FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Un nou boom vegetarian se prefigureaza

Un nou boom vegetarian se prefigureaza

Conditiile sunt perfecte: recesiunea, gripa porcina, problemele de sanatate, incalzirea globala, fermele industriale insalubre. Aceste circumstante determina tot mai mult consumatorii sa renunte la carne. Euromonitor International recunoaste sinergia acestor factori si evidentiaza anumite oportunitati pentru producatorii substitutelor de carne si al altor tipuri de mancare vegetariana ambalata.

Sanatate, bunastarea animalelor si temeri alimentare

Carnea se afla intr-o situatie dificila. Niciodata pana acum atat de multi factori nu au contribuit la indepartarea consumatorilor de la comportamentul carnivor adanc inradacinat. S-a stabilit demult faptul ca dietele vegetariene, care includ fructe, legume si alimente pe baza de soia din belsug, sunt de departe mai sanatoase decat regimurile bazate pe carne, atat de comune in lumea industrializata.

Chestiunile referitoare la sanatate, combinate cu problemele privind protectia animalelor (legate de cresterea fermelor industriale) si constientizarea foametei in lumea intreaga au dat nastere noii miscari vegetariene. Incepand cu mijlocul anilor ’60, vegetarianismul si-a gasit calea in consumul alimentar obisnuit in multe dintre tarile vestice.

Temerile alimentare periodice, cum ar fi incidentele repetate de contaminare cu dioxina, boala vacii nebune din anii ’90 si izbucnirea gripei aviare sunt cunoscute ca si cauze principale ale tendintelor vegetariene intermitente. Si, desi majoritatea consumatorilor revin la obiceiurile alimentare carnivore o data ce o astfel de temere ia sfarsit, foarte putini sunt cei care isi mentin noile obiceiuri alimentare lipsite de carne. Avand in vedere frecventa acestor fenomene, in final cifrele se fac resimtite din punct de vedere demografic. Izbucnirea recenta a gripei porcine da un nou impuls miscarii vegetariene.

Problematica dezvoltarii durabile intra in constiinta maselor

Un alt factor detreminant a fost recunoasterea recenta a faptului ca un consum tot mai crescut de carne joaca un rol important in schimbarile climatice, precum si principalul motiv al scaderii resurselor globale, inclusiv apa, energie si degradarea solurilor. Aceste probleme de mediu si dezvoltare durabila sunt larg mediatizate, avand in vedere statisticile tot mai grave publicate zilnic. Toate acestea au contribuit la crearea unei noi constiinte cu privire la impactul consumului de carne, depasind cu mult preocuparile de ordin personal, precum propria sanatate.

Recesiunea este factorul decisiv

Totusi, inceputul recesiunii economice globale in 2008 a fost cel care a influentat decisiv reorientarea consumatorilor catre o dieta vegetariana. Nimic nu ii afecteaza mai mult pe consumatori decat o lovitura in portofel, iar carnea este unul dintre cele mai scumpe articole de pe lista saptamanala de cumparaturi.

Cresterea pretului la carne a reprezentat principalul factor in cresterea inflatiei la alimente si, desi industria carnii a recurs la solutii creative (ex. oferta tot mai larga de bucati de carne mai ieftine), consumatorii raspund la efectele crizei in mod previzibil, reducand cheltuielile. Acestia recurg la diverse strategii pentru a diminua sumele cheltuite si, in timp ce o mica parte dintre ei se transforma in pseudovegetarieni, unii dintre ei isi adapteaza modul de a gati astfel incat o dintr-o bucata de carne sa faca mai multe feluri de mancare, iar altii introduc zile in care nu consuma carne.

Vanzarile de carne proaspata sunt in scadere

Consumul redus de carne este sustinut tot mai mult de initiative guvernamentale. La inceputul acestui an, Agentia Federala de Mediu a Germaniei a inceput sa-i sfatuiasca pe consumatori sa consume carne doar la ocazii speciale, atat din motive de sanatate, cat si de mediu. In acelasi ton, orasul belgian Ghent a introdus „Ziua Vegetariana” pe 14 mai 2009, o initiativa sustinuta de consiliul local cu scopul ca tot orasul sa consume alimente vegetariene in fiecare joi, de atunci inainte.

Ceea ce in urma cu un deceniu era perceput ca o stare nedorita, rezoneaza cu spiritul timpului. Datele Euromonitor International arata ca volumele de carne proaspata din Belgia si Germania, scadeau vizibil. In 2008 vanzarile totale de carne proaspatat au scazut cu aproape 2% fata de anul anterior pana sub 5 miliarde de tone, in timp ce vanzarile la carne proaspata in Belgia au ajuns la al patrulea an de scadere.

Si acestea nu sunt singurele tari in care se intampla acest lucru – vanzarile de carne proaspata din Franta au scazut cu 3% in 2008, Japonia a experimentat un consum in scadere pentru al treilea an consecutiv si majoritatea celorlalte tari industrializate stagneaza. Aceasta ar indica faptul ca populatia ar trebui sa fie receptiva la incurajari.

