
Tabletele de ciocolata, categorie constanta in 2008
La nivelul pietei de ciocolata, cel mai reprezentativ segment este cel al tabletelor, care continua sa detina cea mai mare pondere a vanzarilor din categorie.
Categoria ciocolatei este alcatuita din batoane, tablete, praline, drajeuri, figurine de ciocolata precum si din diverse alte sortimente. Punctul central al articolului il reprezinta tabletele de ciocolata si modul in care acestea au evoluat in perioada ianuarie – decembrie 2007, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2008. In interiorul categoriei, situatia nu s-a schimbat daca avem in vedere studiile precedente, tabletele detinand in continuare cea mai mare pondere a vanzarilor. Conform datelor furnizate de studiul companiei de cercetare MEMRB asupra categoriei, tabletele au detinut o pondere a vanzarilor in volum de 56, 9 % iar in valoare de 47, 9 %, in perioada analizata ianuarie – decembrie in 2008. Competitorii tabletelor in categorie sunt batoanele de ciocolata, ce au inregistrat in ianuarie – decembrie 2008 un volum al vanzarilor de 25, 5 % si un procent de 28, 3 % in valoarea vanzarilor. Pralinele au manifestat o crestere in categoria ciocolatei, situandu-se dupa tablete si batoane, cu 12, 6 % in vanzarile volumice, respectiv 18,5 % in vanzari valorice, in perioada ianuarie – decembrie 2008.
Tabletele, usor dezechilibru
In interiorul categoriei, tabletele de ciocolata au inregistrat o usoara scadere in ianuarie – decembrie 2008 comparativ cu aceeasi perioada a anul precedent. Astfel, vanzarile in volum au scazut de la de 60, 5 % la 56, 6 % iar cele in valoare de la 51,3 % la 47,9 %.
Tendinta de scadere de la nivelul tabletelor de ciocolata se datoreaza in primul rand cresterii celorlate produse din categorie, respectiv a batoanelor si a pralinelor.
Ritmul de crestere al tabletelor pe piata de ciocolata este mai moderat decat cel al produselor cu care se afla in competitie. Daca batonul suplineste cu succes beneficiile unei gustari in miscare, tabletele se savureaza de cele mai multe ori in casa, ca desert iar timpul de consum este prelungit datorita gramajului in care se regasesc. In acest fel, batoanele au o frecventa mai mare de consum, favorizante fiind timpul si situatiile cotidiene, in timp ce tabletele au nevoie de disponibilitate pentru a fi savurate.
Cea mai vanduta - tableta simpla
Tabletele de ciocolata se impart in doua categorii: tabletele solide si tabletele cu crema. In segmentul tabletelor de ciocolata exista o tendinta de crestere manifestata la nivelul tabletelor solide. Dupa cum rezulta din cercetarea efectuata de MEMRB, in perioada ianuarie – decembrie 2008, volumul vanzarilor a crescut la 61,0%, dupa ce in aceeasi perioada a anului trecut a fost de 55, 8 %. In ceea ce priveste valoarea vanzarilor, aceasta a urcat de la 61,0 % in ianuarie – decembrie 2007 la 65, 6 % in perioada similara a lui 2008. Nu acelasi lucru se poate afirma si in cazul tabletelor crema la nivelul carora se poate observa un usor regres in 2008 comparativ cu 2007, atat in valoarea vanzarilor cat si in volum.
Tabletele solide, la randul lor, se impart in tablete simple si cu ingrediente. Potrivit studiului MEMRB in piata ciocolatei, din punct de vedere al continutului, cea mai vanduta este tableta de ciocolata simpla. Aceasta a inregistrat in ianuarie – decembrie 2008 un volum al vanzarilor de 31,9%, comparativ cu procentul de 27, 4 % inregistrat in perioada similara a anului trecut. In ceea ce priveste valoarea vanzarilor, aceasta a crescut de la 30, 4 % la 34, 4 % pentru aceeasi perioada analizata in anul 2007, respectiv 2008. Ciocolata cu ingrediente inregistreaza de asemenea un ritm moderat de crestere, atat in volumul vanzarilor cat si in valoare, dintre cele mai consumate tablete cu ciocolata putem enumera tabletele cu alune si arahide, caramel, cappucino si fructe.
In ceea ce priveste segmentarea pe culoare, consumatorii prefera ciocolata maro. Astfel, aceasta subcategorie detine cea mai mare pondere in vanzarea totala de ciocolata, respectiv 86,3% in volumul vanzarilor si 85, 4% in valoarea vanzarilor in perioada ianuarie - decembrie 2008. Conform studiului, putem observa ca ciocolata neagra( cu diverse ponderi de cacao), desi detine inca o pondere nesemnificativa in cadrul acestei segmentari, manifesta potential de crestere. In perioada analizata a anului 2008, aceasta a crescut cu 1,3 % fata de anul precedent in volumul vanzarilor si cu 1,1% in valoarea vanzarilor, in conditiile in care in interiorul segmentarii nu s-au inregistrat schimbari semnificative.
