FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Sub 10% dintre romani achizitioneaza frecvent fructe si legume ambalate

Sub 10% dintre romani achizitioneaza frecvent fructe si legume ambalate

Desi 65% dintre respondentii unui studiu Mednet Marketing Research, rea­lizat in august 2010, au declarat ca au cumparat fructe si legume ambalate, doar 34,2% dintre acestia spun ca a fost intamplator, in timp ce, la polul opus, doar 8,1% au precizat o frecventa de cumparare mult mai mare, de doua – trei ori pe saptamana. In topul tipurilor de legume ambalate achizitionate in mod frecvent se afla ciupercile, rosiile si morcovii, iar pentru fructe, merele, capsunile si strugurii.

Tot la capitolul frecevnta de cumparare, 20,8% dintre respondenti au mentionat ca obisnuiesc sa cumpere fructe si legume ambalate o data pe saptamana, 20,4% - o data la doua saptamani, iar 16,5% doar o data pe luna. Dintre acestia, la o segmentare mai atenta dupa criteriul varstei, se pot observa diferente semnificative fata de rezultatele cumulate.

De exemplu, procentul celor care au achizitionat fructe si legume ambalate intamplator este semnificativ mai mare, de 53,8%, in randul grupului de consumatori cu varsta cuprinsa intre 18 – 30 de ani, raportat la celelalte doua grupe, de 31 – 45 de ani si 46 – 65 de ani,  unde procentul este de 25,6%. De asemenea, putin peste o treime din respondentii cu varsta cuprinsa intre 31 – 45 de ani au declarat ca achizitioneaza fructe si legume ambalate o data la doua saptamani, si tot o treime dintre intervievatii cu varsta intre 46 – 65 de ani, o data pe saptamana.

Criterii de decizie

Atunci cand au fost intrebati despre importanta criterilor care stau la baza deciziei de a cumpara fructe si legume ambalate, respondentii au pozitionat pe primul loc  pe o scala de la 1 la 5, unde 1 inseamna „deloc important” si 5 “foarte important”, termenul de valabilitate, cu 4,53. Cap de lista in indexul importantei se mai regasesc criterii precum aspectul produselor, cu o nota generala de 4,32, prospetimea produselor, cu 4,46, raportul calitate – pret, cu 3,97 si pretul produselor, cu 3,78%. Dintre cele sase aspecte propuse de studiu pentru a fi clasificate, „ofertele si promotiile din magazin” este cel care ocupa ultimul loc in indexul importantei consumatorilor chestionati, cu o medie generala de 3,66.

Fructe si legume achizitionate frecvent

In ceea ce priveste topul celor mai achizitionate fructe, merele ocupa prima pozitie cu 15,8 si sunt urmate de capsuni, cu 15,0%, struguri, cu 14,2%, kiwi, cu 12,7%, si portocale, cu 12,3%. Piersicile, nectarinele, pepenul rosu, mandarinele, bananele, ciresele, perele, prunele, lamaile, rodiile sau zmeura, desi prezente printre raspunsurile celor care au participat la studiu, nu reusesc sa depaseasca pragul de 10 procente.

Cat despre legume ambalate, respondentii spun ca, cel mai des, achizitioneaza ciuperci ambalate (23,1%) si rosii (22,3%). Pragul procentual de doua cifre a mai fost depasit doar de morcovi, cu 13,5% si cartofi, cu 12,3%. Alte legume ambalate pe care le-au mentionat participantii la studiu sunt ardeii (5,4%), rosiile cherry (4,2%), pastaile (2,7%), castravetii (1,5%), ceapa alba (1,5%), usturoi (1,5%), andive (1,2%), ceapa rosie (1,2%) sau ridichii (1,2%).

Plusuri pentru fructele si legumele ambalate

Respondentii au putut mentiona trei caracteristici ale ambalajelor de care tin cont in momentul achizitionarii legumelor sau fructelor ambalate. Dintre acestea, cea legata de pastrarea prospetimii si integritatii produselor este de departea cea mai importanta, cumuland 43,1%, iar pe locul doi, cu 29,9%, se afla „oferirea de informatii despre produs“. O alta trasatura importanta pentru consumatori atunci cand vine vorba de ambalaj este usurinta de a fi transportat (27,0%). Procentele reprezinta mediile ponderate ale frecventelor de aparitie a unei caracteristici in una dintre cele trei optiuni.

Metodologie

Raportul cantitativ a fost realizat de compania Mednet Marketing Research, prin metoda CATI (interviuri telefonice asistate de calculator) pe un esantion de 400 de persoane adulte, cu varsta cuprinsa intre 18 – 65 de ani, din Bucuresti. Marja de eroare este de ± 4,89%.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content