FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Vesela de unica folosinta

Vesela de unica folosinta

Chiar daca este prezenta de cativa ani buni pe piata, categoria veselei de unica folosinta creste treptat si constant, insa intr-un mod discret, furand din cota vanzarilor de vesela clasica. Analizand evolutia segmentului veselei de unica folosinta, concluzia principala se refera la faptul ca debutul acestei categorii este strans legat de inceputul centrelor en-gros, dezvoltarea ulterioara fiind corelata cu intrarea pe piata si dezvoltarea lanturilor internationale de retail.

Vesela de unica folosinta este o categorie conturata destul de tarziu in retailul romanesc, cu o evolutie putin spectaculoasa si o tendinta puternica de fragmentare. Referitor la jucatorii prezenti in categorie, remarcam faptul ca acestia sunt activi si pe alte segmente, vesela de unica folosinta fiind o alternativa de largire a portofoliului propriu de produse. Între cele mai frecvente prezente la raft amintim: Amplast, Com Ipas, Endless, Enigma Trading, Malvina Com Impex, MGV Foreign Aquisition, Newpac Comert, Obi Rom Import Export.

 

 

Abundenta importurilor

 

Ca si structura, din punct de vedere al provenientei, vesela de unica folosinta este intr-o proportie insemnata venita din import. Potrivit distribuitorilor din categorie, piata nu a suferit modificari importante de-a lungul timpului, in sensul ca s-a pastrat un decalaj destul de mare intre produsele de import si cele produse in tara. Limitarea productiei autohtone este justificata, conform acelorasi surse, de costul ridicat al materiilor prime, si in general al utilitatilor,  care au facut ca aceasta sa devina din ce in ce mai putin  profitabila.

 

Mai mult decat atat, este sustinut faptul ca, in trecut, in Romania se producea si cu materie prima reciclata, ceea ce nu mai este admis in contextul concurential actual. „Vesela de unica folosinta nu trebuie produsa prin reciclare, ci trebuie sa se utilizeze materie prima originala pentru ca produsul finit sa corespunda calitativ rigorilor actuale de pe piata. Ori, in Romania, s-a facut productie si din reciclare, subtire si foarte slab calitativa, motiv pentru care fabricile care produceau acest tip de produse au fost inchise“, afirma Nihat Musellim, Directorul General al companiei Malvina.

 

 

Concurenta impulsioneaza perfectionarea

 

Privita prin ochii celor care activeaza pe piata, categoria nu promite decat un mediu concurential asezat, in care fiecare vine cu o strategie proprie de abordare a consumatorului, fara insa a genera,  o evolutie fulminanta. „Este o piata in crestere, poate insuficient exploatata in momentul de fata, o piata in care incercam sa ne facem cat mai mult loc, prin listarea in cat mai multe magazine key account“, spune Roland Matei, National Sales Manager al Malvina. Întrebat fiind despre conjunctura concurentiala actuala, acesta afirma: „Nu stiu daca putem vorbi de putini competitori, ci mai degraba sunt competitori care nu sunt foarte puternici, foarte cunoscuti, cum sunt in celelalte categorii. Nu sunt firme care sa-si imparta un segment foarte mare din piata, ci companii care coexista si incearca sa-si faca un loc. Este o piata destul de fragmentata in momentul de fata“.

 

Aceeasi opinie este impartasita si de Dan Gioara, Directorul General al Endless: „Exista fara indoiala competitie, dar nu pot spune ca una acerba. Mai degraba este o concurenta care te mentine atent la ceea ce este in jur si te determina sa urmaresti constant cresterea nivelului profesional. Este o piata oarecum delimitata intre diversi furnizori, dar nu sunt probleme deosebite din punct de vedere concorential“.

 

Cresterea de la an la an a pietei are valente pozitive din dubla perspectiva: pe de o parte aceasta crestere este oportuna dezvoltarii particulare a concurentilor deja prezenti, iar, pe de alta parte, permite implicarea in acest segment a unora noi. Cel putin aceasta este concluzia pe care o imprima discutiile cu reprezentantii mentionati anterior. Mai mult decat atat, pentru viitor nu este exclus ca, pe fundalul cresterii segmentului, sa apara investitii importante si pe partea de productie, situatie posibila in situatia cresterii substantiale a vanzarilor, care sa poata sustine aceste investitii.

