
Vine vara. Cum va pregatiti echipamentele frigorifice?
Am incercat sa gasim rapunsul la aceasta intrebare impreuna cu domnul Adrian Ion, Manager al companiei ProRefrigeration, unul dintre cei mai noi jucatori din piata furnizorilor de frig comercial, partener Carrier in Romania, furnizorul de echipamente in Europa pentru Lidl. Puteti afla, de asemenea, despre pregatirile obligatorii pentru sezonul cald, despre modul in care puteti sa va diminuati costurile energetice, dar si despre ultimele tendinte in materie de echipamente pentru frig. De Romina Ardelean.
Magazinul Progresiv: Daca ar fi sa facem o evaluare a comertului traditional din punct de vedere al interesului acordat capitolului dotari frigorifice, ce s-ar observa? Cata importanta se da acestui aspect?
Adrian Ion: Din pacate, in comertul traditional nu putem vorbi despre o echipare cu ultimele tehnologii. Chiar in situatiile de remodelare a magazinului, actiunile se opresc mai degraba la nivelul layout-ului, al raftului si mobilierului, si mai putin se vad imbunatatiri in zona tehnica. Exista astfel de proiecte insa in dreptul retailerilor internationali care, concomitent cu remodelarea magazinelor, au planificat si imbunatatirea solutiilor tehnice si schimbarea echipamentelor. Chiar si in cazul acestora, majoritatea se concentreaza totusi pe latura preventiva, de intretinere, de crestere a duratei de viata, prin activitati specifice de mentenanta.
In mod normal, durata de viata a unui echipament folosit in parametri proiectati este intre 7 si 10 ani. Deci nu exista presiuni de a reinnoi cu o anumite frecventa, ci mai degraba din dorinta de a fi la zi cu noile tehnologii, care au capacitatea de a reduce costurile de operare semnificativ.
Ca sa intelegem importanta sistemelor frigorifice trebuie sa constientizam in primul rand ca lantul frigorific inseamna din total factura electricitate aproximativ 60%. Bineinteles, valoarea variaza direct proportional cu marimea sistemului frigorific din magazin.
MP: Din observatia dumneavoastra, unde sunt cele mai multe probleme in comertul traditional din punct de vedere al instalatiilor frigorifice?
AI: Cu riscul de a generaliza, pot spune ca o situatie prezenta in piata, in dreptul careia nu vad niciun reviriment, tine de faptul ca in comertul traditional inca se folosesc preponderent vitrine frigorifice care au agregatul incorporat pe vitrine. Prin urmare, caldura extrasa din vitrina se cedeaza in mediul ambiant, la doar cativa metri de aceasta.Altfel spus, sarcina frigorifica este foarte mare pentru ca cedarea de caldura este in magazin si nu in exterior. Urmarea naturala este ca acest utilaj frigorific va functiona in alte conditii decit cele proiectate, cel mai probabil , non-stop.
Dincolo de problema costurilor energetice ridicate, in magazin se creeaza si o atmosfera de disconfort. Clientii vor scurta la minimul necesar vizita in magazin, nu isi vor lua timp sa descopere ofertele sau produsele noi, de experienta de cumparare nici nu mai putem sa vorbim. Se vor multumi sa cumpere produsele de care neaparata nevoie si se vor grabi sa iasa pentru ca in magazin este prea cald, prea multa umiditate si, probabil, si suficient de mult zgomot. In cele mai multe cazuri, managerii din comertul traditional apeleaza la sisteme de aer conditionat care insa nu rezolva decit partial problema. In final, tot ce faci este sa rotesti aerul cald dintr-un loc in altul, in acelasi spatiu, pe multi bani. Din acest punct de vedere nu pot sa nu remarc randamentul scazut si costurile de operare foarte ridicate ale unui magazin traditional.
MP: Suntem in pragul sezonului cald, perioada in care echipamentele frigorifice sunt cel mai mult solicitate. Cum trebuie sa se pregateasca magazinele pentru lunile de vara?
AI: Inainte de inceperea verii, cel mai important lucru este revizia echipamentelor frigorifice pentru ca urmeaza o perioada in care acestea vor fi solicitate sa funtioneze aproape de parametrii proiectati. Vara ajunge sa avem temperaturi la umbra de 35-40 de grade si trebuie sa ne pregatim sa vedem daca acea instalatie chiar functioneaza, ceea ce presupune o serie de operatiuni de revizie si mentenanta. Este foarte important pentru noi, spre exemplu, sa planificam impreuna cu clientii pregatirea de vara a sistemelor frigorifice. In general este bine sa efectuezi operatiuni periodice inainte de venirea temperaturilor ridicate.
