FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Romania, printre tarile UE cu cele mai mici preturi la bunurile de consum

Romania, printre tarile UE cu cele mai mici preturi la bunurile de consum

Romania s-a numarat in 2013 printre tarile Uniunii Europene cu cele mai mici preturi la bunurile de consum, alaturi de Bulgaria si Polonia. Potrivit unui raport recent publicat de Eurostat, in 2013 nivelul preturilor la bunurile de consum si servicii au variat semnificativ de la un stat membru UE la altul. Astfel, cele mai ridicate preturi au fost inregistrate in Danemarca (140% fata de media celor 28 de state membre ale UE), cele mai scazute preturi fiind remarcate in Bulgaria (48% din media UE). In Romania, nivelul preturilor in 2013 s-a situat la 57% fata de media UE, nivel similar cu cel din Polonia.

In topul tarilor Uniunii Europene cu cele mai ridicate preturi in 2013, Danemarca este urmata de Suedia (130%), Luxemburg si Finlanda (ambele cu o variatie de 123% fata de media Uniunii Europene). La polul opus, alaturi de Bulgaria, Romania si Polonia, preturi scazute au mai avut Ungaria (60%), Lituania (65%) si Croatia (68%).

In cazul produselor alimentare si al bauturilor non-alcoolice, nivelul preturilor in statele Uniunii Europene a variat intre 62% (Polonia) si 140% (Danemarca). La aceasta categorie, Romania a inregistrat o variatie de 69% din media UE, similara cu cea din Bulgaria.

In categoria bauturilor alcoolice si a tutunului, cele mai mici preturi din 2013 au fost inregistrate in Bulgaria (59% din media UE), iar cele mai ridicate – in Irlanda (178%). In Romania, nivelul preturilor pentru aceste produse s-a situat la 74% din media UE. Potrivit Eurostat, diferentele accentuate din aceasta categorie sunt cauzate de modul in care fiecare tara membra UE taxeaza aceste produse.

La imbracaminte, cele mai scazute preturi din 2013 au fost inregistrate in Ungaria (75% din mediat UE), in timp ce in Suedia au fost cele mai scumpe (130%). In Romania, nivelul preturilor la articolele de imbracaminte s-a situat la 87% fata de media Uniunii Europene.

In ceea ce priveste produsele electrocasnice, cele mai ridicate preturi au fost inregistrate in Danemarca, Cipru si Malta (113% fata de media UE), in timp ce un nivel scazut al preturilor pentru aceasta categorie a fost inregistrat in Polonia (86% din media UE). In Romania, variatia preturilor la electrocasnice s-a situat la 101%.

In domeniul restaurantelor si cel hotelier, cele mai ridicate preturi in 2013 au fost cele din Danemarca (149%), iar cele mai scazute au fost cele din Bulgaria (47% din media Uniunii). In Romania, preturile s-au situat la 52% din media UE, nivel relativ similar cu cel din Ungaria (53%).

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content