Aduceti substitutele de carne!

Renuntarea la regimurile alimentare pe baza de carne da nastere totusi unor oportunitati pentru alte tipuri de produse. Datele Euromonitor International cu privire la un stil de viata sanatos arata ca cele mai mari piete pentru produsele pe baza de soia, in 2007, au fost Statele Unite, cu o valoare a vanzarilor de 378 de milioane de dolari, urmate de Marea Britanie(92 milioane USD), Canada (27 milioane USD), Italia (18 milioane USD), Germania si Australia (ambele cu cate 16 milioane USD).

Cat priveste substitutele de carne congelate, Euromonitor International identifica cele mai mari piete cu potential in Argentina, cu o crestere a vanzarilor de 20% in 2008, urmata de Finlanda (15%), Suedia (12%), Africa de Sud (12%), Australia (9%), Norvegia (9%), Israel (6%), Chile (6%) si Marea Britanie (5%). Aceasta diversitate de tari arata ca nu numai in tarile dezvoltate din punctul de vedere al alimentelor ambalate stilul de viata vegetarian se dezvolta.

Spre exemplu, in Africa de Sud, valoarea vanzarilor de substitute de carne congelate a crescut de la 12,6 milioane R (rand) in 2003, la 17, 4 milioane R in 2008. Piata este dominata de Fry Group Foods, care are o cota de piata de 88%, obtinuta prin brandul Fry Special Vegetarian, care include mancaruri gata preparate pe baza de soia, pateuri si carnati. Fry isi pozitioneaza produsele nu numai ca fiind sanatoase (compania a facut de curand reduceri ale procentului de sare si grasime de pana la 60%), dar se promoveaza ca si o optiune pentru cei cu inclinatii umanitare, preocupati de incalzirea globala, dezvoltarea durabila si mediul inconjurator.

O alta piata cu un mare potential este Rusia. Desi pana acum absorbtia de alimente pe baza de soia, ca si alternativa la carne, a fost aproape de zero, datele Euromonitor International arata ca in 2008 9% din mancarurile gata preparate congelate erau vegetariene, comparativ cu 8% in 2006. Piata de retail din Rusia evolueaza rapid si, o data cu ea, se dezvolta si cea a alimentelor ambalate.

Cu toate acestea, factorii economici joaca un rol central in crearea de oportunitati pentru potentialii furnizorii de produse vegetariene pe piata ruseasca. Serviciul Federal de Statistica din Rusia a raportat de curand ca preturile la carne au crescut cu 22% in 2008, fara posibilitati de scadere in viitorul apropiat. Rusia este dependenta de importuri in proportie de 40%, raportat la cererea anuala de carne.

Aceasta situatie este potentata de izbucnirea gripei porcine care a dus la interzicerea importurilor din mai multe tari, printre care Statele Unite, Canada, Mexic, Marea Britanie si Spania. Daca aceasta tendinta se mentine, mancarea vegetariana accesibila ca pret va intra in obiceiurile de consum ale majoritatii rusilor.

Necesitatea hranei familiare

Conditiile economice globale i-au determinat pe producatori sa introduca versiuni vegetariene ale felurilor de mancare traditionale (“comfort foods”). Ei stiu ca unii consumatori, in special cei care opteaza pentru mancarea vegetariana din motive financiare, sunt atrasi de felurile de mancare traditionale, familiare, decat de cele exotice, pozitionate clar ca produse inovatoare, sanatoase.

Asadar, de exemplu, Morningstar Farms (detinut de Kellogg), care se afla in topul pietei de substitute de carne congelate din Statele Unite, cu o cota de 64%, deruleaza in prezent o promotie. Aceasta incurajeaza consumatorii sa foloseasca produsele Morningstar Farms (precum carnatii si pateurile vegetariene) ca substituente ale carnii in felurile de mancare favorite pentru a le face mai sanatoase, fara a renunta insa la gustul bine-cunoscut si indragit.

In Marea Britanie, brandul Quorn (detinut de Premier Foods), care detine o cota valorica de 44%, a urmat de asemenea tendinta mancarurilor traditionale (Quorn este o proteina vegetala texturata alcatuita din microproteine derivate dintr-un tip de ciuperci comestibile). Produsele Quorn lansate recent includ mai multe tipuri de mancare traditionala, tipic britanica, precum Quorn Toad In The Hole (carnati copti in aluat), Quorn Pork Style Pie, Quorn Beef Style Ale Pudding si Quorn Mini Kievs.

Mancarurile traditionale vegetariene, adaptate special unei anumite piete, ar putea fi o oportunitate in tarile care pana acum s-au dovedit rezistente la ofertele de substitute de carne, precum Rusia sau alte tari est-europene. Cresterea preturilor la carne si bugetele restranse vor oferi un catalizator care s-ar putea dovedi mult mai convingator decat mesajele de marketing, bazate strict pe o alimentatie sanatoasa. 

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content