FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Un brand romanesc pentru prima data in fruntea topului Superbrands

Un brand romanesc pentru prima data in fruntea topului Superbrands

Borsec s-a clasat pe prima pozitie in cadrul programului Consumer Superbrands 2011-2012 in urma centralizarii rezultatelor studiului efectuat de organizatori in parteneriat cu Nielsen Romania. Este pentru prima data in cei cinci ani de cand competitia Superbrands are loc si in Romania cand in fruntea clasamentului se afla un brand romanesc. In topul primelor 10 branduri se mai regasesc anul acesta adidas, Mercedes-Benz, Dr. Oetker, IKEA, Coca-Cola, Nike, BMW, Jack Daniel’s si Orbit.

Studiul, realizat pe un esantion de 1.500 de consumatori, reprezentativ la nivel urban, este ultima etapa a programului Consumer Superbrands, unde intra doar o parte din lista initiala de propuneri. Procesul de selectie calitativa este asigurat in prealabil de un consiliu alcatuit din 26 de specialisti in management, marketing, comunicare si branding. Din cele 2.000 de produse luate in calcul de organizatorii Superbrands, anul acesta in cercetarea de piata s-au calificat 740 de branduri, dintre care o treime sunt branduri romanesti. Lista finala de branduri validate in urma studiului de consumator numara 300 de branduri, iar raportul branduri autohtone versus branduri internationale se pastreaza.

“Cateva dintre brandurile romanesti au devenit exemple consacrate, mentinandu-se mai multi ani la rand in lista brandurilor considerate Superbrands de catre consumatorii romani: Arctic, BCR, Borsec, Dorna, Mobexpert, Petrom, Poiana, PRO TV, Rompetrol, Sensiblu sau Ursus. Alte exemple de branduri romanesti validate Superbrands anul acesta sunt: Intercontinental, eMag, Caroli, Cris-Tim, Diverta, asezandu-se in portofoliul brandurilor apreciate de romani. De asemenea, ar trebui subliniat si faptul ca prezenta brandurilor romanesti este mai mare de la an la an”, spun reprezentantii organizatorilor.

Din punct de vedere al categoriilor, cele mai bine reprezentate segmente in Superbrands Romania sunt FMCG-ul, unde intra produse electronice si electrocasnice, dulciuri si ciocolata, bauturi nealcoolice, bere sau produse lactate, produse de ingrijire personala - si segmentul constructii. La polul opus, o serie de subcategorii nu au reusit sa se impuna in fata consumatorului roman,  precum companiile de turism sau serviciile de curierat si retail-ul de carti, acestea fiind slab reprezentate in lista de branduri cu statut de Superbrand.

[click pe imagine pentru marire]

Cercetarea in urma carora a fost alcatuita lista celor 300 de branduri reprezentative a urmarit aspecte ca: brandurile favorite, ce branduri ar recomanda consumatorii, ce criterii ar trebui sa indeplineasca in opinia lor un brand care are statutul de Superbrand, dar si daca ar cumpara mai mult un brand care detine aceasta distinctie. De altfel, la aceast ultim aspect, 2 din 5 consumatori (44%)  s-au declarat mai deschisi fata de brandurile care au castigat titlul de Superbrand.

Tot la nivel declarativ, pentru consumatorii romani din mediul urban, cateva caracteristici ale brandurilor sunt extrem de importante in construirea imaginiide Superbrand: calitatea foarte buna a produselor / serviciilor (87%) dar si raportul foarte bun calitate-pret (85%), respectul fata de clienti (86%) precum si o baza de clienti foarte multumiti (84%), increderea pe care o inspira brandul (84%). Intre atributele de brand care ar influenta mai putin considerarea unor branduri drept Superbranduri, consumatorii au mentionat simtul umorului (43%), prezenta in retelele de socializare media (50%), traditia in Romania (56%) si implicarea in campaniile sociale (57%).

Organizatia Superbrands opereaza in peste 100 de tari ale lumii, stimuland dezvoltarea pietelor locale prin programe specializate si prin publicarea volumelor Superbrands. In prezent, in Europa, sunt in desfasurare 16 programe Superbrands in tari precum Marea Britanie, Bulgaria, Danemarca, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, Serbia, Spania, Turcia.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content