FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Romanii, nesatisfacuti de stilul de consum convenience

Romanii, nesatisfacuti de stilul de consum convenience

Mancarea si bauturile la pachet fac parte din stilul de viata de zi cu zi al multor europeni si totusi acest stil de consum nu este un stereotip lipsit de particularitati asa cum cred majoritatea persoanelor. Pentru comercianti concluzia este aceeasi: repozitionarea pe segmentul convenience este o oportunitate de supravietuire si, de ce nu, de profit. Ce veti afla nou atunci? Veti afla cine sunt cei care fac parte din targetul de consumatori pe care trebuie sa-l vizati, de ce, unde si cum cumpara ei, si, nu in ultimul rand, care este sortimentatia adecvata cerintelor acestora.

Preambul

O cafea la pachet sau un baton de paine cu diverse ingrediente gata pregatit pentru a fi mancat din mers nu sunt niste solutii menite sa fie la indemana corporatistilor din mediul urban. Un studiu recent realizat de catedra de Marketing si Convenience din Cadrul Scolii Europene de Business din Oestrich-Winkel (Germania) arata ca putem generaliza la nivelul intregii populatii europene afirmatia conform careia oamenilor le place sa consume „din mers“. 

Si nu factori precum presiunea timpului sau stresul ii determina pe consumatori sa se opreasca pentru o ciocolata la magazinul din colt sau pentru o cafea la pachet. Studiul de fata a aratat ca o influenta mult mai mare o are placerea sau sentimentul pe care il au consumatorii in momentele acelea. „Multi oameni se bucura de momentele cand savureaza o cafea sau un sandwich cand calatoresc de exemplu. Pentru ei, a manca si a bea „din mers“ este pur si simplu parte a stilului de viata modern“, explica Prof. Dr. Sabine Möller, coordonatoarea studiului. 

Premisele studiului

Un total de peste 2.300 de consumatori din Germania, Olanda si Romania au luat parte la acest studiu. In primul rand cercetatorii si-au dorit sa identifice raspunsul la trei intrebari importante: cine sunt consumatorii „on-the-go“? care sunt canalele preferate pentru achizitionarea produselor? care sunt motivatiile pentru care consumatorii prefera acest stil de consum? De asemenea, studiul examineaza cele mai comune presupuneri care se fac cu privire la consumul de tip „on-the-go“. Din aceasta perspectiva, poate cea mai importanta concluzie este ca nu exista un profil de consumator tipic de convenience. Consumul la pachet poate lua multe forme si se poate regasi in toate aspectele societatii. „Atat femeile tinere, cat si familiile cu copii sau cuplurile in varsta – indiferent de varsta sau de grupurile de populatie din care fac parte – tuturor le place sa cumpere ceva sa manance sau sa bea din mers“, mai spune Prof. Dr. Sabine Möller.

Barbatii cauta solutii rapide, femeile solutii sanatoase

Contrar ipotezelor, nu numai barbatii apeleaza la produse de tip convenience. Statistic vorbind, atat barbatii cat si femeile se bucura in mod egal de astfel de produse, 60% dintre ei declarand ca, in mod regulat, consuma „on-the-go“. Exista insa niste particularitati plecand de la clasificare in functie de sexul consumatorului. „Femeile tind sa acorde mai multa atentie pretului produselor si ingredientelor spre deosebire de barbati“, rezuma Sabine Möller. Rezultatele comparative arata ca aproape fiecare consumatoare din Germania (90,6%) este atenta la pret. Si in Olanda marea majoritate (80,5%) a consumatoarelor au declarat ca tin cont de acest criteriu. Pe ultimul loc, insa nu la o diferenta semnificativa, sunt consumatoarele din Romania care s-au identificat cu acest comportament doar in procent de 69,9%. Asta nu inseamna ca nu stiu pretul, ci doar ca nu il iau in calcul: acelasi procent dintre respondentele la studiu din Germania si Romania, de 82%, s-au dovedit a sti valoarea produselor pe care obisnuiesc sa le achizitioneze. 

Spre deosebire de consumatoarele participante la studiu, numai 41% dintre barbati au spus ca sunt atenti la pretul si ingredientele produselor pe care le cumpara atunci cand sunt pe drum. 

Aceasta explica pe de alta parte si diferentele de preferinte cand vine vorba de locul de achizitie: barbatii prefera sa cumpere snacks-uri de la magazinele din statiile de benzinarie sau mancare de la restaurantele fast-food, in timp ce femeile prefera supermarketurile sau magazinele specializate.

Nu numai pentru tineri

Studiul demoleaza de altfel si o alta prejudecata larg raspandita cu privire la consumul de tip convenience: „nu numai tinerii sunt adeptii acestui consum, mai mult de jumatate dintre consumatorii trecuti de 60 de ani le place sa se rasfete cu snacks-uri atunci cand fac o plimbare prin parc de exempu“, precizeaza Sabine Möller. Cu toate acestea, populatia mai in varsta pune mare valoare pe stil, de aceea orice moment de iesire pentru ei este unul planificat, ceea ce inseamna ca restaurantele de tip fast-food au mai mare succes in randul celor sub 30 de ani. In acest sens sta drept exemplu  marturia unei tinere consumatoare din Romania (24 de ani), care spune ca „parintii nostri nu sunt la fel de deschisi cand vine vorba de a cumpara mancare gata preparata la pachet, desi, si ei au la randul lor foarte putin timp liber la dispozitie“. Plecand insa de la clasificarea pe grupe de varsta, putem spune ca majoritatea din fiecare astfel de grup gaseste atat satisfactie, cat si utilitatea produselor de tip convenience. 

