Studiu MEMRB: Inflatia in FMCG
Compania de cercetare MEMRB a publicat datele cu privire la cresterea inflatiei in categoria bunurilor de larg consum pentru perioada septembrie – octombrie 2008, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Inflatia indicata reprezinta de fapt diferenta dintre pretul mediu pe o anumita categorie inregistrat in octombrie / noiembrie 2008 fata de pretul mediu din aceeasi categorie inregistrat in perioada precendenta raportata, respectiv octombrie / noiembrie 2007. Pretul mediu este calculat din pretul de raft al unui produs ponderat cu volumul vanzarilor acestuia.
Produse alimentare
Inflatia in categoria produselor alimentare a fost de 16%, in septembrie – octombrie 2008 fata de perioada similara a anului 2007. În cadrul acestei categorii, cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate la nivelul uleiurilor de gatit, acestea inregistrand o crestere de 44% in intervalul septembrie – octombrie 2008, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Locul secund al cresterilor de pret este detinut de fructele uscate, ce au inregistrat cresteri de 34%. În aceasta categorie, cresteri semnificative de preturi au mai inregistrat pastele (30%), ketchup-ul (29%), carnea procesata (23%) si biscutii (23%). Cresteri mai putin insemnate de pret s-au inregistrat in cazul cerealelor pentru micul dejun (4%) si al napolitanelor (7%).
Inflatia pe segmente:
-grasimi: 22%
-dressing-uri: 22%
-lactate: 17%
-alte produse alimentare: 15%
Produse nealimentare
La nivelul intregii categorii, inflatia a fost de sapte procente, iar cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat la sapun de toaleta (20%), sampoane (11%) si creme de maini si de corp (10%), dar si la produsele de hartie (26%), odorizante de interior (15%) si produse de depozitare in gospodarie (18%). În acelasi timp, au existat segmente cu inflatie negativa, cea mai semnificativa scadere fiind la creme pentru ingrijirea picioarelor (-15%), dar si la servetelele umede pentru bebelusi (-6%).
Inflatia pe segmente:
-detergenti: 6%
-produse cosmetice si de ingrijire personala: 6%
-alte produse nealimentare: 9%
Bauturi
Inflatia in categoria bauturilor a fost de 3%, cu inflatie negativa (-1%) la nivelul bauturilor nealcoolice si de patru procente la nivelul celor alcoolice. Cele mai mari cresteri de preturi au fost la juice-uri (15%), ape minerale (13%) si vin (13%), in timp ce scaderi semnificative a consemnat segmentul bauturilor energizante (-23%)
Tigari
Inflatia in categoria tigaretelor a fost de 16% in septembrie / octombrie 2008 fata de perioada de raportare precedenta.
Adaugă comentariu nou