 

 

Comportamentul de consum

 

În ceea ce priveste comportamentul de consum, propunerile cu care au venit in ultimii ani furnizorii au diversificat preferintele in piata, astfel incat s-au conturat mai multe subcategorii.  Astfel, am identificat la raft produse fabricate din material plastic (polipropilena si polistiren), produse din carton, caserole de unica folosinta din aluminiu si, nu in ultimul rand, cea mai tanara categorie, aceea a veselei de unica folosinta din material biodegradabil.

 

Pentru ca este o categorie „vedeta“, vesela de unica folosinta din material biodegradabil ne-a retinut si noua mai mult atentia. Concluzia, dupa o scurta trecere in revista a avantajelor acestui tip de vesela, este faptul ca naste perspective certe de extindere in consum. Obiectele de vesela din material biodegradabil sunt produse din fibre vegetale provenite din plante regenerabile anual (respectiv, trestia de zahar prelucrata pentru obtinerea zaharului) a caror exploatare si prelucrare nu afecteaza echilibrul ecologic natural. Sunt complet biodegradabile in sol in aproximativ 180 de zile. Daca ne referim strict la avantajele utilizarii veselei de unica folosinta din material biodegradabil, printre acestea sunt notabile urmatoarele: sunt rezistente la temperaturi ridicate  (100 grade C la apa si 120 grade C la ulei), pot fi utilizate atat pentru pregatirea alimentelor in cuptorul cu microunde, cat si pentru pastrarea acestora in congelator. Ca pret, aceste produse sunt situate inca la un nivel destul de ridicat in categorie, undeva deasupra produselor din plastic sau carton, dar sub pretul produselor din carton plastifiat decorate.

 

O alta nisa  de segment dezvoltata in ultimii ani este si categoria veselei de unica folosinta care are ca public tinta copiii. Aceste produse sunt comercializate in baza unor licente si sunt formate din seturi de pahare, farfurii, servetele de masa imprimate cu eroi de desene animate sau din filme pentru copii, cumparate in special pentru petrecerile destinate celor mici. „Pentru producatori cum sunt Procos – cel care detine licenta Disney - si BBS – pentru licenta Warner-Bros – noi suntem importatori exclusivi si am avut practic sansa de a crea un segment aparte de piata, pentru care ne implicam cu interes si care ne aduce satisfactii atat prin diversitatea pe care o prezinta, cat si prin destinatia sa, copiii“, spune Dan Gioara, Directorul General al Endless. Aceasta subcategorie este completata cu diverse accesorii pentru petreceri - coifuri, trompete, bannere, cutii pentru cadouri, etc). Pentru toate acestea, fiind produse de impact, spre deosebire de restul veselei de unica folosinta, cheia succesului este o expunere corecta la raft, care sa sublinieze coordonarea decorurilor si sa asigure o buna vizibilitate a produselor, in special de catre cei mici.

 

 

Particularitati in consum

 

Vorbind de consum, jucatorii din domeniu subliniaza puternica influenta pe care o manifesta sezonalitatea: „Comportamentul de consum este foarte mult legat de sezonalitatea produselor care se vand mult mai bine pe timpul verii si mai putin in restul anului. În ultima vreme aceasta sezonalitate tinde sa se diminueze fata de anii trecuti, dar inca exista diferente destul de mari de la iarna la vara“, mentioneaza Roland Matei.

 

Opinia este impartasita si de reprezentantii Auchan - unul dintre lanturile de retail cu o foarte buna expunere a produselor din categorie: „Este o piata sezoniera si in continua dezvoltare, care tinde sa ia o cota din vanzarile de vesela clasica“.

 

Gheorghe Baronea, Director de Cercetare - Dezvoltare al Amplast, detaliaza evolutia vanzarilor pe aceasta categorie, afirmand ca la nivelul segmentului veselei de unica folosinta, cresteri  semnificative se inregistreaza indeosebi in intervalul mai - august al fiecarui an. Prezenta tot mai frecventa a veselei de unica folosinta in cosurile de cumparaturi poate fi explicata prin destinatia care i se atribuie. Consumatorul achizitioneaza produse de unica folosinta pentru iesirile in aer liber (ceea ce explica sezonalitatea acestor produse), pentru ocazii speciale (petreceri, evenimente etc) sau efectiv pentru consumul curent.

