FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Bilanțul pieței FMCG după un an de pandemie. Cât, cum și de unde cumpără românii?

Bilanțul pieței FMCG după un an de pandemie. Cât, cum și de unde cumpără românii?

Piata FMCG

Restricțiile prelungite ce au afectat sectorul HoReCa și limitările privind călătoriile, au mutat consumul în casă. Conform datelor de audit de retail Nielsen, piața bunurilor de larg consum a crescut cu 10% versus anul anterior, România avansând mai rapid față de media europeană, unde piața FMCG a crescut în vânzări cu doar 7,6% față de 2019.

Valoarea vânzărilor a înregistrat creșteri în toate macro-categoriile de produse, cu un avans maxim în zona de produse alimentare (+12%) și în cazul băuturilor alcoolice (+13,3%). 

Creșterile spectaculoase de la debutul pandemiei, de exemplu peste 600% în cazul dezinfectanților pentru mâini, au stagnat în restul anului pentru categoriile de îngrijire personală și a casei. Acestea au avut un avans anual de +5,7%, însă sunt și segmente care au raportat scăderi, cum ar fi cel al produselor de make-up, ale cărui vânzări s-au prăbușit anul trecut, înregistrând o scădere de 30%, la fel ca și în alte țări.

Marii retaileri, dar și comerțul tradițional, au înregistrat creșteri și datorită mutării volumelor din HoReCa în cumpărături pentru consumul acasă. Astfel, vânzările realizate prin cele circa 60.000 de magazine ale comerțului tradițional din România acoperă în continuare peste o treime din totalul național, dar sunt depășite ca rată de creștere prin dezvoltarea accelerată a rețelelor de comerț modern.

Cele 222 de hypermarketuri ale celor patru mari retaileri (Auchan, Carrefour, Cora și Kaufland) au vândut peste un sfert din totalul FMCG în 2020, în timp ce cele circa 2.600 de supermarketuri internaționale (Carrefour, dm, Mega Image și Profi) acoperă o cincime din totalul vânzărilor valorice. Cea mai mare rată de creștere raportată în 2020 aparține celor aproximativ 565 de magazine de tip hard discounter (Lidl și Penny), care însă vând sub 15% din valoarea bunurilor de larg consum.

Optimismul românilor în ce privește finanțele proprii și perspectivele de angajare a scăzut brusc la debutul pandemiei (-22pp respectiv -19pp), rămânând însă mai ridicat decât nivelul țărilor vecine și decât media europeană. Totuși, 41% dintre românii din mediul urban declarau la sfârșitul anului trecut că sunt în continuare dispuși să cheltuiască suplimentar în perioada următoare, în timp ce doar 13% din români au declarat că nu le rămân deloc bani suplimentari, explică specialiștii NielsenIQ.

 

 

Pe ce alocă românii banii rămași?

Mai mult, se observă o creștere a tendinței de economisire (43% dintre respondenți), în timp ce cheltuielile pe vacanțe, haine sau distracții s-au diminuat semnificativ. În acest context, marile rețele, dar și micii comercianți se întrec în oferte pentru a atrage cumpărătorii dornici de a-și cheltui bugetul altă dată alocat poate unei vacanțe sau ieșirilor în oraș.

În toate categoriile, se înregistrează o creștere accentuată a promoțiilor, însă băuturile alcoolice sunt cele mai intens promovate și și-au crescut importanța promoțiilor cu 5,3pp în T4 2020. Și băuturile non-alcoolice au încercat să impulsioneze consumul prin promoții și au înregistrat o creștere cu 4,7pp a ponderii acestora în totalul vânzărilor, în timp ce produsele alimentare (+2,1pp) și non–alimentare (+1,3pp) și-au menținut presiunea promoțională mai apropiată de cea anterioară în ultimul trimestru al anului 2020, deci în sezonul sărbătorilor.

După un Crăciun cu creșteri mai modeste - creștere de o singură cifră în decembrie versus creșteri de două cifre raportate în anii anterior, Paștele este așteptat cu încredere de marii jucători din industria de bunuri de larg consum. Ritmul de creștere al vânzărilor în sezonul sărbătorilor de primăvară va depinde de măsurile impuse de autorități, de evoluția temperaturilor, dar și de ofertele lansate către consumatori. „Economia României este prognozată să crească în acest an cu 3,8%, la o inflație de 2,6%. Consumul este unul din motoarele acestei evoluții pozitive, premisele industriei de bunuri de larg consum fiind optimiste, în așteptarea unui an asemănător în performanță cu 2020”, concluzionează specialiștii NielsenIQ.

Nielsen Holdings plc este o companie globală de măsurare și analiză de date care livrează cea mai completă imagine asupra consumatorilor și piețelor din întreaga lume. Nielsen este format din două unități de business, Nielsen Global Media și NielsenIQ (denumită anterior Nielsen Global Connect) și are operațiuni în aproape 100 de țări care acoperă mai mult de 90% din populația întregii lumi.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content