FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Valoarea medie a cosului a scazut in primul semestru

Valoarea medie a cosului a scazut in primul semestru

In ciuda mult titratei reveniri economice, cifrele cu privire la evolutia comertului in prima jumatate a anului demonstreaza contrariul. Primul semnal vine de la Institutul National de Statistica, ce raporteaza un declin al comertului cu amanuntul de 6,2% in lunile ianuarie – iunie 2011 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul reducerii cu 9,7% a vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun. Si cel mai recent studiu realizat de compania de cercetare ISRA Center Marketing Research, in exclusivitate pentru Magazinul Progresiv, arata o contractie a cosului de cumparaturi, romanii din mediul urban declarand ca au cheltuit mai putini bani pentru cumparaturile de uz curent.

Aceasta tendinta descendenta s-a concretizat intr-o scadere a sumelor medii cheltuite pe fiecare tip de magazin (mai versus februarie): 5% in cazul supermarketurilor si 16% in dreptul magazinelor de tip discount. Datele au fost colectate in doua valuri – februarie si mai 2011, prin interviuri fata in fata pe baza de chestionar, pe un esantion de 1.108 de respondenti. Rezultatele sunt reprezentative in randul populatiei din mediul urban (orasele cu peste 50.000 de locuitori), cu varsta cuprinsa intre 20 – 60 de ani. Marja de eroare este de ±2,9% la un nivel de probabilitate de 95%. Obiectivele studiului au fost investigarea obiceiurilor de achizitie ale romanilor din mediul urban, cu focus pe magazinele traditionale, masurarea gradului de cunoastere si utilizare a marcilor private si comportamentul de cumparare in cazul pachetelor promotionale cu mai multe produse la un pret mai bun.

Scade si frecventa de vizitare

In luna mai, in comparatie cu luna februarie 2011, romanii din mediul urban declara ca au cheltuit mai putini bani pentru cumparaturile de uz curent. Vorbind despre valoarea efectiva a cosului mediu de cumparaturi pe fiecare canal in parte in mai versus februarie, cercetarea specialistilor de la ISRA Marketing Research arata o scadere de la 26 la 23 de lei in magazinele traditionale, de la 173 la 158 de lei in cazul hypermarketurilor. Scaderile inregistreaza o pondere mai mica in supermarketuri, de 5%, unde suma medie cheltuita s-a diminuat de la 113 la 107 de lei. La celalalt pol, bugetele medii lasate la magazinele de tip discount s-au contractat cu 16% la fiecare vizita, de la 102 la 86 de lei.

[click pentru marire]

Corelat cu aceasta tendinta s-a mai remarcat si o scadere a frecventei de vizitare a magazinelor traditionale, ajungand in jurul valorii de 4 vizite pe saptamana comparativ cu aproape 5 vizite pe saptamana in luna februarie. Aceasta situatie provine de la o scadere importanta a procentului celor care vizitau magazinele traditionale zilnic (de la 48% in februarie la 40% in mai), dar si din cresterea numarului celor care au declarat ca viziteaza aceste unitati de 2-3 ori pe saptamana. Este posibil, spun cei de la ISRA Marketing Research, ca o parte a celor care vizitau magazinele traditionale mai des sa se fi orientat catre magazinele de tip discount deoarece acest canal este singurul care a inregistrat o usoara crestere a frecventei de vizitare care poate fi asociata si cu extinderea retelelor din acest canal din ultima perioada. In ceea ce priveste categoriile de alimente cumparate, in ultimele 6 luni, nu se observa mari fluctuatii intre cele doua valuri de colectare a datelor.

Painea sau produsele de panificatie, fructele proaspete, produsele de ingrijire personala, produsele lactate si legumele proaspete raman primele cinci categorii de produse achizitionate. In dreptul magazinelor traditionale, in mod particular, odata cu inceputul sezonului cald a crescut procentul de cumparare a bauturilor racoritoare. Pe de alta parte se observa mai pregnant impactul cresterii preturilor la unele alimente de baza (ulei, faina, zahar, lactate), respondentii declarand ca in luna mai au cumparat mai putine produse de bacanie si lactate din magazinele traditionale in comparatie cu luna februarie.

[click pentru marire]

In plus, in perioada primavara-vara achizitia de fructe proaspete migreaza si ea din magazinele de cartier in pietele traditionale, iar consumul de mezeluri este de obicei in scadere, generand mai putine vanzari. Este intarita, in schimb, cumpararea produselor de ime­diata necesitate: paine, bauturi nonalcoolice, cafea sau produse pe baza de cafea. La fel ca si in valul din luna februarie, achizitia de categorii si marci noi de produse este scazuta, 88% dintre cei care au participat la studiu spunand ca nu au cumparat in ultima luna produse sau marci noi.

Aro, prima marca mentionata spontan

In luna mai a lui 2011 in comparatie cu luna februarie 2011 nu au aparut schimbari importante in ceea ce priveste comportamentul de achizitie al marcilor private. In continuare, aproximativ 2 din 10 persoane intervievate din mediul urban nu au auzit de marcile private, in timp ce aproape o treime le cumpara ocazional si 19% regulat. Principalele motive pentru respingerea marcilor private sunt legate de perceptia ca acestea au o calitate mai slaba si de lipsa increderii in astfel de produse.

Pe fondul extinderii lantului de supermarketuri Billa si al introducerii de noi produse in gama de marci private a hypermarketului real,- in luna mai se poate observa o crestere a gradului de notorietate spontana a marcii Clever si a gradului de cunoastere spontana si achizitie (incercare si cumparare ocazionala) in cazul marcii Tip. Marcile private cele mai mult afectate de aceste schimbari sunt Aro si Carrefour, care inregistreaza scaderi la nivelul indicatorilor de cumparare. Alaturi de acestea, Marca No.1 si Cora sunt marcile de retailer care in perioada februarie – mai 2011 s-au confruntat cu o scadere a capacitatii de a atrage noi cumparatori. Totusi, Aro ramane in topul marcilor private cel mai des mentionate spontan sau promptat.

[click pentru marire]

Printre categoriile de produse ale marcilor private cumparate cel mai des  se numara produsele de bacanie, produsele de curatare a casei, produsele lactate, bauturile non-alcoolice, conservele si produsele congelate, mezeluri sau produse pentru spalatul rufelor. Comparat cu primul val de studiu, din februarie, in luna mai 2011 se observa scaderi ale procentului de cumparare a marcilor private pe categoriile dulciuri, carne proaspata, fructe si legume proaspete.

Pachetele promotionale isi pierd din atractivitate

Procentul celor care au achizitionat in ultima luna pachete promotionale care includ doua sau mai multe produse de acelasi fel se afla in scadere in luna mai cu 6% fata de luna februarie. In cazul celor care au achizitionat astfel de pachete, media a fost de doua pachete promotionale de tipul mai multe produse la un pret mai bun in ultima luna. Categoriile mentionate cel mai adesea de respondenti pentru aceste promotii sunt: bauturile non-alcoolice, lactate si mezeluri. De asemenea, se poate observa o crestere semnificativa a numarului celor care au precizat ca au achizitionat pachete care includ produse de acelasi fel pentru categoriile cafea si produse de ingrijire personala.

[click pentru marire]

[click pentru marire]

[click pentru marire]

 

Vrei mai multe informatii? Descarca studiul integral de AICI.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content