
Sarbatorile de iarna raman o bucurie
Grijile sunt mari, presiunile sociale si economice sunt majore, dar sarbatorile vin si, indiferent de greutatea timpurilor, sunt asteptate de toata lumea macar ca o speranta de mai bine, daca nu neaparat ca un prilej de mare bucurie. Pe langa trairile si asteptarile fiecaruia, contextul general isi face simtita prezenta cu argumentele specifice sezonului. Element integrant si activ al acestuia, magazinul ramane spatiul dinamic si atractiv in care pregatirea si desfasurarea sarbatorilor de iarna isi gasesc un rol important.
Este perioada in care cererile specifice si ofertele speciale se intalnesc in modul cel mai fericit, iar achizitia are ocazia de a fi insotita de surprize pentru cumparator, beneficii si chiar cadouri care sa consolideze relatia sa cu retailerul, contribuind intr-o masura importanta la fidelizarea cumparatorilor si la pregatirea terenului pentru anul care urmeaza.
Criza a dinamizat activitatile de marketing si merchandising in magazine. Numarul promotiilor si al ofertelor speciale a crescut semnificativ in ultimele luni, iar premiile abunda in bani, castiguri zilnice consistente, excursii si vacante, chiar si salarii care sa ii rasplateasca pe consumatorii fideli. Dupa un an care i-a incurajat puternic pe consumatorii romani sa cumpere, sa colectioneze ambalaje, sa razuiasca si sa trimita coduri prin sms sau pe site-urile producatorilor, probabil ca cei mai multi se asteapta in luna decembrie la oferte spectaculoase si la evenimente speciale care sa aiba loc in magazine.
Asteptarile consumatorilor, stimulate masiv de numarul crescut de promotii, ar putea lua in calcul un sfarsit de an care sa le vina in intampinare cu diverse modalitati prin care sarbatorile de iarna sa poata fi organizate cu bucurie si abundenta, in ciuda greutatilor economice cu care se confrunta cele mai multe dintre familiile romanesti, ale caror venituri au scazut dramatic si ale caror cheltuieli cresc de la o zi la alta. Este, asadar, un moment prielnic sa organizati in magazinul pe care il conduceti evenimente care sa ii determine pe consumatori sa va perceapa nu doar ca pe o sursa de aprovizionare cu produse, ci si ca pe un participant benefic si apropiat la viata sociala, ca pe un membru activ si implicat in vietile lor. Abordand campaniile sfarsitului de an din aceasta perspectiva, veti putea descoperi ocazii de a crea diverse situatii si contexte potrivite si binevenite pentru orizontul de asteptare al clientilor dumneavoastra, cu prilejul sarbatorilor de iarna.
Mos Craciun, un vanzator de geniu
Aduceti-l neaparat pe Mos Craciun in magazinul dumneavoastra, acum cand pana si copiii incep sa nu mai creada in el, fiindca li se tot spune de catre adulti ca “nu mai are bani”. Incurajati-va consumatorii sa il caute si astepte pe Mosul aducator de bucurie, prin oferte care sa le stimuleze decizia de cumparare si chiar prin crearea unei atmosfere care sa le intretina si sa le alimenteze sentimentul de sarbatoare. Speranta moare ultima. Povestea trebuie sa mearga mai departe, chiar daca bugetele scad!
Ajutati-va de o mascota sau de un personaj care sa il intruchipeze pe Mos Craciun si care sa adune scrisori, liste de cumparaturi si de cadouri de la clientii magazinului. In acest fel, puteti sa va construiti o baza de date actualizata si bogata, prin care sa va cunoasteti mai bine clientii si pe informatiile careia sa puteti porni cu dreptul in noul an. Pe langa atmosfera placuta pe care Mos Craciun o va asigura magazinului, puteti promova anumite produse sau organiza o tombola, oferindu-le consumatorilor premii atractive pentru aceste sarbatori in care nu spera sa isi poata oferi prea multe.
Duceti consumatorii la Mos Craciun!
In cazul in care vi se pare ca este prea complicat din punct de vedere logistic sa ii oferiti Mosului ocazia de a interfera direct cu clientii in magazin, puteti organiza o campanie ale carei premii sa fie excursii in Laponia sau intalniri cu Mos Craciun in diverse variante: sub forma unui cadou mai amplu pentru masa de sarbatori, oferind drept premiu promoteri care sa mearga in seara de Ajun cu daruri la consumatori sau un brad si cadouri pentru toata familia, aduse direct la usa clientilor norocosi sau fideli de insusi Mos Craciun sau de ajutoarele lui, reni sau spiridusi.
