
Romanii vor gati acasa mai mult in acest an de sarbatori
Schimbarile economice si-au pus amprenta vizibil asupra consumului, astfel ca, si pentru perioada sarbatorilor de iarna, sunt asteptate modificari in optiunile consumatorilor.
La o prima vedere, cea mai previzibila directie in consum se refera la reorientarea consumatorilor catre produsele preparate in casa. Diminuarea veniturilor si reorganizarea cheltuielilor sunt doua dintre argumentele care sustin aceasta idee. Daca previziunea va fi corecta, aceasta se va reflecta intr-o crestere la nivelul produselor de baza (faina, zahar, ulei etc).
Felix Paslaru, Director de Vanzari al companiei Farinsan, sustine in acest sens: "Previzionam ca, data fiind situatia economica actuala, comportamentul consumatorilor va fi usor diferit fata de anii trecuti. Probabil ca multe familii vor alege sa isi prepare produsele traditionale de sarbatori in gospodarie, motiv pentru care credem ca vor fi cresteri la categoria alimente de baza (faina, zahar, ulei, etc). Totodata, anticipam ca pretul de la raft va conta mai mult ca oricand in luarea deciziei de cumparare".
Aceste previziuni relaxeaza, se pare, planurile producatoriilor din segmentul produselor de baza, reactiile fiind destul de greu sesizabile. Intentiile pentru finalul anului par mai curand concentrate pe campanii promotionale si mai putin in zona lansarilor de noi produse.
Emilian Dobrescu, General Representative al Agrana Romania, spune referitor la planurile companiei urmatoarele: "Avem deja in derulare o promotie, numita "pachet de criza" (un pachet care contine o sticla de ulei si doua kilograme de zahar) la un pret atractiv. Asa cum probabil stiti, brandurile noastre "Margaritar" si "Coronita" se adreseaza unor categorii de clienti diferite. Accentul se pune acum pe produse care sa fie cat mai convenabile ca pret si calitate si, mai ales, sa convinga consumatorul ca are valoarea pretului platit".
Dat fiind faptul ca majoritatea consumatorilor reactioneaza bine la instrumentele clasice (gratuitati, promotii), producatorii din categoria produselor de baza prefera sa pastreze oportunitatea lansarilor pentru inceputul anului urmator, cand consumul are nevoie de un nou imbold: "Portofoliul este aranjat ca structura, astfel ca pentru perioada sarbatorilor ne vom prezenta cu produsele deja cunoscute. Avem in plan o serie de noutati, insa sunt programate pentru anul viitor", a declarat Tatiana Visoiu, Marketing Manager al Pambac.
Exista insa si jucatori care vor sa profite de acest moment si, drept urmare, se prezinta pe piata cu extinderi de game. Overseas, spre exemplu, a lansat doua tipuri noi de faina (faina Baneasa tip 550 pentru foietaje si prajituri si faina Baneasa pentru cozonac) si alte cateva produse in categoria conservelor (La Grande Famiglia rooii de cojite intregi, rooii cuburi in ambalaje de cate 800 grame, precum oi La Grande Famiglia rooii pasate - 680 grame).
Pulsul pietei
In comparatie cu 2008, pentru bunurile de larg consum poate fi formulat un diagnostic de consum mult mai clar. Scepticismul consumatorilor este in acest moment reperul principal pentru producatori si retaileri, deopotriva: "Atat lipsa de lichiditati, cat si somajul in crestere sau perspectivele economice sumbre au modificat comportamentul de cumparare, cel putin in ceea ce priveste atitudinea fata de produs cat si modul si locul de achizitie. Comerciantii pun accentul pe produse ieftine si marci proprii, care au devenit mai vizibile (chiar daca cifrele de afaceri sunt mai mici), iar cantitatile cumparate la o vizita s-au redus, cat si numarul de vizite efectuat la magazine", spune reprezentantul Agrana Romania.
In plus, mentioneaza acesta, poate si datorita dezvoltarii retelelor de magazine "convenience", dar mai ales datorita lipsei banilor, consumatorul este mai putin dispus sa calatoreasca pana la un mall sau un supermarket mai indepartat si prefera magazinul de la colt (renumitul "butic"). "Proprietarii acestor magazine au luat deja "pulsul" pietii si se orienteaza catre produse ieftine (sau cu gramaje mai mici) cat mai convenabile pentru client", a mai spus acesta.
In acest context, receptivitatea comerciantilor si planificarea corecta a stocurilor sunt doua reguli de baza pentru atingerea marginilor de profit. "Sfaturile pe care le putem oferi comerciantilor in aceasta perioada tin in primul rand de dimensionarea comenzilor. In lunile noiembrie - decembrie vanzarile la faina cresc foarte mult si este perioada in care nu este recomandat ca magazinele sa ramana "out of stock".
Totodata recomandarea noastra este ca plasarea produselor cu vanzari importante in aceasta perioada sa se faca din timp pentru a impulsiona vanzarile", spune Felix Paslaru, Director de Vanzari al companiei Farinsan.
Concluzii
Produsele de baza nu par a genera probleme in acest an din punct de vedere al vanzarilor daca ne raportam la declaratiile specialistilor in domeniu. Promotiile la raft se vor regasi, sub o forma sau alta, in mai toate magazinele, singurul punct vulnerabil fiind previzionarea corecta a stocurilor.
Data fiind experienta anului trecut insa, comerciantii nu ar trebui sa mai fie prinsi pe picior gresit. Mai mult, evenimentele din cursul lunilor trecute au sporit concurenta intre acestia, astfel ca, intr-un mediu economic sanatos, acest aspect ar trebui sa se reflecte la nivel de pret.
Consumatorul, dupa cum spune si reprezentantul Agrana, a revenit la locul care i se cuvine, iar comerciantii ar trebui sa fie costienti de aceasta schimare. Perioada sarbatorilor de iarna nu este din aceasta perspectiva diferita, insa genereaza oportunitatea unei demonstratii de interes din partea retailerilor care trebuie nu doar sa determine clientul sa cumpere, ci sa-l convinga ca merita sa si revina in magazin.
Adaugă comentariu nou