FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Romanii, in atentia exportatorilor englezi de carne de vita

Romanii, in atentia exportatorilor englezi de carne de vita

Cu toate ca in Romania consumul este inferior mediei europene si reprezinta mai putin de jumatate din nivelul de pe piata englezeasca, al patrulea exportator de carne de vita al Uniunii Europene – Marea Britanie - vede potential de desfacere pe piata locala.

In perioada 21-22 iunie a avut loc la Warwickshire, in Stoneleigh Park, targul Meat Up dedicat industriei carnii din Marea Britanie. La eveniment a participat un mix de expozanti: producatori, furnizori de echipamente de frig si procesare a carnii, comercianti specializati in vanzarea carnii si a produselor din carne, producatori de condimente pentru carne, organizatii ce au ca scop promovarea consumului de carne de provenienta locala in Marea Britanie, dar si schimburile comerciale cu carne.

Magazinul Progresiv a fost singura publicatie din Romania prezenta la targul Meat Up, la invitatia organizatiei EBLEX, (Organizatia de Export a Carnii de Vita si Miel de Origine Englezeasca). In plus, la eveniment au fost invitati si reprezentanti ai unui lant de hypermarketuri activ in Romania si ai distribuitorului Macromex, ceea ce arata interesul exportatorilor englezi de carne pentru piata romaneasca. Un segment bine reprezentat al targului a fost carnea de vita, ce a inregistrat in 2009 la nivelul Marii Britanii un consum de 18,6 kg pe cap de locuitor. Dintre producatorii de carne de vita care au expus la Meat Up, cei mai multi au declarat ca vizeaza in primul rand piata din Marea Britanie si apoi alte piete, cum ar fi cea din Irlanda, Olanda sau Franta.

Pentru participantii la targ, Romania este inca o piata necunoscuta privind consumul de carne de vita, insa ea se gaseste pe lista pietelor potentiale de export a multora dintre expozantii de la Meat Up. „Prospectam piata din Romania prin intermediul sucursalei din Budapesta, iar compania pe care o reprezint intentioneaza sa inceapa colaborarea cu producatori din industria carnii (pentru furnizarea de materii prime - n. r.) in viitorul apropiat”, a declarat Ian Hamilton, directorul de vanzari al companiei De Wied UK Limited.

Consumul in Romania

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, furnizate de un reprezentant al unui lant de hypermarketuri, consumul local de carne de vita a fost de aproximativ 7 kilograme per capita in 2010. Spre comparatie, in 2008 se inregistra un consum de 6,6 kilograme pe cap de locuitor.

Carnea de vita ocupa locul al treilea intr-un top al consumului local de carne, dupa cea de porc si de pui. Conform datelor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, carnea de vita reprezinta aproximativ 10% din consumul de carne din Romania, fata de 40% cat este media in Uniunea Europeana.

Tendintele actuale, dictate de preocuparea tot mai mare a romanilor pentru o alimentatie sanatoasa, ar putea favoriza cresterea procentajului detinut de carnea de vita in consumul local, in detrimentul celei de porc. De aici ar putea veni in urmatorii ani o oportunitate semnificativa de crestere a afacerilor exportatorilor englezi de carne de vita in Romania.

Cum arata importurile in Romania

La nivel local, importurile de carne de vita sunt inca mici, in conditiile in care si consumul din propria gospodarie este la un nivel destul de ridicat: conform datelor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, acestea s-au situat in 2010 la nivelul de de 15.230 de tone, in scadere cu 4.721 tone fata de volumul inregistrat in 2009. O segmentare a tipurilor de carne de vita importate de Romania in 2009 arata astfel: 6.054,3 tone carne refrigerata, 8.953,9 tone carne congelata si 4.942,4 tone burta de vita congelata.

Principalele piete de import pentru carnea de vita vanduta in Romania sunt Austria, Germania si Italia. Citand datele furnizate de reprezentantul unui lant de hypermarketuri, valoarea acestora in 2010 a fost de 80.000 de euro. Importurile de carne de vita din Marea Britanie au fost de 132,6 tone in 2009, conform estimarilor comunicate de managerul de vanzari al companiei Macromex, Dori Mateescu. Aceasta a mai spus ca, in prezent, consumatorul roman este foarte sensibil la pret, lucru ce trebuie luat in calcul de catre exportatorii interesati de piata locala.

Conform reprezentantului unui lant de hypermarketuri, pretul mediu de import al carnii de vita la momentul actual, este de aproximativ 10 lei pe kilogram.
Cea mai mare parte a carnii de vita de import este destinata fabricarii mezelurilor uscate. Ca si taietura, la nivelul importurilor predomina sferturile compensate si piesele. In aceste conditii, importurile din Marea Britanie pot avea doua canale de desfacere: carnea poate fi materie prima pentru producatorii de mezeluri, dar poate servi si consumul din restaurante.

111 expozanti, 2.000 de vizitatori

In total, la targul Meat Up din Warwickshire au participat 111 expozanti. Pe langa expozitie, cei 2.000 de vizitatori ai targului au putut opta pentru participarea la workshopuri si au beneficiat chiar in spatiul de expunere de sesiuni demonstrative privind prepararea carnii si a produselor din carne. Participarea la targ a fost pentru multi dintre expozanti un prilej de a-si cunoaste mai bine concurenta si de a lansa pe piata produse noi, beneficiind de feedback-ul direct al publicului-tinta. Aceasta a fost prima editie a targului, care urmeaza sa fie organizat la fiecare doi ani.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content