In ierarhia stabilita pe baza gramajului, tabletele de ciocolata ce cantaresc 100 de grame detin cel mai ridicat procent in atat in volumul vanzarilor cat si in valoare, inregistrand in ianuarie – decembrie 2008, 88,0% si respectiv, 86,6 %. Avand in vedere vanzarile inregistrate, segmentarea se continua cu tabletele ce cantaresc pana in 100 de grame si care au detinut in 2008 valori in usoara crestere fata de 2007, 5,8% in volumul vanzarilor si 7,6% in valoarea vanzarilor. Ierarhia se continua cu tabletele a caror greutate se situeaza intre 101 grame – 150 de grame iar in finalul clasamentului, cu cele mai scazute ponderi, atat in volumul vanzarilor cat si in valoare vanzarilor, se situeaza tabletele de peste 150 de grame.
Marci si producatori
Principalele branduri de pe piata tabletelor, conform studiului intreprins de MEMRB sunt Poiana, Milka, Primola, Africana si Laura. Impreuna, aceste branduri au detinut in perioada ianuarie – decembrie 2008 un volum al vanzarilor de 71, 2 % si o valoare a vanzarilor de 70, 8 %, in usoara crestere fata de perioada similara a anului 2007.
Principalii producatori ce activeaza pe piata autohtona sunt: Kraft Foods, Supreme Chocolat, Cadbury, Heidi si Ferrero. Acesti producatori au detinut in perioada ianuarie – decembrie 2008, in categoria tabletelor de ciocolata, o cota de piata in volumul vanzarilor de 91, 9% iar in valoarea vanzarilor de 93, 6 %, fara a inregistra cresteri semnificative fata de perioada similara a anului trecut.
Distributie
Revenind la total piata de ciocolata, acelasi studiu efectuat de MEMRB arata ca cele mai mari vanzari de ciocolata se efectueaza pe canalele comertului modern. Supermarketurile si hypermarketurile detin cea mai mare pondere in vanzarile realizate in perioada ianuarie – decembrie 2008, de 43, 7% in volumul vanzarilor si respectiv 44, 0% in valoarea vanzarilor. O pondere semnificativa se inregistreaza si in comertul traditional unde micile magazine au inregistrat in perioada analizata a anului 2008 un volum al vanzarilor de 33, 8% iar in ceea ce priveste valoare un procent de 32,5%.
Principalii jucatori din piata ciocolatei sunt Kraft Foods, Cadbury, Supreme, Mars si Ferrero. Impreuna, acestia au detinut in perioada ianuarie – decembrie 2008 o cota de piata de 81,2 % in volumul vanzarilor si 79, 3 % in valoarea vanzarilor. Ponderea cumulata a principalilor producatori din piata autohtona se afla intr-un proces continuu de consolidare, inregistrand cresteri constante de la an la an.
Consumul de ciocolata sub forma de tablete
Volumul total de ciocolata consumat de gospodariile din Romania a crescut cu peste 13% in 2008, comparativ cu anul anterior. Trendul ascendent este datorat in principal cresterii cantitatii consumate la nivel de gospodarie. Aceasta crestere, combinata cu marirea pretului mediu, se resimte si la nivelul cheltuielilor totale.
In cadrul unei piete puternic concentrate, primii trei producatori (Kraft Foods, Cadbury Romania si Supreme Chocolate) isi mentin cota de piata de peste 80% atat in volum, cat si in valoare. In topul celor mai consumate marci de ciocolata se numara Poiana, Laura, Primola si Milka.
In 2008, retailul modern castiga aproape trei puncte procentuale cota de piata in valoare la nivel de total FMCG fata de 2007. Urmand aceeasi tendinta, piata de ciocolata inregistreaza o crestere asemanatoare, in detrimentul retailului traditional. Cea mai importanta scadere din cadrul acestui tip de retail se inregistreaza la nivelul Buticurilor.
Gospodariile cu cel mai scazut consum de ciocolata sunt cele formate dintr-o singura persoana. Pentru ca la nivel national reprezinta 22% din totalul gospodariilor din Romania, ne-am astepta ca si consumul lor sa depaseasca cele 13 puncte procentuale in volum pe care le ating in 2008. La polul opus, cel mai consistent aport adus volumului total este sustinut de consumul gospodariilor numeroase, formate din mai mult de trei membri.
In aceeasi categorie, mari consumatoare, intra si gospodariile al caror venit este situat peste pragul de 1200 RON si care includ copii a caror varsta este sub 14 ani. Cele din urma reprezinta 22% din gospodariile din Romania, ponderea volumului consumat de ele fiind de 30%.
Adaugă comentariu nou