie că este vorba despre o gustare dimineața, lângă o băutură caldă, de pauze pe parcursul zilei pentru un plus de energie sau ca un moment de răsfăț. Însă noul context social a venit la pachet cu noi trenduri, consumul on the go a avut de suferit, în timp ce consumul acasă a crescut. Pe cale de consecință, ambalajele de tipul single portion s-au confruntat cu o cerere mai mică în timp ce pachetele în format mai mare s-au regăsit mai des în coșurile de cumpărături.

„Atât noutățile, cât și notorietatea brandurilor influențează alegerile consumatorilor. Există consumatori deschiși la noi opțiuni, care doresc să testeze și să exploreze noi texturi și gusturi, la fel cum există o masă mare de consumatori care sunt loiali unui brand, calității și ofertei acestuia. Ca orice produs din FMCG, și produsele din categoria de biscuiți dulci reacționează în vânzări în funcție de tipul campaniei promoționale”, adaugă Ioana Pană.

Primul semestru al acestui an a venit cu rezultate bune și pentru Dobrogea Grup. „Am înregistrat o evoluție pozitivă de 4% în volum și 7% în valoare față de aceeași perioadă a anului trecut. Produsul cel mai căutat din portofoliul nostru este Eugenia Original Family Pack 360g. O evoluție foarte bună au înregistrat și produsele nou lansate – Merlin – biscuiți sandwich și Eugenia Zurli, acestea urcând rapid în topul preferințelor consumatorilor”, declară Cristina Hamilton, Marketing Manager Dobrogea Grup. Dacă ar fi să facă o estimare privind evoluția categoriei la nivelul pieței locale față de anul trecut, reprezentanta companiei spune că diferențele s-au resimțit la nivel de consum. Mai exact, biscuiții simpli au avut o creștere substanțială în 2020, în timp ce biscuiții cu valoare adăugată mare (sandwich, digestivi) au înregistrat scăderi.

„În 2021, vedem o revenire la consumul anterior pandemiei, respectiv scăderea categoriei de biscuiți simpli și creșterea biscuiților cu valoare adăugată”, adaugă Cristina Hamilton. Elementul de noutate este în continuare un criteriu important de alegere în această categorie, însă produsele cu notorietate mare continuă să câștige teren. Cât despre impactul promoțiilor, influența nu este una majoră, gradul de impuls al categoriei fiind destul de ridicat în continuare, explică reprezentanta Dobrogea Grup. „Se înregistrează în ultimul an o orientare către pachetele și gramajele mari. Iar pentru noi, vânzările categoriei de biscuiți dulci se realizează în proporție de 65% în comerțul modern. Ponderea vânzărilor noastre pe acest canal este de 78%”, declară Cristina Hamilton.

Compania Nutrivita, importator specializat de produse dietetice și bio încă din 2007, a încheiat anul 2020 cu o creștere a vânzărilor de biscuiți de 21,5%, pe fondul exploziei cererii în perioada de lockdown și ulterior orientarea consumatorilor spre o dietă mai sănătoasă. Cât despre evoluția de anul acesta, Adelina Păsat, Directorul Comercial al companiei, spune că tendința generală este de scădere, având în vedere că mulți elevi au făcut școală online iar programul de muncă remote a fost menținut în multe dintre companii. Însă deschiderea pentru inovații a consumatorilor și orientarea spre produse mai sănătoase au menținut cererea la un nivel constant. „Din punctul de vedere al volumului de consum, creșterea puterii de cumpărare, dar și dorința de a ne menține sănătatea în contextul precar al pandemiei au dus la două consecințe: orientarea spre produse mai nutritive (calitate în detrimentul cantității, chiar cu un preț mai premium) și achiziționarea unor volume mai mari, pentru un preț mai avantajos.

