
Serviciile de plata, o provocare in retailul romanesc
Desi serviciile de colectare plati facturi prin punctele de retail in Romania nu au istoric indelungat, jucatorii de profil vorbesc despre un evident trend ascendent, in acest moment, concentrandu-se mai degraba pe selectarea cu atentie a partenerilor din retail. Astfel, in anul 2009, principalii provideri de astfel de servicii, PayPoint si PayUp, au inregistrat aproape 5 milioane de tranzactii.
Serviciile de colectare Plati Facturi in Romania s-au dezvoltat incepand cu anul 2008, moment la care si-au facut aparitia in peisajul tranzactiilor doua companii internationale PayPoint si PayUP. Companiile le ofera consumatorilor posibilitatea de a efectua plata facturilor, a ratelor precum si achizitionarea de e-vouchere pentru reincarcarea telefonului mobil la unul dintre terminalele instalate aproape de casele lor sau in locurile pe care le viziteaza frecvent, precum spatiile comerciale.
Cu o experienta anterioara derulata in tarile de origine, companiile i-au convins in scurt timp de la lansare, atat pe reprezentantii companiilor de utilitati, dar si pe unii dintre consumatori de siguranta si eficienta serviciilor livrate. Cozile formate la oficiile de plata din cadrul institutiilor furnizoare de utilitati s-au rarit, asa cum o vizita de cumparaturi la magazin a fost prilej de efectuare a platilor lunare obligatorii, dar cu economie de timp.
PayPoint
Ca urmare a succesului repurtat de compania mama in Marea Britanie, PayPoint a lansat serviciul de colectare Plati - Facturi si in Romania in august 2008. La acea data, compania opera deja in Romania pe segmentul de reincarcare electronica si distributie cartele preplatite. Imediat dupa lansarea serviciului de colectare Plati- Facturi, compania a vizat in continuare extinderea serviciilor in mod uniform, la nivelul intregii tari. „In decursul unui an si jumatate de la lansare, elementele-cheie asupra carora ne-am focalizat au fost dezvoltarea si eficientizarea, atat in ceea ce priveste portofoliul de clienti si comercianti, cat si in ceea ce priveste business-ul, per ansamblu, de la obiective si strategii, pana la cea mai valoroasa resursa, oamenii“, afirma Mugur Dogariu, Managing Director PayPoint Romania. In momentul de fata, PayPoint are contracte incheiate cu 29 de clienti din domeniul telecomunicatiilor, al utilitatilor si serviciilor financiare, dintre care 21 sunt contracte pentru servicii de colectare plati.
PayUp
PayUp s-a lansat in Romania la mijlocul anului 2008. Compania ofera servicii pentru achizitionarea de produse preplatite (e-vouchere de la operatorii de telefonie mobila iar din octombrie 2009 Paysafecard), publicul –tinta fiind format din clasa de mijloc si cea de jos, oameni care nu beneficiaza de facilitati, care sunt taxati de catre banca pentru operatiunile de baza si pentru care comisionul de reincarcare a cartelei telefonice inseamna o cheltuiala in plus. Pana la momentul actual, filiala din Romania a companiei PayUp nu ofera servicii de plata a facturilor insa conducerea companiei are in vedere initierea acestor servicii in curand. „Suntem in proces de negociere cu distribuitorii de facturi si intentionam sa lansam serviciul de plata a facturilor la utilitati cat de curand posibil. Tehnologic vorbind, suntem pregatiti sa integram acest tip de serviciu platformei de procesare”, Luis Janeiro, Presedinte PayUp Group.
2009, an profitabil
Rezultatele anului 2009, avand in vedere serviciile oferite de fiecare companie in parte, s-au tradus intr-un numar satisfacator de tranzactii, mai ales ca in domeniul de operare, majoritatea colaboratorilor au inregistrat pierderi. Pentru PayPoint, portofoliul serviciilor oferite si buna promovare in anul 2009 a condus la inregistrarea a peste trei milioane de tranzactii de colectare plati facturi de la lansarea serviciului in timp ce terminalele PayUp au procesat peste 1,5 milioane de tranzactii in domeniul serviciilor telefonice preplatite.