Verigheta face diferenta

Studiul privind comportamentul de consum prin prisma statutului marital al unei persoane a dezvaluit, in opinia specialistilor, cateva rezultate cel putin surprinzatoare. Prin urmare, cei mai mari fani ai alimentelor convenience nu sunt persoanele singure, ci mai degraba cuplurile tinere necasatorite: 75,7% dintre acestea spun ca acest comportament de cumparare face parte din viata lor de zi cu zi. Pentru astfel de consumatori convenienta inseamna in primul rand distractie si un plus de flexibilitate in programul lor. 

Pe de alta parte, persoanele singure care locuiesc alaturi de alti oameni sunt categoria care a inregistrat cel mai scazut grad de predispozitie pentru consumul „on-the-go“ si de asemenea sunt cei care apreciaza cel mai putin oferta de produse disponibila in categoria convenience. Surprinzator chiar si pentru realizatorii studiului este faptul ca atunci cand in ecuatie apare verigheta, casatoria, atitudinea vizavi de consumul „din mers“ se schimba. La polul opus fata de cuplurile necasatorite dar care traiesc impreuna, cuplurile casatorite se pozitioneaza in antiteza cu un astfel de comportament de consum, insa nu s-a putut determina cu exactitate daca este intr-adevar urmarea actului de casatorie sau a varstei celor doi, care este de obicei peste varsta cuplurilor necasatorite. Cert este ca, procentual vorbind, cuplurile casatorite refuza aproape toate oportunitatile de a manca frugal si 90% dintre ei considera ca gatitul in casa este o parte importanta a culturii lor de cuplu. 

Nu ignorati mediul rural

Una dintre cele mai comune presupuneri este aceea conform careia consumul de tip convenience este corespunzator unui stil de viata urban. De cate ori nu am vazut de altfel un tanar in drum spre serviciu cu laptopul la subrat si cu o cafea in cealalta mana? Studiul arata ca exista oportunitati la fel de mari pentru operatorii de formate de magazine de tip convenience si in mediul rural, sau chiar mai mari, pentru ca pe masura ce ne departam de centrele urbane cu atat mai mult consumatorii stiu sa aprecieze faptul ca au in proximitatea lor un loc de unde sa isi cumpere snacks-uri sau bauturi cand ies din casa.  Persoanele care calatoresc depind de oferta de produse Cu Blackberry-ul intr-o mana, cu telefonul mobil la ureche si mereu cu pasul grabit catre o alta intalnire. Si niciun moment liber in care sa se opreasca sa ia masa. Drept urmare, doua treimi din angajatii care obisnuiesc sa calatoreasca foarte mult in interes de serviciu au declarat ca obisnuiesc sa se opreasca rapid sa ia ceva de mancare. O diferentiere interesanta din perspectiva statulului social este aceea ca acei angajati care calatoresc zilnic, desi au o tendinta mai mare spre consumul „on-the-go“, se simt mult mai putin satisfacuti de acest stil de alimentatie in comparatie cu acei angajati care calatoresc doar doua – trei zile pe saptamana. 

Romanii, mereu stresati

O analiza comparativa din perspectiva celor trei tari participante la studiu dezvaluie detalii suplimentare interesante: dintre cele trei tari monitorizate, germanii au aratat cea mai mare predispozitie pentru consumul „on-the-go“ (66,2%), urmati indeaproape de romani (64,2%). Si nu este de mirare, daca ne gandim la dinamica acestei tari din perspectiva dezvoltarii economice, romanii fiind nevoiti sa se adapteze rapid ritmului alert al capitalismului, renuntand din ce in ce mai mult la activitatile casnice sau la timpul liber in favoarea serviciului. Pe de alta parte, in mod particular in randul respondentilor mai in varsta, gatitul joaca un rol important din punct de vedere al valorilor culturale locale, ceea ce explica de asemenea si de ce mai exista inca prejudecati cu privire la consumul „on-the-go“. Mai adaugam pe lista si faptul ca romanii sunt si mai putin multumiti de oferta de produse pe care o au la dispozitie si de calitatea acestora. 

Alimentatia de tip convenience este mai degraba caracteristica tinerilor din Romania. Aproape doua treimi dintre ei au raspuns ca obisnuiesc sa consume snacks-uri si bauturi cand sunt in oras. Din punct de vedere al canalelor de achizitie, chioscurile sunt in topul preferintelor romanilor, in primul rand datorita programului lor prelungit, adesea de 24/24, care se potriveste perfect cu profilul angajatului obisnuit, stresat, care nu are timp niciodata sa isi faca cumparaturile in timpul zilei.

Despre cercetare

Studiul „Convenienta in Europa“ a fost sponsorizat de compania Lekkerland Group, prezenta si in Romania prin Lekkerland Convenience Distributie. Cercetarea a mers pe doua paliere de analiza, unul bazat pe intervievarea propriu-zisa a consumatorilor, si, cel de-al doilea, bazat pe intervievarea unor experti – persoane de referinta din industria de bunuri de larg consum, categorie la care a contribuit si cu informatii si Revista Magazinul Progresiv din postura de prima revista business-to-business adresata factorilor de decizie din industria de profil autohtona. La studiu au participat trei tari: Romania, tara cu cea mai mare rata de crestere din portofoliul grupului, Olanda, tara cu cea mai mare predispozitie pentru consumul de tip convenience, si Germania, tara de origine a companiei. Costurile totale ale studiului s-au ridicat la 100.000 de euro.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content