FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Tigaretele, valoare in crestere si consum in declin

Tigaretele, valoare in crestere si consum in declin

Categoria tigaretelor continua sa fie una cu cele mai mari cresteri, atat volumice, cat, mai ales, valorice. Vanzarile de tigarete au crescut, in 2008, cu 35% in valoare, fata de anul precedent.

Tigarile sunt produse prelucrate industrial sub forma unor mini – batoane din hartie de culoare alba. Din aceasta categorie fac parte si tigarile de foi care, spre deosebire de tigarile conventionale, nu folosesc in procesul prelucrarii hartia alba si care contin un amestec de tutun si diverse arome din plante prelucrate in scopul pastrarii esentelor tari.

Articolul de fata reprezinta o analiza asupra primei categorii de tigari si anume a celor prelucrate in hartie alba, deoarece acestea au o pondere insemnata in industia de retail, deservind o categorie extinsa de consumatori.

Clasificare:
Conform datelor furnizate de Euromonitor, piata tigarilor se prezinta, in functie de gradul de continut de gudron (reziduu negru si lipicios compus din substante chimice ce deriva din carbune si care se gaseste in fumul de tigara), astfel:

  • tigari cu continut ridicat de gudron (mai mare de 10 mg)
  • tigari cu continut mediu de gudron (intre 6 si 10 mg)
  • tigari cu continut scazut de gudron (intre 4 si 6 mg)
  • tigari cu continut foarte scazut de gudron (sub 4 mg)

Principalii jucatori ce activeaza pe piata tigarilor din Romania sunt: British American Tobacco, Philip Morris, Japan Tobacco International, Gallaher (achizitionat JTI) si Galaxy Tobacco. Acestia au detinut impreuna, in anul 2008, o cota de piata de 97,8% in volum si 98,1%
in valoare. Clasamentul primelor cinci marci in functie de vanzari arata astfel: Kent, Marlboro, Pall Mall, L&M si Winchester, cu 62% vanzari in volum si 63% vanzari in valoare.

Valoarea in crestere

In 2008, valoarea pietei de tigari in cadrul industriei de retail a fost de peste 6,5 miliarde lei noi, iar estimarile Euromonitor pentru anii 2009 si 2011 sunt incurajatoare. Astfel se prevede pentru anul in curs o valoare a pietei tigarilor in cadrul industriei de retail de aproximativ 8.498 milioane lei, urmand ca pana in anul 2011 aceasta sa ajunga la 9.559,5 milioane lei.

Piata tigarilor, asa cum reiese din datele furnizate de compania de cercetare Nielsen s-a caracterizat printr-un dinamism accentuat, de la an la an cresterile fiind vizibile si resimtite nu numai la nivelul volumelor, ci si al valorii. In anul 2008, volumul vanzarilor a fost de 246.938,5 kilograme, cu 17% mai mult decat cifra inregistrata in anul precedent, de 211.452,8 kilograme. Valoarea vanzarilor a inregistrat un salt de 35% in anul 2008 comparativ cu anul 2007, atunci cand a urcat de la 5.065.839,8 mii lei la 6.823.352,5 mii lei.

Tigarile full flavor, in top

Conform datelor furnizate de compania Nielsen, tigarile full flavor au detinut cea mai mare pondere in volumul vanzarilor, in 2008, 47,7%, in scadere, insa, de la 51,6% in anul anterior. Scaderea s-a produs in favoarea segmentelor lights si ultra lights, care au castigat 2,1 si, respectiv, 1,5 puncte procentuale in 2008, fata de 2007.

In ceea ce priveste cota de piata in valoare, pe prima pozitie se situeaza la fel ca si in cea de volum, tigarile full flavour, dar cota lor in valoare s-a diminuat cu 3,6 puncte procentuale in 2008 fata de anul precedent. Cresterea valorica s-a produs in segmentul lights, de la 38,7% la 40,4%, si in segmentul ultra lights, cu 1,6 puncte procentuale, pana la 10,6%.

