FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Urmeaza un an de stabilitate pentru categoria mezelurilor

Urmeaza un an de stabilitate pentru categoria mezelurilor

Cu toate ca au cunoscut o crestere sustinuta in ultimii ani, mezelurile au fost si in 2009 o categorie cu probleme serioase. Intre acestea, cele mai importante sunt legate de existenta pietei negre si gri si de lacunele legislative, care fac ca aceasta piata sa aiba o evolutie usor haotica.

Odata cu debutul crizei economice, pe langa problemele deja existente, au aparut noi dificultati, majoritatea generate de diminuarea puterii de cumparare a consumatorului, vizibila in special in al doilea semestru al anului trecut. Astfel, piata a adoptat un nou trend, usor descendent, chiar daca mezelurile sunt printre produsele nelipsite din cosurile de cumparaturi. Factorul generator al acestui context a fost migrarea consumatorilor catre produsele mai ieftine, fenomen resimtit in special de cei care nu au avut prezenta de spirit sau posibilitatea sa se adapteze noilor orientari.

Recesiunea economica a provocat jucatorii din toate sectoarele sa isi revizuiasca strategiile si sa le alinieze cerintelor noi aparute la nivel de consum. Daca luam in considerare vocile din industrie care spun ca efectele evenimentelor din 2009 se vor prelungi, adaptarea pare a fi cuvantul de baza pentru aceasta categorie in urmatoarea perioada.

„In contextul unei situatii economice generale dificile in care veniturile s-au diminuat, inflatia si somajul au crescut, iar moneda nationala s-a devalorizat semnificativ, a trebuit sa ne construim o strategie care sa ne permita finalizarea investitiilor si sa ne pregateasca pentru 2010, care se anunta cel putin la fel de dificil. 2009 a fost anul in care s-au inregistrat primele falimente in industria mezelurilor si competitia a devenit din ce in ce mai acerba. Estimez insa o revenire a pietei pe un trend ascendent in 2011”, declara Florin Rizea, director general al Meda Prod, unul dintre jucatorii de pe piata interna de mezeluri.

Strategii diferite, de la un producator la altul

In conditiile unui comportament de consum orientat catre produsele cu pret mediu si mic, este firesc sa se modifice si centrul de interes al producatorilor.

Dat fiind faptul ca evolutiile in 2009 difera radical de la un jucator la altul, este dificil de stabilit un contur comun planurilor stabilite pentru acest an. „Planul nostru pentru 2010 este o usoara crestere volumica versus 2009, insa intr-un mix de produse diferit de anii anteriori”, spune Alina Pene, Marketing Director Campofrio Romania.

De la intentiile de adaptare a sortimentatiei, strategiile pot deveni mai complexe, mergand pana la posibilitatea de achizitie a unor concurenti. Florin Rizea declara in acest sens: „In
conditiile in care anul trecut am reusit sa castigam cota de piata la nivel national si sa ne consolidam pozitia pe piata bucuresteana, ne-am propus pentru 2010 sa continuam investitiile incepute in 2009 pentru partea de trade. Vom extinde gama de produse prin lansarea de noi sortimente, astfel incat sa satisfacem cele mai variate si pretentioase categorii de consumatori. De asemenea, vom incerca sa fim prezenti in cat mai multe zone astfel incat consumatorii sa ne gaseasca atat in marile lanturi de magazine, cat si la magazinele traditionale de la care isi fac cumparaturile. Daca se va ivi ocazia, luam in considerare si achizitia unui concurent”.

Cativa jucatori in afara ringului

In ceea ce priveste anul 2010, discutia poate fi abordata din doua perspective: odata din punct de vedere al producatorilor si, in al doilea rand, din punct de vedere al consumatorilor.

Din punct de vedere al concurentei, piata isi va continua procesul de triere si va selecta producatorii cei mai puternici. Dupa cum spun specialistii, cu siguranta vor mai fi producatori care nu vor face fata pietei sau care vor incerca fuziuni cu companii mai puternice.