Mai sunt si alte aspecte importante care trebuie luate in calcul, cum ar fi caderea pufului de pe plopi sau a prafului excesiv in zonele amplasate in imediata apropiere a unor surse de poluare industriala, cum ar fabrici de morarit si panificatie sau de prelucrare a lemnului. De ce este important? Pentru ca aceste suspensii care se afla in aer se depun cu precadere pe suprafetele de schimb de caldura ale condensatoarelor (amplasate in exterior) si duc la diminuarea capacitatii lor de schimb de caldura. Din aceste considerente este foarte important sa existe aceste revizii periodice, bianuale, una inainte de venirea verii si alta inainte de venirea iernii.
Cu ocazia acestor operatiuni se verifica cat de curate sunt schimbatoarele de caldura, contactele electrice, lipsa de etanseitatea instalatiei, se curata condensatoarelor, se inlocuieste uleiul, se curata si se igienizeaza camerele frigorifice. Cu alte cuvinte ne asiguram ca acele instalatii, odata solicitate, vor functiona.
MP: Ce alte recomandari aveti pentru comerciantii traditionali?
AI: Eu nu sunt adeptul daramarii din temelie a magazinului. Sunt constient de costurile pe care le presupune o remodelare atat de drastica, iar identificarea unei surse de finantare se poate dovedi problematica mai ales in perioada aceasta, dar sunt lucruri care pot fi facute fara mari implicatii financiare. Ma refer aici la scoaterea in exterior a unitarilor de condensare care sunt pe vitrinele cu agregat frigorific incorporat. Prin extragerea din spatiul de vanzare a sursei de disconfort fonic si termic se va putea crea un microclimat in care vitrinele vor functiona mai eficient. Este important si relativ simplu.
Comerciantii trebuie, de asemenea, sa isi puna si problema conditionarii spatiului de vanzare si prin aceasta eu inteleg temperatura si umiditate. Nu este suficient numai sa punem citeva unitati de aer conditionat. Trebuie sa gandim prin prisma crearii unui microclimat in care vitrinele functioneaza eficient, ceea ce inseamna 25 de grade in magazin si 60% umiditate relativa, parametri uzuali de selectie a vitrinelor frigorifice din Romania. Cu cat microclimatul din magazin se indeparteaza de aceste standarde inseamna condens pe produse, conditii de functionare defectuase in anumite perioade ale anului, o marfa care ajunge sa nu fie pastrata in conditiile recomandate de producatori.
Nu in ultimul rand, este foarte important ca tehnicienii care executa activitatea de mentenanta sa fie oameni pregatiti tehnic si care actioneaza cu responsabilitate. Spun acest lucru pentru ca in comertul traditional de cele mai multe ori se apeleaza la persoane sau companii cu o slaba pregatire privind tehnica frigului.
MP: Sa plecam de la urmatorul scenariu: un manager de magazin de proximitate, cu un spatiu de vanzare intre 20 si 40 mp, va solicita pentru reinnoirea utilajelor de frig. Ce solutii aveti pentru el si despre ce costuri vorbim?
AI: Ar trebui detaliat mai intai profilul magazinului, pentru ca in spatiul de vanzare propus de dumneavoastra pot fi acomodate mai multe tipuri de echipamente – pentru legume si fructe, pentru mezeluri sau lactate, vitrine asistate sau nu. Totusi, inainte sa inaintez un buget pe metru patrat, eu as fi interesat sa stiu ce putem pastra din dotarea existenta pentru ca viziunea mea este una a relatiilor de lunga durata, cu beneficii reciproce, si nu am niciun interes sa conving un manager de magazin sa cheltuiasca bani pe ultimele dotari in domeniu dupa care sa dea faliment pentru ca nu isi poate recupera suficient de repede investitia.
Vorbind insa de cazul de fata, o dotare la acest nivel poate merge pana la 150-200 de euro pe metru patrat si putem discuta de un magazin dotat dupa standardele in domeniu. In aceste costuri putem acoperi magazine de tipul Mic.ro, in care intra o vitrina cu vanzare asistata de 2-2,5 mp si 5 m de vitrina verticala, o lada de produse congelate si mobilier neutru in care se expun marfuri generale.
MP: Vorbeati despre standarde si noile tehnologii in domeniu. Cat de mult au avansat acestea si cat de important este pentru un retailer sa fie la zi cu ele?
AI: Intotdeauna vor exista solutii inovative care pot aduce o reducere a consumului energetic, dar cele care fac diferenta sunt si acelea care ne sunt cel mai la indemana, fara sa investim suplimentar. Sunt lucruri de bun simt precum introducerea unui produs la temperatura corecta in vitrina si nu cald sau, in cazul camerelor frigorifice, sa nu deschidem usa decat atunci cand stim cu exactitate ce trebuie sa scoatem, sa conditionam spatiul de vanzare la temperatura la care vitrinele frigorifice sunt proiectate sa functioneze.