Portofoliul Nutrivita a înregistrat vânzări stabile în comparație cu 2020 și pe fondul lansării unor inovații: biscuiții Gerble Bio cu conținut redus de zahăr, sare și grăsimi, gama de biscuiți fără gluten Balviten sau gama de napolitane fără zahăr Gastone Lago, Italia”, explică Adelina Păsat. Consumatorii sunt mai atenți la ingrediente, optează pentru produse fără zahăr, produse din grâne ușor de digerat, fără gluten. Pentru Nutrivita, o dinamică interesantă au avut-o biscuiții și napolitanele fără lactoză, spune directorul comercial, pe fondul creșterii numărului de alergii alimentare în rândul copiilor. Vânzările produselor din portofoliul Nutrivita sunt realizate în proporție de 95% în canalele modern trade, inclusiv drogherii (Dm, BebeTei) sau farmacii și magazine specializate și, mai nou, și în rețelele de benzinării, un canal în creștere în perioada pandemiei. „Zona de online, chiar dacă reprezintă o parte încă redusă din totalul de vânzări, este una cu mare potențial de creștere, iată de ce în acest an am acordat o atenție sporită, crescându-ne distribuția prin noi parteneriate cu farmacii online, magazine online specializate sau prin intensificarea investițiilor pentru magazinele online ale partenerilor din offline”, completează Adelina Păsat.

Ambalajele mai mari, câștigătoarele categoriei

„Categoriile de biscuiți și napolitane sunt pe un trend pozitiv prin comparație cu anul anterior, biscuiții înregistrând o creștere de două cifre în volume vândute, +23% vs anul anterior (conform datelor interne), unde jucăm cu brandurile Rom și Ulpio”, spune Alina Crangă, Group Brand Manager Kandia Dulce. În cazul napolitanelor, lansarea Rom Buzz în categorie a reprezentat un proces de mai bine de doi ani, încheiat cu succes. „La un an de la lansare, evoluția lui Rom Buzz în segmentul de napolitane nu a făcut decât să confirme că intrarea brandului în această piață a fost benefică, venind cu o configurație corectă, în linie cu strategia brandului, dar și cu așteptările targetului tânăr, reușind să depășească cu mult proiecțiile de volume de la începutul anului”, explică Alina Crangă. Urmând trendurile categoriilor, portofoliul Kandia Dulce a fost gândit în acord cu noile comportamente de consum și este concentrat în zona biscuiților tip sandwich, cu brandurile Rom Sandviș și Ulpio Cremita, ambalări de tip multipack care să faciliteze o stocare mai ușoară a acestora, dar și o gamă de biscuiți digestivi care să vină în întâmpinarea alegerilor mai sănătoase. „Categoria de biscuiți dulci este una dintre cele mai mari piețe de dulciuri care s-a diversificat în sub-segmente având asociate beneficii funcționale: biscuiți digestivi, conținut crescut de fibre, conținut scăzut de zahăr sau fără gluten, cât și specialități (cookies) în zona de deserturi mai sofisticate. Suntem martorii unei creșteri în importanță a canalului modern, unde au de câștigat pe de o parte brandurile cu notorietate crescută, însă, în egală măsură, și cea mai bună ofertă de preț”, adaugă Group Brand Managerul Kandia Dulce. Datele companiei arată că formatele multipack au o evoluție foarte bună, bifând o creștere de 158% față de anul trecut și reprezentând 67% în volume din portofoliul de biscuiți vândut de Kandia Dulce.

Pentru Roshen, primele opt luni ale acestui an au fost unele cu creșteri semnificative, indiferent dacă vorbim despre napolitane sau biscuiți dulci. „În cazul Roshen Wafers continuăm parcursul foarte bun înregistrat anul trecut și reușim să avem o creștere de peste 75% în această perioadă și o cotă de piață estimată de peste 13% conform datelor Nielsen, iar biscuiții se bucură de o cerere foarte mare care a dus la dublarea cifrelor. Cu siguranță putem spune că Roshen Wafers sunt produse de succes, căutate de majoritatea consumatorilor categoriei datorită raportului calitate/preț superior”, declară Adrian Iancu, Trade Marketing Manager Roshen. Asta pentru că, spune reprezentantul companiei, în 2020 categoria a fost în continuare pe creștere, chiar dacă aceasta a fost încetinită de pandemie. „Anul acesta observăm o revenire accelerată a volumelor pieței datorată în primul rând creșterii consumului, dar și a noutăților din categorie. Portofoliul nostru a fost completat de o serie de produse care au trecut testul pieței și acum se regăsesc permanent pe rafturile magazinelor”, adaugă acesta.

