FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > "Trebuie sa avem incredere in piata romaneasca"

"Trebuie sa avem incredere in piata romaneasca"

Constanta, Brasov si Bucuresti sunt proiectele pe care Auchan le dezvolta in Romania, cu finalizare in 2010, 2011 si, respectiv, 2012. Patrick Espasa, directorul general al filialei din Romania, isi reitereaza astfel increderea in piata romaneasca si subliniaza din nou conceptul Auchan, bazat pe alegere si pret.

Magazinul Progresiv: Care sunt prioritatile Auchan pentru 2010?
Patrick Espasa:
Dupa ce am incheiat cu bine 2009, pentru 2010 obiectivul nostru ramane acelasi, de a ne satisface clientii, de a ramane cei mai ieftini de pe piata din punct de vedere al preturilor. Mai ales intr-o perioada dificila trebuie sa incercam sa imbunatatim puterea de cumparare a clientilor nostri. Trebuie, de asemenea, sa lucram permanent la nivelul sortimentatiei pentru a avea cele mai bune produse, atat pentru a raspunde nevoilor clientilor, cat si pentru a imbunatati oferta cu produse noi.
Ca noutate pentru Auchan Romania, am inceput derularea programului de marca proprie si suntem mandri sa anuntam primul produs marca proprie fabricat impreuna cu un
producator roman. Produsul se regaseste deja pe rafturile noastre si este un sirop de fructe. In prezent avem in magazin 900 de produse marca proprie, care reprezinta in acest moment 3,5% din sortimentatie. Pentru 2010 speram sa dublam numarul referintelor marca proprie. Vom privilegia, bineinteles, partenerii romani, iar cand productia va fi imposibila in Romania, vom importa produsele.
O alta prioritate este imbunatatirea serviciului catre clienti, in mod special imbunatatirea serviciului la casa de marcat. Avand magazine mari, de volum, cu un numar mare de clienti, este nevoie de rapiditate in zona caselor de marcat. In acest an vom lucra la acest aspect, in toate magazinele noastre.

MP: Cum ati terminat anul 2009 in comparatie cu 2008?
PE:
In acest context dificil economic, Auchan a realizat o cifra de afaceri de circa 1,5 miliarde lei, reprezentand o crestere in termeni comparabili putin peste rata inflatiei. Am reusit sa castigam cota de piata in acest climat mai putin favorabil si vom continua sa lucram asupra celor trei prioritati: pretul, alegerea si serviciul.

MP: Ati luat masuri la nivel operational?
PE:
Avem sapte magazine deschise, iar angajatii sunt o resursa importanta pentru o companie aflata in slujba clientilor. Nu avem planuri de imbunatatire a eficacitatii operationale in acest moment, nici la nivel de companie, nici la nivel de magazine. Noi suntem intr-o faza de crestere.

MP: Cum vedeti anul 2010?
PE:
Intr-un context care ramane dificil, nu cred intr-o revenire economica anul acesta, deci previziunea noastra pentru cifra de afaceri in 2010 este la nivelul lui 2009, daca nu usor inferioara ratei inflatiei.

MP: Ce magazine aveti planificate pentru anul acesta?
PE:
Lucrarile la santierul magazinului de la Constanta sunt in desfasurare. Acolo va fi un mare centru comercial, cu 150 de magazine, un mare cinematograf si un magazin de peste 10.000 mp. Deschiderea lui este prevazuta la finele acestui an. Am anuntat oficial si proiectul de la Brasov, aflat, de asemenea, intr-un centru comercial de mari dimensiuni din acest oras. Ne intereseaza marile orase din Romania unde nu suntem inca prezenti si ma gandesc aici la Iasi, Craiova sau Braila si, de asemenea, ne concentram in continuare si pe Bucuresti, unde potentialul ramane mare.

MP: Cum percepeti schimbarea comportamentului de cumparare al romanilor?
PE:
Ca urmare a experientei mele din Franta si Italia, recunosc aici aceleasi reflexe ca si in cazul consumatorilor vest-europeni. Consumatorii au devenit interesati sa cumpere produse bune, la preturi bune, si acelasi lucru se observa si in cazul romanilor.

MP: V-ati adaptat la aceasta schimbare de comportament?
PE:
Noi ne confirmam modelul comercial de discount, ceea ce inseamna o sortimentatie larga de produse la un nivel de pret accesibil pentru o paleta cat mai larga de consumatori.

MP: Daca formatul hypermarket a ajuns la maturitate in Vest, ce credeti despre acest format aici?
PE:
Din punct de vedere istoric, inca de la aparitia sa, in anii 70, hypermarketul de tip francez este formatul lider. In acelasi timp, este adevarat ca, din punct de vedere al cifrelor de afaceri, in ultimii ani au aparut formate care performeaza mai bine decat hypermarketurile. De aceea ele trebuie sa se reinnoiasca, sa se reinventeze. Nu cred ca exista magazine care, din punct de vedere preturi, alegere si prospetime, sa poata concura cu hypermarketurile. Ganditi-va ca in toata Europa si in Romania, hypermarketurile au sute de mii de metri patrati de suprafata de vanzare, iar milioane de clienti se deplaseaza spre aceste magazine pentru a cumpara zeci de milioane de produse. Cred, deci, ca hypermarketul si-a castigat locul in Europa, cu mai mult sau mai putin succes in functie de istoricul locului. Cred ca Romania are sansa sa dezvolte doua formate de succes: supermarketurile de proximitate, apropiate de clienti, si marile centre comerciale din apropierea oraselor.

MP: Exista planuri pentru un depozit central?
PE:
Fiecare lucru la timpul sau. Un depozit va fi necesar cand vom atinge o masa critica de magazine. Cu sapte magazine in prezent, un depozit nu este inca indispensabil. Avem deja un depozit de tranzit pentru importuri, iar pe termen scurt nu avem planuri de dezvoltari logistice.

MP: Ce mesaj doriti sa transmiteti furnizorilor pentru 2010?
PE:
Cred ca producatorii de bunuri de larg consum trebuie sa continue sa investeasca in Romania pentru a crea valoare. Noi vindem, dar nu putem face acest lucru decat daca exista producatori care fabrica produse bune, de valoare. Mesajul meu este ca voi privilegia intotdeauna producatorii romani pentru a crea valoare in Romania. In masura in care produsele de care avem nevoie nu sunt disponibile in Romania, in conditiile de pret si calitate pe care le dorim, le vom importa din alte tari din Europa. Trebuie sa avem incredere in piata romaneasca.
 

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content