Astfel de platforme tranzactionale au luat avant rapid in spatiile comerciale din Romania din ultimii doi ani, fiecare dintre cele doua companii numarand peste 2000 de terminale. Magazinele ce detin in incinta lor puncte de plata sunt atat locatii comerciale traditionale cat si reprezentante locale ale retelelor internationale de comert modern. In vederea extinderii, companiile au vizat
intr-o prima faza intrarea in spatiile comerciale cu orar prelungit, aflate in zone cu trafic intens, preponderent din mediul urban. Nu a fost evitat insa nici mediul rural, unde alternativele de plata a facturilor sunt limitate, iar potentialul este ridicat.
Criterii de selectie a colaboratorilor
Criteriile de alegere a colaboratorilor din cadrul comertului sunt stricte, iar ele vizeaza in primul rand stabilitatea financiara a magazinului. In acest fel, terminalele ce urmeaza a fi introduse in spatiul comercial isi vor amortiza cheltuielile de implementare si isi asigura buna functionare pe o perioada de timp indelungata. „Continuam sa fim selectivi atunci cand ne alegem partenerii din retail si este de preferat o crestere progresiva in locul problemelor de creditare pe termen scurt decat o crestere mare a retelei de vanzare cu amanuntul”, afirma Luis Janeiro.
Pentru ca un magazin sa beneficieze de existenta unui terminal PayPoint acesta trebuie sa fie integrat normelor comertului modern si sa aiba un program prelungit de functionare. Magazinul astfel ales trebuie sa permita semnalizarea interna si externa a disponibilitatii serviciului in cadrul magazinului si, nu in ultimul rand, sa aiba o situatie financiara stabila. „PayPoint utilizeaza metode riguroase de selectare a comerciantilor, beneficiind de suportul unei harti digitale pentru alegerea locatiilor optime, in zone cu potential”, afirma Mugur Dogariu.
Intrucat colaboratorii comerciali sunt alesi in urma unui proces riguros, asteptarile in ceea ce priveste buna derulare a parteneriatului se mentin in zona relatiilor bune si chiar foarte bune. Comunicarea permanenta dintre cele doua verigi a condus la solutionarea in timp util a problemelor inevitabile. „Comerciantii beneficiaza in cadrul parteneriatului de tot suportul nostru, de la instruirea initiala privind folosirea echipamentului PayPoint pana la suportul oferit zilnic de catre angajatii nostri”, afirma Mugur Dogariu.
Beneficii B2B
Unul dintre cele mai evidente beneficii pe care un astfel de terminal le aduce comerciantilor il reprezinta asigurarea unui flux de vizitatori care se pot regasi si printre clientii magazinului. „Serviciul Plata-Facturi genereaza cresterea traficului in magazine si fidelizarea clientilor actuali. Comerciantii beneficiaza de un comision de pe urma tranzactiilor efectuate, ce consta intr-o suma fixa oferita pentru fiecare plata acceptata”, afirma Mugur Dogariu. Instalarea unui terminal nu presupune pentru comerciant nici un fel de costuri, dotarile fiind oferite gratuit de catre companie.
Pentru consumatori, serviciile s-au dovedit in primul rand generatoare de timp liber consumat altundeva decat asteptand la cozi, care, de regula, sunt altele pentru fiecare serviciu in parte. Lipsa costului per tranzactie, programul de lucru prelungit al punctelor de plata, proximitatea magazinelor si posibilitatea de a efectua mai multe plati la o singura vizita, toate aceste beneficii recomanda folosirea punctele Plata-Facturi.
Planuri de viitor
Planurile de dezvoltare ale celor doi jucatori prevad un acces mai usor al consumatorilor la aceste servicii. PayPoint are in vedere cresterea terminalelor functionale in Romania de la 2000, la 2900 la sfarsitul lui martie. „Urmarim acoperirea totala in domeniul utilitatilor, serviciilor financiare si al telecomunicatiilor, cat si a segmentelor inca neexploatate”, afirma Mugur Dogariu.
Pe de alta parte, PayUp intentioneaza in primul rand sa isi majoreze portofoliul de servicii oferite, cu solutii special gandite pentru familiile cu bugete reduse si de a oferi o marja mai mare partenerilor. Lansarea de noi servicii vizeaza necesitatile ambelor parti: consumatorul final beneficiaza de usurinta serviciilor, iar comerciantii saluta viteza de procesare. Portofoliul de dezvoltare va avea in vedere acest lucru.
Succesul de care se vor bucura initiativele propuse depind de gradul de deschidere al consumatorilor catre aceste tipuri de servicii. Lipsa de informare cu privire la utilizarea acestor servicii, mai ales in cazul populatiei varstnice, determina in continuare ingrosarea randurilor la oficiile de plata a facturilor.
Adaugă comentariu nou