 

Ca si stimulent principal in consum, pretul are, de departe, cea mai puternica influenta. În acest sens, Roland Matei afirma: „În aceasta piata este putin probabil sa primeze un brand, pentru ca nu exista un brand anume cunoscut de consumatori. Primeaza de multe ori pretul, ambalajul sau numarul de bucati pe unitatea de ambalaj si, desigur, calitatea“.

Lucian Ciontos, Key Account Manager al Newpac, subscrie aceleasi opinii: „Pretul conteaza dupa parerea mea in proportie de 70% in decizia de cumparare, calitatea fiind al doilea criteriu de selectie“.

 

 

Balanta canalelor de distributie

 

În cazul retailului traditional, accesul la raft este conditionat de un spatiu de depozitare si expunere redus, corelat cu un numar foarte mic de furnizori prezenti. La polul opus, canalul modern de retail ofera exact beneficiile de care duc lipsa micile magazine. „Comertul taditional ofera spatiu restrans la raft si cu cat spatiul este mai mic, cu atat gama de produse este mai limitata. De aceea trebuie sa te axezi doar pe articole care asigura un rulaj cat mai rapid. Asta inseamna ca, in magazinele traditionale, vor fi intalnite in principal, obiectele de vesela din plastic care au in prezent cele mai bune vanzari. Pentru marile magazine situatia este cu totul diferita. Spatiu de expunere este mult mai generos si ofera astfel oportunitatea de a veni si cu produse noi, deosebite, dar care au insa nevoie de o expunere adecvata“, spune Dan Gioara, Directorul General al companiei Endless.

 

 

În perspectiva

 

Chiar daca mentionam mai sus tipuri noi de produse, altele decat cele de plastic, totusi, dupa cum remarca si cei prezenti pe piata autohtona, vesela de unica folosinta din plastic va fi preferata inca multa vreme, pretul fiind un pledant puternic in favoarea acestora. Mai mult chiar, se apreciaza ca, la nivelul categoriei veselei de unica folosinta din Romania, vanzarile vor mentine tendinta de crestere, consumatorii obisnuindu-se sa foloseasca astfel de produse din ce in ce mai mult.

 

Referitor la ascensiunea categoriei, Gheorghe Baronea subliniaza chiar eventualitatea unei evolutii diferite a pietei autohtone in comparatie cu tendintele la nivel international. „Pe viitor, consider ca aceasta categorie va fi in crestere cel putin pe piata romaneasca“, afirma acesta. În virtutea preocuparilor actuale de protectie a mediului sesizabile la nivel international, se poate anticipa, pe de alta parte, o crestere mai domoala a segmentului produselor din plastic. Cum insa reactia la nivelul pietei din Romania este de regula putin mai intarziata, influenta se va manifesta intr-un viitor apropiat nu prin scadere, ci mai curand, printr-o stagnare sau incetinire a cresterii pe acest segment.

 

 

 

Jucatoriii importanti in categorie

- Cu peste 15 ani de experienta in termoformare si injectie mase plastice, Amplast este unul dintre putinii producatori  autohtoni de vesela de unica folosinta. Compania este localizata la citiva kilometri de Campulung Muscel si este un important furnizor de ambalaje de unica folosinta din plastic pe piata romaneasca

- Înfiintata in anul 2001, Com-Ipas srl este prezenta pe piata din Romania cu articole de unica folosinta, in special vesela din plastic. Aceasta colaboreaza in prezent cu Metro, Billa, Profi si Artima.

- Endless activeaza de 14 ani ca importatorul exclusiv al unor producatori de articole de unica folosinta din material plastic si carton neplastifiat. Produsele companiei sunt prezente la rafturile unor lanturi de retail, cum ar fi Carrefour, Cora, Auchan si Selgros.

- Enigma Trading 2000 S.R.L. este o companie specializata in importul si distributia produselor de uz casnic si pentru ambalare,  in portofoliul propriu regasindu-se si vesela de unica folosinta.

- Malvina Com Impex este producator de produse din mase plastice si, mai nou, de detergenti. De asemenea, compania importa un numar insemnat de produse, de pe segmente diferite, printre care si vesela de unica folosinta.

- MGV Foreign Aquisition este compania importatoare pentru Auchan.

- Newpac este parte a grupului Bunzl si este activ in Romania din 1996 pe piata ambalajelor de unica folosinta si a echipamentelor pentru gastronomie, catering si laboratoarele super si hypermarketurilor.

- Obi Rom Import Export este importatorul produselor de unica folosinta sub marca Metro.

 

 

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content