
"Suntem atenti la semnale"
Contextul economic dificil din intreaga lume nu va ocoli nici tara noastra si nici comertul alimentar, chiar daca nu in aceeasi masura ca alte domenii. Studii recente arata ca oamenii vor renunta mai intai la haine, automobile sau la petrecerea timpului liber in oras, inainte de a se orienta catre alimente mai ieftine. Ceea ce nu inseamna ca retailerii nu au nimic de facut. Wolfgang Janisch, Director General al Billa Romania, explica preocuparile sale pentru dezvoltarea lantului de magazine, dar si pentru anul 2009.
Magazinul Progresiv: Cum a fost anul 2008 pentru Billa?
Wolfgang Janisch: A fost un an de success. Comportamentul consumatorului s-a schimbat putin in sensul ca este mai dispus sa cheltuie ceva mai multi bani pe alimente in retail. La nivel de companie nu am facut schimbari semnificative. Ne urmam in continuare strategia de a deschide supermarketuri mari si magazine convenience, in toata tara. La sfarsitul acestui an vom avea probabil 38-40 de supermarketuri, iar anul viitor vom mai deschide alte zece. Acesta este obiectivul pe care ni l-am stabilit, dar care depinde, bineinteles, si de alti factori: cum vor evolua preturile terenurilor, cum indentificam noi locatii, cum decurg negocierile cu autoritatile etc. Mai mult, nimeni nu poate spune ce influenta va avea actuala criza, iar problema mea este ca oamenii nu o iau in serios. Ei cred ca aceasta criza ne va ocoli, astfel ca nimeni nu este dispus sa reduca preturile (terenurilor, n.r.) sau sa faca ceva. Vom vedea ce se va intampla in urmatoarele 3-4 luni. Cert este ca criza este o problema serioasa pentru noi in Europa si in toate tarile in care suntem prezenti, dar noi suntem pregatiti.
MP: Ce inseamna „suntem pregatiti“?
WJ: Suntem foarte atenti la toate semnalele, venite din toate directiile. De asemenea, urmarim mai atent comportamentul clientilor, competitia, preturile. Dam atentie tuturor aspectelor care ne influenteaza businessul. In Austria, de exemplu, comportamentul consumatorilor nu s-a schimbat, dar piata de real estate, investitiile si piata auto au cazut. Nimeni nu mai poate face imprumuturi si, mai mult, plata celor pe care le-au contractat pana acum a devenit mai impovaratoare. Din cate stiu, si romanii au imprumuturi multe pentru articole mici, precum electrocasnicele, iar situatia bancara din Romania se indreapta in aceeasi directie cu cea din pietele dezvoltate, adica nu mai sunt capabile sa acorde credite. Dar, pana acum, noi n-am simtit nimic.
MP: Daca se va simti trecerea consumatorilor catre alimente mai ieftine, sunteti pregatiti sa reactionati?
WJ: Luam permanent pulsul clientilor si al competitiei. Reactionam, evident, ne calculam cifra de afaceri, iar aceasta poate fi realizata doar daca avem preturile corecte si daca oamenii sunt dispusi sa cumpere din magazinele noastre. Desigur, avem programe pentru a fi mai agresivi in viitor. Am inceput deja cu marca noastra proprie, Clever, precum si cu programul Billa Plus, prin care clientilor li se ofera sansa sa cumpere la preturi mai mici. Avem o politica de preturi foarte agresiva, asa cum se vede si din materialele noastre promotionale. De asemenea, avem grija ca magazinele noastre sa fie in permanenta curate si rafturile sa fie pline, astfel ca oamenii sa gaseasca ce doresc. Poate ca punctul nostru slab ar fi acela ca angajatii ar trebui sa fie mai prietenosi, ceea ce nu este usor. Avem nevoie de multi oameni, dar situatia s-ar putea schimba datorita crizei. In Austria, unele companii ii angajeaza pe perioade determinate pe cei concediati de la fabricile constructoare de automobile.
MP: Ce ati putea trece la capitolul „imbunatatiri”, anul acesta?
WJ: Cred ca nevoile consumatorilor s-au imbunatatit. Ii intereseaza mai mult o sortimentatie variata, sunt atrasi de marile marci internationale, vor sa aleaga, doresc noutate si inovatie, adica au depasit pragul nevoilor de baza, gen faina, zahar, ulei. Vor produse mai sofisticate.
MP: Dar din punct de vedere al Billa?
WJ: Ne imbunatatim businessul in fiecare zi. De exemplu, am deschis un centru logistic de 17.000 mp pentru produse uscate, la Ploiesti, ceea ce ne va imbunatati aprovizionarea si va reduce situatiile de rupturi de stoc. Din acest moment nu ar trebui sa mai avem situatii de OOS, pentru ca nu mai depindem de livrarile furnizorilor. Totul se afla in mainile noastre. Majoritatea furnizorilor vor livra la Ploiesti. In aceasta perioada, a negocierilor anuale, le vom oferi posibilitatea de a le usura sarcina prin livrarea la un singur punct pentru toate magazinele Billa. In prezent, circa 60% dintre furnizorii de uscate livreaza catre depozit, dar obiectivul nostru este de 80% -90%. Desigur, suntem interesati si de cresterea eficientizarii in relatia cu clientii nostri.