„La nivelul Asociatiei Romane a Carnii, in 2009, au fost inregistrate doua cazuri de insolventa - Stenyon si Medeus. Criza ii afecteaza in primul rand pe cei mici, si aceasta nu este neaparat o chestiune de talent, ci este legata, mai curand, de dimensiunea acestora. Recesiunea va continua in mod cert si, in 2010, va tria in continuare si va duce la unele consolidari, asa cum s-a intamplat si in alte tari europene”, declara Mihai Visan, Director Executiv al Asociatiei Romane a Carnii.

Din perspectiva consumului, sunt reliefate mai multe directii: „Tendinta cea mai clara in interiorul acestei categorii este aceea a migrarii consumatorilor catre produse mai ieftine. Daca in prima faza a problemelor economice din Romania, consumatorul nu renunta la cantitatea medie de produse achizitionate saptamanal, ci incearca sa cumpere produse mai ieftine, ulterior, in a doua faza, este afectata si cantitatea. Ca un paradox, produsele din gama premium isi mentin totusi ponderea, ceea ce inseamna ca in continuare exista consumatori care nu fac rabat de la calitate”, subliniaza Alina
Pene, Campofrio.

Marele risc: scaderea calitatii

In contextul in care se va reusi mentinerea unui curs valutar stabil si inflatia se va incadra in cele trei – patru procente previzionate pentru 2010, preturile nu vor suferi cresteri substantiale.

Complexitatea mediului economic pune insa in discutie si alte presiuni asupra preturilor, ceea ce poate determina producatorii sa aduca modificari calitative: „Marele risc este scaderea calitatii pentru ca nu poate face nimeni minuni. Nu poti avea un produs cu 20-30% mai ieftin fara sa umbli la componente si fara sa-i reduci din calitate, in primul rand din valoarea nutritiva. Intr-o piata unde concurenta este foarte mare, exista o presiune a importurilor (chiar daca in acest moment nu este foarte mare), si puterea de cumparare s-a diminuat, tentatia de modificare a calitatii este clara. In acest context, vom pierde toti, si cei din industrie, si consumatorii”, a precizat Mihai Visan.

Vanzarile se vor mentine la nivelul din 2009, cu rezerva unei usoare scaderi in prima parte a anului in comparatie cu perioada similara a anului trecut. Produsele de baza ale categoriei vor ramane si in 2010 salamurile, datorita obiceiurilor de consum. Pe langa acestea, se asteapta vanzari bune si pentru produsele din grupa cremvusti si specialitati, cu mentiunea ca inovatiile nu vor fi piesa de rezistenta in acest an.

Relatiile din industrie, putin mai relaxate decat in trecut

In ultimii doi ani, raportul dintre producatorii din sectorul alimentar si retaileri a devenit tensionat ca urmare a disputelor privind taxele de raft practicate de magazine. Experientele din 2009 par insa ca au modificat putin contextul acestor relatii si, pentru acest an, se spera la o imbunatatire a colaborarii dintre cele doua parti.

„Credem ca foarte importanta in 2010 va fi asezarea relatiilor dintre sectorul agroalimentar si comert pe niste baze mai sanatoase. Daca se reuseste o echilibrare a acestei situatii, vom putea supravietui toti, in caz contrar, producatorii vor avea foarte mult de suferit”, spune Directorul Executiv al Asociatiei Romane a Carnii.

Cu alte cuvinte, avand in vedere ca atat comerciantii, cat si producatorii vor fi afectati de probleme economice, este rational sa ne gandim ca reactiile vor fi de  doua ori cantarite. Insa, chiar si in aceste conditii, rezultatele nu sunt garantate de nimeni. Cei avantajati vor fi cei care au instinctul supravietuitorului si care au capacitatea de a se adapta rapid la conditiile de piata.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content