FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Romania, absenta de pe harta celor mai mari 3 retaileri globali

Romania, absenta de pe harta celor mai mari 3 retaileri globali

Deloitte a publicat recent Top 250  al companiilor de retail pentru anul 2014, pe baza cifrelor de afaceri raportate de jucatori pe anul fiscal 2012. Odata cu iesirea Carrefour din Top 3, Romania a ramas in prezent in afara hartii primilor trei retaileri globali. Ca si in anii precedenti, retailerii americani domina clasamentul global, fiind urmati de cei din Germania si Franta.

Pe primele 10 pozitii se claseaza Wal-Mart, Tesco, Costco, Carrefour, Kroger, Schwarz, Metro, Home Depot, Aldi si Target. La fel ca si anul trecut, prima pozitie este detinuta de compania americana Wal-Mart Stores cu o cifra de afaceri de 469 de miliarde de dolari valabila pentru anul 2012. Spre deosebire de editia precedenta a clasamentului Deloitte, cand Carrefour ocupa pozitia a doua, in 2014, grupul francez, care este prezent si pe piata din Romania, se claseaza pe pozitia a patra.

Locul al doilea este detinut in prezent de grupul britanic Tesco, cu 101 miliarde de dolari, in urcare de pe pozitia a treia, iar compania americana Costco ocupa pozitia a treia, cu o cifra de afaceri de 99 miliarde de dolari, urcand trei locuri in top. Exista o schimbare importanta pe segmentul global de cash&carry, Costco devansand grupul Metro si intrand in top 3 comercianti, alaturi de operatorii traditionali de hypermarketuri.

De asemenea, grupul german Metro, prezent si in Romania, a cazut de pe pozitia a patra pe pozitia a saptea, avand o cifra de afaceri de 85 miliarde dolari in 2012.

Schwarz a urcat o pozitie in top, ocupand pozitia a sasea, cu 87 miliarde dolari. Grupul german, care opereaza retelele Kaufland si Lidl a ramas cel mai mare retailer cu politica de discount din lume, luand chiar un avans mai mare fata de competitorul sau principal, Aldi.

O alta surpriza in top 250 Deloitte este magazinul online Amazon.com, care a urcat de pe pozitia 23 pe 16, cu o cifra de afaceri de 58,5 miliarde de dolari.

In topul Deloitte cu cei mai mari retaileri la nivel mondial regasim si alti jucatori prezenti pe piata romaneasca: grupul francez Auchan ocupa pozitia a 14-a, iar Rewe – care opereaza in Romania supermarketurile Billa si magazinele de discount Penny Market si XXL Mega Discount – ocupa locul 22. Operatorul magazinelor Mega Image si Shop&Go, grupul belgian Delhaize, se situeaza pe pozitia a 33-a, iar grupul elvetian Coop, care detine magazinele cash&carry Selgros, ocupa locul 49.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content