FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Standarde comune la nivel european privind marketingul bauturilor alcoolice incepand cu 2015

Standarde comune la nivel european privind marketingul bauturilor alcoolice incepand cu 2015

Primii opt cei mai mari producatori de bauturi alcoolice au cazut de acord pentru introducerea unor reglementari, valabile la nivel european, privind marketingul produselor din aceasta categorie, potrivit site-ului de specialitate britanic marketingweek.co.uk.

AB InBev, Bacardi, Brown-Forman, Carlsberg, Diageo, Heineken, Pernod Ricard si SAB Miller vor lucra la acest proiect impreuna cu Federatia Internationala a Publicitarilor (n.r. World Federation of Advertisers, WFA), dar si cu asociatiile nationale de publicitate. Prin aceasta initiativa se doreste stabilirea si implementarea unor standarde comune privind activitatile de marketing in social media, publicitatea adecvata restrictiilor de varsta, dar si ritmul de adoptare in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Desi, la prima vedere, initiativa are un caracter voluntar, ea vine ca urmare a presiunilor din partea Comisiei Europene care a adus in discutie nevoia unor initiative care sa vorbeasca despre consumul responsabil de alcool. De asemenea, si Forumul UE privind sanatatea si consumul de alcool (European Alcohol Health Forum, EAHF) –  o platforma in cadrul careia activeaza mai multe organizatii cu scopul de a identifica bunele practici pentru industrie si a reduce efectele nocive ale consumului de alcool – recomanda uniformizarea standardelor la nivelul Uniunii.

„Pactul pentru Marketing Responsabil” (n.r. Responsible Marketing Pact), asa cum a fost intitulata initiativa, se doreste a fi finalizat si adoptat de catre asociatiile agentiilor de publicitate din fiecare stat incepand cu 2015. Procesul va fi monitorizat independent de catre Accenture si supervizat de catre Comisia Europeana.

Despre ce fel de prevederi vorbeste Pactul pentru Marketing Responsabil?

„Prevenirea accesului minorilor la campaniile de marketing pentru produsele alcoolice din social media”. Standardele comune in acest moment se rezuma la „controlul varstei”. De asemenea, va fi reglementata si folosirea continutului platit pe Facebook (n.r. Facebook Sponsored Stories) in scopuri publicitare, dar si a continutului generat de catre useri.

„Stabilirea unui standard demografic comun in ceea ce priveste marketingul si comunicarea bauturilor alcoolice indiferent de media folosita, limitand astfel expunerea exagerata a minorilor la reclame”. O clauza in acest sens este aceea ca publicitatea poate fi folosita doar pe acele canale unde cel putin 70% din audienta este peste 18 ani. 

„Interzicerea oricarei actiuni de marketing si comunicare pentru bauturi alcoolice care se poate dovedi atractiv pentru minori si asigurarea unui continut atragator si adecvat adultilor”.
 

Un reprezentant al Federatiei Internationale a Publicitarilor (WFA) a declarat ca in acest moment se lucreaza la cresterea notorietatii acestei initiative si la castigarea sustinerii din partea asociatiilor de profil nationale si se asteapta ca si alte companii producatoare de bauturi alcoolice sa adere la Pact.  

Si in Romania au existat campanii de informare si responzabilizare a consumatorilor, atat din partea unor producatori de bauturi alcoolice, cat si la nivelul Asociatiei “Berarii Romaniei”. Un astfel de exemplu este site-ul desprealcool.ro –  o initiativa a Ursus Breweries, parte din grupul SABMiller – care are ca obiectiv informarea oamenilor pentru a lua decizii in cunostinta de cauza cu privire la alcool. 

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content