FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Solutii pentru a fi mai competitivi si mai profitabili

Solutii pentru a fi mai competitivi si mai profitabili

Interviu cu Directorul General al Romanian Business Consult, Andrei Bojita, despre noutatile pe care compania sa le aduce in 2009 si nevoile pietei de retail din punct de vedere al echipamentelor.

Ce reprezinta Romanian Business Consult pentru piata romaneasca de IT?
Romanian Business Consult (RBC) reprezinta principalul furnizor si integrator de echipamente si solutii IT pentru piata de retail din Romania, atat ca cifra de afaceri, cat si din punct de vedere al portofoliului de clienti. In acelasi timp suntem unul dintre principalii furnizori de solutii integrate pentru zona industriala, in special productie si procesare in industria alimentara. Partenerul nostru, WINCOR-NIXDORF, este lider mondial in furnizarea de solutii integrate software si hardware pentru retail.

Firma germana BIZERBA, cel mai important producator european de sisteme de cantarire, masini de etichetare si componente de proces, este reprezentata exclusiv in Romania de RBC din anul 1990. Oferim pentru retail o gama complexa de solutii si echipamente, pornind de la sisteme informatice pentru magazin in variante clasice -  sisteme fiscale POS, cantare, feliatoare si etichetatoare etc., pana la solutii complet automatizate de plata si scanare, etichetare electronica la raft, terminale mobile, solutii pentru gestionare automatizata a numerarului, promovare si reclama in-store, integrate cu o gama larga de module software front si back office. In sectorul industrial oferim producatorilor sisteme integrate de procesare a informatiei si gestiune a afacerii conforme cu standardele HACCP, normele si directivele CE.
Am dezvoltat odata cu reteaua de vanzare si o puternica retea de service ce acopera intreg teritoriul Romaniei, cu un nivel de raspuns la solicitari la cel mai ridicat standard. Astfel, am evoluat catre nivelul de integrator si furnizor de solutii, avand o experienta de peste 19 ani, dezvoltandu-ne continuu portofoliul, serviciile, competentele si pastrand intotdeauna orientarea catre client, catre furnizarea unor solutii care sa sprijine afacerile clientilor nostri.

Care au fost dificultatile pietei de retail in 2008?
Definitorie pentru 2008 a fost lupta pentru diferentiere si pozitionare intre standardele de retail - hypermarket, supermarket, discounter, magazin de proximitate, ca si concept, si mod de asimilare de catre consumator, dar si separarea dintre retailul national (magazine, lanturi de magazine romanesti) si cel international (companiile care activeaza ca parte a unei retele internationale). Extinderea a fost o alta zona dificila din cauza problemelor generate de sectorul de real estate. Cred ca acest an care s-a incheiat a aratat ca e timpul ca si businessul de retail sa fie mai atent la strategii, la planificari, la prognoza, la optimizare si mai ales la clienti.

Ce noutati are in plan RBC pentru 2009?
Pentru RBC orientarea continua catre client si convingerea ca lucrul bine facut este singura baza solida a unei afaceri sunt elementele de baza ale strategiei de business. Misiunea noastra este de a fi permanent un partener al clientului si de a adauga un plus de valoare afacerii sale in orice moment. Ne-am extins capacitatile, competentele si portofoliul de produse in 2008 si vom continua sa facem acest lucru si in 2009. Parteneriatul dintre RBC si MOTOROLA SYMBOL, lider de piata in domeniul terminalelor mobile si solutiilor wireless, este un exemplu bun in acest sens.
Ne vom dezvolta si vom actiona astfel incat sa putem rezolva si satisface toate problemele sau cererile clientilor nostri legate de zona noastra de specializare. Vom dezvolta parteneriate noi cu producatori de top de solutii adresate domeniilor noastre de expertiza dar, in acelasi timp, avem un plan de extindere a paletei de domenii economice carora ne adresam cu solutiile noastre. Anul 2009 aduce in portofoliul partenerilor nostri WINCOR-NIXDORF si BIZERBA (si prin RBC pe piata locala) o serie de noutati foarte interesante din punct de vedere al functionalitatii si pretului.

Cum considerati ca va fi afectata piata de echipamente si solutii pentru retail de criza economica?
Conjunctura economica dificila are efecte diverse. Cert, vor fi afectate cresterile, in volum si valoare, in conditiile unor presiuni tot mai mari pe costuri si a dificultatilor legate de finantare. Solutiile adresate magazinelor mici/medii vor avea de suferit in conditiile in care exista dificultati in a finanta extinderile planificate pentru acest an. Sunt insa convins ca, pe fondul tendintei evidente de consolidare a afacerilor, exista inca oportunitati de crestere atat in zona de expansiune a lanturilor internationale si nationale de retail, cat mai ales in aria de optimizare si control afacerii, de imbunatatire a relatiei intre furnizor, retailer si consumator. Imi pastrez optimismul si cred ca retailul si zona adiacenta, in special productia alimentara, vor fi ultimele care vor avea de suferit in perioada de criza in care ne aflam.

Care sunt nevoile pietei de retail din punct de vedere al dotarilor si cum vor evolua aceste cerinte in 2009?
Zonele cu o dinamica accentuata vor fi cele legate de optimizarea proceselor si implicit reducerea costurilor operationale ale lanturilor de retail. O alta zona interesanta va fi cea de merchandising, promovarea produselor in magazin fiind unul dintre instrumentele de baza in marketingul produselor alimentare. De asemenea, sistemele de gestionare automatizata a numerarului vor deveni elemente absolut necesare in conditiile in care numerarul ramane detasat principalul mod de plata in Romania si pentru perioada urmatoare.

Practic, pe fondul crizei si nu numai, eforturile se vor concentra spre optimizare, indiferent ce poate insemna aceasta, cu tinta clara catre costuri mai mici. Este exact ceea ce noi ne propunem sa oferim partenerilor nostri in acest an, solutii diverse, pentru a deveni mai competitivi si, implicit,
mai profitabili.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content