Piata tigaretelor in Romania

Trend

  • Conform datelor furnizate de Euromonitor International, fumatorii romani au ales in 2007 produsele calitative ceea ce a insemnat ca au fumat tigari cu o concentratie de gudron joasa sau medie.
  • Scaderea vanzarilor in volum in anul 2007 s-a datorat cresterii preturilor ca urmare a majorarii taxelor dar si reducerii generale a gradului de tolerabilitate a fumatului..
  • Cea mai mare crestere in anul 2007 s-a inregistrat in categoria tigarilor cu o concentratie de gudron foarte joasa si joasa. Cresterea resimtita in cadrul acestor categorii se datoreaza faptului ca romanii au devenit preocupati de sanatate si au renuntat sa consume tigarile cu o concentratie ridicata de gudron.
  • Tigarile aflate pe segmentul de pret mediu au inregistrat cea mai mare parte a volumului de vanzari in anul 2007. Aceasta se datoreaza frecventei de consum dar si a cresterii bugetelor romanilor alocate acestui tip de produs. Succesul acestor branduri in viitor depinde de rapiditatea cu care bugetele alocate consumului de tigari vor creste concomitent cu majorarea taxelor.  

Previziuni

  • Potrivit datelor furnizate de Euromonitor International, in perioada cuprinsa intre anii 2008 – 2013 se prevad cresteri la nivelul categoriilor reprezentate de tigarile light si ultra light.  
  • Preocuparea din ce in ce mai accentuata a consumatorului cu privire la nivelul concentratiei de gudron va continua sa mentina in topul preferintei de consum produsele cu continut mediu si slab de gudron.

Avand in vedere concentrarea consumatorului asupra calitatii produsului se asteapta ca pretul accizei sa-si continue ascensiunea. Produsele premium isi vor consolida cota de piata urmand o evolutie fireasca. Produsele aflate pe segmentul de pret mediu isi vor mentine ponderea dominanta in valoarea tigarilor.

Sursa: Euromonitor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barbatii, fumatori inraiti

In conformitate cu datele Euromonitor, sunt mai multi fumatori barbati decat femei, situatie care se va mentine si in viitor. Compania citata aprecia ca, din totalul populatiei adulte, in 2007, circa o treime (29,9%) era fumatoare. De asemenea, 33% dintre barbatii adulti si 27,1% dintre femeile adulte erau fumatoare. Potrivit estimarilor aceleiasi companii, numarul fumatorilor adulti este in scadere, procentul acestora ajungand la 26,1% in 2011. Se va reduce semnificativ si procentul barbatilor adulti fumatori – 29%, procentajul scazand si in randul femeilor adulte – 23,4%.

Magazinele alimentare vand cel mai bine

Distributia vanzarilor de tigarete este influentata hotarator de specificul acestui produs, prin definitie unul de impuls. In consecinta, cele mai mari vanzari se realizeaza prin canalele care satisfac cel mai bine nevoia de cumparare la impuls, si anume magazinele de proximitate, de cartier sau benzinariile, mai recent.

Impartirea volumului si valorii vanzarilor pe tipuri de magazine este graitoare in acest sens. Retelele mari de magazine revendica doar circa 4% din volumul si valorea vanzarilor, restul mergand prin magazine alimentare - 77,8%, benzinarii – 5,2% si chioscuri – 14,2%. Benzinariile sunt in crestere din acest punct de vedere, de la 4% in volum in 2007, in defavoarea chioscurilor, care au pierdut anul trecut 1,4 puncte procentuale din volumul vanzarilor.

Provocari

Principala provocare pentru industria tutunului este majorarea continua a preturilor, din diverse cauze.
Nu in ultimul rand, la aceasta se adauga posibilitatea unei reglementari mult mai stricte a industriei tutunului, in conditiile in care promovarea la locul vanzarii ar putea fi mult redusa.
 

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content