Daca nici una, nici alta nu vi se potriveste, incercati sa deveniti Mos Craciun pentru comunitate. Incepeti prin a colecta scrisori adresate Mosului si incheiati prin a raspunde la ele – in masura in care bugetul va ingaduie acest lucru – fie prin instalarea unui brad in fata sau in proximitatea magazinului, fie prin organizarea unei tombole la care scrisorile colectate sa isi gaseasca un raspuns in premii sau cadouri, fie printr-unul sau mai multe evenimente mici, la care sa impartiti covrigi, nuci, portocale, ceai, cafea si vin fiert. In acest fel, va creati singuri ocazia de a organiza mai multe sesiuni de sampling neconventional, dar si de a interfera intr-o maniera mai putin obisnuita cu cei care va viziteaza in mod curent pentru cumparaturi. Va fi mai usor sa vindeti orice produs pentru masa de sarbatori dupa ce ati reusit sa ii determinati pe clienti sa-l guste, in atmosfera colindelor de Craciun.
Nu uitati sa valorificati si perioada de post. Organizati promotii pentru produsele de post si oferiti premii pentru masa de Craciun. In acest fel, atingeti doua obiective: le veniti clientilor in intampinare cu o oferta specifica si le rasplatiti atat efortul de a posti, cat si fidelitatea fata de magazin printr-un beneficiu pe care cu siguranta il vor percepe ca atare, ca pe un avantaj concret.
Tot Mos Craciun va poate ajuta si in acest caz. El va fi bucuros sa le ofere produse de post, la preturi bune, celor care stiu sa respecte aceasta sarbatoare si din punct de vedere religios si va fi incantat sa le ofere o recunoastere a conduitei si devotamentului lor, oferindu-le avantaje pentru sarbatoarea Craciunului, cand postul se va termina.
E foarte important sa incercati sa nu vedeti numai sarbatorile de iarna in campaniile pe care le derulati la finalul anului. Priviti-le, mai degraba, ca pe un pretext, ca pe o trambulina de comunicare si promovare a magazinului in anul care va incepe si care, dupa cum bine stiti, debuteaza cu doua luni destul de inerte in privinta vanzarilor. Inventati un Mos nu doar vesel si generos, ci si gospodar si inspirat, care face de Craciun daruri – asa cum ne-a obisnuit - dar care este dispus sa ramana alaturi de consumatorii magazinului pana… da firul ierbii.
Reinventati-l putin, integrati-l si pe el in peisajul secolului 21! In definitiv, cine spune ca povestea lui Mos Craciun nu poate fi rescrisa oricand? Cine va obliga sa il tineti legat de zapada, sanie, ren, brad, globuri si de luna decembrie? Doar in sens religios istoria Craciunului sau, mai exact semnificatia datei Craciunului, este de neatins; tot ce tine de povestea Mosului, din capul locului un personaj de scena, nu de altar, se poate transforma din mers in beneficiul marketingului. Asa incat, anul acesta Mos Craciun poate oferi cupoane sau carduri cu care consumatorii sa poata primi reduceri in primele trei luni ale anului urmator.
Faceti din Mos Craciun o legatura vie intre consumatori si magazinul pe care il gestionati. Aduceti-l in magazin, trimiteti-le oamenilor felicitari si carti postale din partea lui si a magazinului dumneavoastra, dati-le consumatorilor sansa sa il viziteze in tara lui, trimiteti-l la usile lor cu colindul si cu promotii, folositi-l pentru a va surprinde clientii chiar si dupa Anul Nou si, mai ales, invatati chiar de la el sa folositi magia si farmecul pentru a le alimenta consumatorilor sentimentul pe care il traiesc intotdeauna de Craciun si de sarbatori: bucuria cadourilor, deci a cumparaturilor.
Stiti cum se spune: nimeni nu e singur, deci nici Mosul nu trebuie sa ramana solitar in calendarul lunii decembrie. Il are inainte pe Mos Nicolae, iar Anul Nou vine si el in avantajul retailerilor care stiu cum sa valorifice momentele care trebuie cu orice pret sa fie speciale in viata consumatorilor, dar si a magazinului. Combinati reducerile de preturi cu cross-promotion-urile sau cu ofertele speciale si cu premiile care sa ii incurajeze pe oameni sa cumpere, dar care sa ii si rasplateasca in acelasi timp.
Masa de Anul Nou, ca si sarbatoarea in sine, sunt pretexte excelente pentru diverse promotii si campanii care sa ii convinga pe clienti sa cumpere din magazinul dumneavoastra.
Frecventa, dinamica si mecanismele recente ale promotiilor din piata romaneasca demonstreaza potentialul mare si predispozitia pe care le are retailul in acesta privinta, la acest moment. Oamenii sunt dispusi sa cumpere daca la orizont li se infatiseaza perspectiva unor castiguri imediate, care sa le schimbe cumva viata in bine.
Incercati sa preluati modelul pe care il exerseaza cu succes de cateva luni producatorii importanti care activeaza in piata FMCG din Romania si veti vedea ca este preferabil sa alocati o parte din buget incurajarii deciziei de cumparare si rasplatirii fidelitatii consumatorilor. Chiar veti avea de castigat. La anul si La multi ani!
Adaugă comentariu nou