Cât despre detaliile care fac diferența în procesul de achiziție, chiar dacă noutățile sunt un factor de decizie important, acestea ar trebui să depășească așteptările consumatorilor pentru a genera fidelizare. Iar în contextul actual, când atenția privind cheltuielile este ceva mai mare, alegerile se bazează și pe un raport bun calitate-preț. „Cea mai mare pondere în vânzările napolitanelor este dată de segmentul Family Pack, respectiv produsele care au gramaje mai mari. În această categorie suntem prezenți cu patru sortimente Wafers Roshen 216g care câștigă consumatori în fiecare zi datorită calității premium la un preț foarte atractiv. Bineînțeles, având în vedere contextul epidemiologic actual, observăm o mai mare atenție din partea consumatorilor cu privire la cheltuielile lor, astfel că raportul calitate/preț și implicit promoțiile au o relevanță sporită în decizia de cumpărare”, explică Adrian Iancu. Pentru Roshen, comerțul tradițional este principalul canal de vânzare, reprezentând mai mult de jumătate din volumele dezvoltate pe piața din România datorită unor parteneri stabili care asigură prezența brandurilor Roshen în magazinele de proximitate. Însă, în fiecare an, compania reușește să crească și parteneriatele din modern trade.

„Putem spune că rezultatele pe 2021 sunt foarte bune luând în calcul datele Year To Date (primele opt luni). În volum avem o creștere de 113% pentru biscuiți și 103,2% pentru napolitane față de 2020. Anul acesta, chiar dacă în primul trimestru au existat anumite restricții în contextul pandemic, după perioada Paștelui relaxarea restricțiilor s-a resimțit în consum. Luna august a fost o lună care a confirmat vânzările relativ bune pe partea de biscuiți, deși e atipic, pentru că luna august este o lună caldă, iar vânzările de biscuiți scad. Însă anul acesta au venit foarte mulți români plecați la muncă în afara țării și automat a crescut consumul în această lună raportat la o lună de vară”, spune Claudiu Georgescu, Country Manager Dr Gerard. Din punctul de vedere al executivului, momentele de consum nu s-au schimbat radical față de alți ani. Biscuiții, că sunt de tip sandwich, că sunt digestivi, se regăsesc în alimentație iar trendul pozitiv privind cererea a fost direct proporțional cu diminuarea restricțiilor.

„Noi avem în cultura noastră, în istoric, consumul de biscuiți înainte de anii '90. Nu asimilăm neapărat biscuiții ca pe un dulce, ci face parte din alimentație. Normal, inovația, noutățile, au dus biscuiții către zona de răsfăț, dar, în continuare, biscuiții fac parte din alimentația noastră normală. Pe când napolitanele sunt cu totul altceva. Pe partea de napolitane, cele tip rulou se bucură de cea mai bună cerere. Pe baza propriilor noastre analize, suntem în top cinci jucători pe partea de rolls”, declară Claudiu Georgescu. Pentru Dr Gerard, comerțul tradițional rămâne principalul canal de vânzare, prezența la raft fiind însă asigurată și la nivelul comerțului modern, inclusiv cash&carry plus benzinării prin intermediul MyAuchan. Notorietatea, prețul, gustul și inovația fac diferența în criteriile de achiziție, spune reprezentantul companiei care mai subliniază un detaliu: 2020 a venit cu noi cerințe în privința ambalajelor, drept urmare puterea de adaptare a făcut diferența în categorie. „Liniile noastre pot produce de la 20 de grame până la 1,1 kilograme. Ne-a fost ușor să adaptăm ambalajele la cererea din 2020 și anul acesta am lansat șase produse în acest segment cuprins între 200 și 400 de grame, patru dintre ele fiind deja cunoscute în alte forme de ambalaj, în general pe partea de vrac, și au dovedit că potențialul de vânzare este foarte bun. La finalul lunii martie au fost introduse pe piața locală și trei dintre ele se bucură deja de o cerere bună”, adaugă Claudiu Georgescu.

Discounterii câștigă tot mai mulți consumatori

Analiza completă este disponibilă aici.

băuturi răcoritoare
Piața de băuturi răcoritoare, între oportunități și provocările momentului
O piață relativ matură, cu nume consacrate, categoria de băuturi răcoritoare este un exemplu că este încă loc pentru nou, acest trend fiind...
Schimbarea la față în categoria de snackuri dulci
Schimbarea la față în categoria de snackuri dulci
După doi ani de creștere, piața de snackuri dulci are în față o perioadă cu provocări multiple, tendința fiind ca volumul vânzărilor să...