Exista insa trenduri care s-au impus de-a lungul timpului si-au dovedit eficienta si s-au impus in piata. Ma refer la vitrarea suprafetelor deschise ale vitrinelor frigorifice orizontale. In urma cu 15 ani se condamna aceasta tendinta de vitrare a insulelor de produse congelate. Primul operator care a introdus acest sistem in Romania a fost Selgros, in timp ce majoritatea jucatorilor erau reticenti pentru ca traiau cu impresia ca vanzarile vor fi afectate de acest sistem de inchidere. Acum insa este uzual ca insulele de congelate sa fie inchise mai ales ca impactul in consumul energetic este semnificativ. Urmatorul pas este vitrarea vitrinelor verticale pentru produse refrigerate, care sunt si cele mai energofage vitrine frigorifice, ajungand ca din total curent consumat pe frig sa detina o pondere de 70% daca luam in calcul si energia electrica consumata de compresoarele frigorifice.
Avem deja clienti cu care discutam realizarea de proiecte pilot de monitorizare a consumului de energie electrica prin introducerea acestui sistem, iar dupa calculele noastre putem vorbi de o scadere a costurilor cu energia electrica a lantului frigorific de circa 30%. In plus, nici in acest caz nu se inregistreaza un impact negativ in vanzarea produselor. Chiar dimpotriva, va creste confortul si se va veni si in intampinarea acelor consumatori preocupati de mediul inconjurator.
In orice caz, ca de obicei, vom vedea implementate sistemele de vitrare a vitrinelor verticale pentru refrigerate intai in retailul modern si, ulterior, printr-un comportament de mimetism, si in comertul traditional.
MP: Ce alte tendinte ati observat in retailul international la capitolul sisteme frigorifice?
AI: Este tot mai clara orientarea catre agenti frigorifici naturali – amoniac, dioxid de carbon, in special – ceea ce inseamna ca avem acum solutii prin care sa reducem impactul agentilor frigorifici florurati cu efect de sera (freonii). Agentii frigorifici naturali permit realizarea unor sisteme frigorifice cu un coeficient de performanta ridicat care se traduce printr-o cantitate mai mica de energie electrica necesara pentru a obtine acelasi rezultat privind capacitatea frigorifica.
Trebuie tinut insa seama la alegerea unui sistem frigorific folosind agenti naturali de coordonatele geografice unde acesta este implementat. Tehnologia cu dioxid de carbon are randament in conditiile de mediu spedifice tarilor nord europene, unde decalajul dintre regimul termic de iarna si cel de vara nu este atat de mare. Vorbind de conditiile de mediu ambiant din Romania, o solutie corecta care sa foloseasca avantajele energetice ale agentilor frigorifici naturali este una hibrida ce functioneaza cu dioxid de carbon pentru regimul negativ de temperatura si cu freon R134a (agent frigorific cu potential redus de incalzire globala) pentru regimul pozitiv de temperatura.
Din punctul meu de vedere, viitorul in domeniul serviciilor si solutiilor de frig comercial tine mai degraba de o pozitionare puternica pe partea de solutii si servicii oferite clientului si mai putin pe cea de vanzare de echipamente. Este ceea ce incercam noi sa facem: sa oferim proiecte la cheie inclusiv servicii de asistenta tehnica pe intreaga durata de viata a echipamentelor.
MP: Cum vedeti magazinul viitorului?
AI: Magazinele din viitor exista deja. Vorbim despre formate hibrid, care imbina tehnologiile si care ajung la un grad de eficienta maxima din toate punctele de vedere. Astfel de concepte sunt deja testate de retaileri precum Tesco sau Real .
MP: In cat timp vedeti in Romania aceste concepte?
AI: Ne-am obisnuit sa ne intrebam cand vin tehnologiile pe care le vedem in alte tari si in Romania, insa problema este pusa gresit. Cred ca in ceea ce priveste retailul alimentar, lucrurile nu tin numai de marketing si de bugete, de impingerea in piata a unor concepte, ci si de obiceiurile de cumparare, de considerente de ordin emotional si cultural. Nu cred ca Romania este inca la acest nivel. Ne place in continuare sa mergem la cumparaturi si sa nu fim restrictionati de o lista de produse, desi, e drept, criza a adus putin mai multa disciplina la acest capitol. Sper ca si in viitor oamenii sa nu isi refuze placerea de a merge la cumparaturi.
Daca ma intrebati cum as face eu un magazin, va pot spune ca as alege o locatie intens circulata, cu o suprafata peste media magazinelor de proximitate obisnuite, si m-as axa strict pe produse proaspete, un segment deficitar in Romania.
Adaugă comentariu nou