MP: Deschiderea de magazine pe suprafete mai mici tine doar de oportunitate sau face parte din strategie?
WJ: Ne-am intensificat prezenta pe suprafete mai mici. Am deschis un magazin de 500 mp la Sibiu, un altul de 600 mp la Tulcea si vom deschide si alte magazine de aceleasi dimensiuni in centrul oraselor. Ne urmam, astfel, obiectivul, de a fi mai aproape de clienti, astfel incat acestia sa nu mai aiba nevoie de masina pentru a veni la magazin. Aceasta este strategia noastra, pe care o aplicam de mai bine de un an si jumatate, sa abordam si orase mai mici de 30.000 de locuitori. Din punctul nostru de vedere este un succes.
MP: Care sunt obiectivele pentru 2009?
WJ: Aceleasi ca si pentru acest an. Dorim sa ne extindem reteaua cu inca zece magazine, dorim sa achizitionam magazine sau retele dispuse sa vanda. Verificam, analizam ce se potriveste profilului nostru, dar depinde si de pret. Asta este ce avem de facut. De asemenea, trebuie sa clarificam situatia cu personalul in sensul de a avea mai multi angajati in magazinele noastre. Trebuie sa facem si traininguri si sa gandim pachete de beneficii pentru angajati. De cativa ani cautam si angajati pe perioade determinate, dar nu este usor. Pe clienti nu-iI intereseaza daca angajatii sunt cu norma intreaga sau nu, sau daca sunt la finalul turei. Ei vor intotdeauna ca toate casele de marcat sa fie deschise. Aceasta este arta businessului in retail: sa-l faci mai bine decat concurenta.
MP: Cum au receptat consumatorii raionul de delicatese?
WJ: Reactia este pozitiva si o vedem in cifra de afaceri. Aceasta este cea mai buna masura pentru noi. In raionul de delicatese avem numai alimente proaspete si ne gandim chiar sa includem produse care sa fie si mai usor de consumat. Acum este momentul pentru a introduce alimente semi sau gata preparate sau pentru cuptorul cu microunde. Produsele convenience se afla printre obiectivele noastre imediate. Desigur, remarcam si diferente regionale. In Craiova, de exemplu, oamenii nu sunt interesati de aspectul convenience, dar in alte orase mari oamenii sunt suficient de educati si deschisi spre acest gen de produse si nu se tem sa le incerce si sa le foloseasca. Suntem atenti, in egala masura, la diferentele etnice. In toate magazinele avem cam 2-3 metri de raft cu produse italienesti, asa cum avem o oferta de produse unguresti la Medias sau Sfantu Gheorghe. Romanii au obiceiuri regionale puternice. De exemplu, in Cluj sau Timisoara se consuma cu preponderenta marcile regionale de bere.
MP: Care sunt performantele marcii proprii Clever?
WJ: In prezent avem circa 300 de produse sub aceasta marca si incercam sa extindem numarul lor. Clever realizeaza circa 15% din cifra de afaceri, iar categoriile cu cele mai bune rezultate sunt produsele alimentare de baza. Vor urma si alte produse. Oamenii aleg, compara. Clever este pozitionata pe segmentul de prim pret.
MP: Ati plecat de la conducerea Billa Romania, la un moment dat, dar v-ati intors.
WJ: Eu am o mare experienta la conducerea Billa. In ultimii 15 ani am fost in opt tari, pe aceeasi pozitie. Billa a achizitionat un mare lant de retail in Lituania si Letonia, iar eu am fost responsabil de procesul de integrare. Inaintea acestui proiect am avut o alta responsabilitate in Slovacia.
MP: Cum arata statele baltice din punct de vedere al comertului alimentar?
WJ: Realizarile lor sunt foarte bune si interesante. Sunt foarte interesati de inovatii. In aceste tari am implementat deja in magazine tehnologii de self scanning si self checkout (scanarea si plata produselor fara asistenta umana), ceea ce este de neimaginat in Romania.
MP: Dar tehnologia este disponibila aici. In cat timp credeti ca o vom si folosi in magazine?
WJ: Nu am idee. Cred ca este prea devreme, dar si aici va veni, cu siguranta.
MP: Asadar, veti fi foarte atent la anul ce vine.
WJ: Cred ca este foarte greu sa previzionez ceva despre anul viitor, dar sentimentul meu este ca o crestere economica de sase procente este un vis. Daca vom avea o crestere de patru procente va fi minunat. Aceasta situatie reprezinta un pas inapoi pentru toate afacerile din tara, daca luam in considerare ratele de crestere din anii trecuti. Dar noi suntem oameni de afaceri si, impreuna, va trebui sa fim atenti.
Adaugă comentariu nou