FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Trendul descendent continua: piata berii a inregistrat in 2010 o scadere de 3,5%

Trendul descendent continua: piata berii a inregistrat in 2010 o scadere de 3,5%

Piata berii a scazut cu 3,5% in 2010 fata de anul precedent, atingand un volum total de 17 milioane de hectolitri. In ultimii doi ani, piata a scazut cu 16% fata de 2008, an de referinta in care berea a inregistrat cel mai mare volum, de 20,2 milioane hectolitri.

Asociatia Berarii Romaniei a comunicat bilantul pe 2010 in categoria bere:
consumul de bere pe cap de locuitor in anul 2010 a continuat trendul descendent inceput in 2009 si a demonstrat faptul ca situatia economica a afectat consumatorii si obiceiurile de consum. In 2010, consumul per capita a scazut la 78 de litri in conditiile in care in 2009 acesta a fost de 81 de litri. In anul de varf al industriei, 2008, consumul de bere pe cap de locuitor a fost de 93 litri.
Cei cinci producatori de bere ai Asociatiei Berarii Romaniei – Bergenbier, Heineken Romania, Romaqua Group, URBB si Ursus Breweries – au vandut 15,3 milioane de hectolitri din totalul de 17 milioane de hectolitri raportati la nivel total. In ceea ce priveste vanzarile in functie de ambalaj, PET-ul a inregistrat aproape jumatate din vanzarile in volum (49,3%), in timp ce sticla 31,7%. Berea la draught reprezinta in continuare o pondere scazuta in vanzarile totale de bere din Romania, de doar 3% in 2010.

Segmentul bere de import a crescut pana la 0,22 milioane de hectolitri in timp ce exporturile au scazut usor la 0,14 milioane de hectolitri. Fenomenul denota o orientare a consumatorului fata de specialitatile de bere.
In ciuda situatiei dificile, membrii asociatiei „Berarii Romaniei” au investit 51 de milioane de euro in 2010, cea mai mare parte din suma fiind destinata lucrarilor de modernizare si intretinere a punctelor de lucru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De la infiintare si pana in prezent, membrii asociatiei au investit in total aproximativ 1,1 miliarde de euro. Contributia la bugetul de stat prin diferite taxe (accize, TVA, taxe de personal si contributie la asigurari sociale) a atins pragul de 270 de milioane de euro, in crestere cu sapte milioane
comparativ cu anul 2009.

Consumul este asigurat din productie locala

Aproape 99% din piata berii este acoperita de productia locala, categoria avand cel mai mic procent de importuri din industria alimentara. In acest moment cele cinci companii membre ofera un numar de peste 4 100 de locuri de munca in cadrul celor 10 fabrici de bere situate in mai multe orase din tara – Ploiesti, Constanta, Craiova, Miercurea Ciuc, Targu Mures, Sebes, Pantelimon, Timisoara, Buzau si Brasov.

Industria berii genereaza in total un numar de 96 400 locuri de munca, atat in fabricile sale, cat si in sectoare adiacente precum retail, industrie ospitaliera, furnizori si distribuitori. „Cu toate ca in anul 2010 industria berii a intampinat o serie de schimbari datorate reculului economic, puternic resimtite la nivelul investitiei si al fortei de munca, precum si in inchiderea unor fabrici de bere, ne dorim ca prin eforturile sustinute sa mentinem stabilitatea si totodata revenirea acestui sector cu o productie preponderent locala”, a declarat Constantin Bratu, Director General al Asociatiei „Berarii Romaniei”.

La nivel european, Romania se aseamana din punct de vedere al consumului per capita cu tari precum Spania sau Belgia, care au raportat in 2009 un consum de aproximativ 80 de litri de bere.

Noi membrii in Asociatia Berarii Romaniei
Incepand cu acest an, doi noi membri s-au alaturat Asociatiei „Berarii Romaniei”, care isi extinde astfel activitatile de reprezentare si catre producatorii de malt si hamei.

Astfel, Soufflet Malt Romania si Asociatia Producatorilor de Hamei din Romania vor sprijini eforturile de promovare a culturii berii in Romania, de educare a consumatorilor privind consumul responsabil de bere si de informare asupra beneficiilor acestei bauturi fabricate din ingrediente naturale.
Acesti doi producatori de materie prima isi desfasoara activitatile din Romania in noua fabrici si ferme si totalizeaza un numar de 134 de angajati, contribuind la bugetul de stat cu peste doua milioane de euro anual. Printre planurile de viitor ale asociatiei, o prioritate o constituie si atragere de noi membrii.
Asociatia Berarii Romaniei a fost infiintata in 2004 si reprezinta producatorii de bere din Romania atat pe plan local, cat si international. Membrii actuali sunt cinci dintre cei mai mari producatori de bere din Romania, iar incepand cu anul 2011 s-au alaturat si producatori de hamei si malt, materia prima necesara pentru orice bere.

Din ianuarie 2008, organizatia este membra a Asociatiei Berarii Europei, considerata vocea industriei europene a berii in fata diferitelor institutii si organizatii internationale. Fondata in 1958, la Bruxelles, organizatia are astazi 27 de membri si reprezinta interesele a aproximativ 4.000 de producatori din industria berii din Europa. Mai mult, Asociatia Berarii Europei reprezinta si apara interesele a peste 2,5 milioane de oameni care datoreaza locurile de munca productiei si vanzarii berii.  

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content